ColumnDe Betrouwbare Mannetjes

Pauw wist precies op de juiste momenten minutenlang zijn mond te houden

null Beeld
Melle Runderkamp en Simon Hendriksen

Vorige week maakte de Nipkowjury bij monde van Angela de Jong tijdens de uitzending van Pauw bekend dat Jeroen Pauw dit jaar een Ere-Nipkow ontvangt, nu hij ‘al dertig jaar laat zien een begenadigde tv-persoonlijkheid te zijn, die journalistieke diepgang kan combineren met broodnodige luchtigheid en ogenschijnlijke nonchalance’. Hoewel de jury nog steeds meent dat Pauw ‘dit seizoen meer dan ooit excelleert’, nopen de onverwachte ontwikkelingen van afgelopen week haar het rapport als volgt aan te vullen.

ADDENDUM

Uiteraard heeft ook de jury de kritiek op het door Pauw gefaciliteerde debat tussen Baudet en Rutte meegekregen. Jeroen Pauw weet echter al jaren en als geen ander de kijker aan zich te binden met spraakmakende gasten van verschillend pluimage. Of het nu gaat om het bieden van een podium aan Pegida-voorman Edwin Wagensveld, Constant Kusters van de Nederlandse Volksunie, een enge moslim met een jihadbaard of woordkunstenaar Wim Daniëls, Jeroen Pauw en zijn redactie weten steeds weer een behoefte te creëren die vervolgens kennelijk blijkt te bestaan.

Met zijn broodnodige luchtigheid en ogenschijnlijke nonchalance tilt Jeroen Pauw bovendien niet alleen zijn eigen praatprogramma naar een hoger plan, maar toont hij zich tevens een inspiratie voor andere talkshows met gasten en grappige internetfilmpjes. Speciale aandacht gaat daarbij volgens de jury uit naar Margriet van der Lindens M, en haar opzwepende catchphrase ‘Start de show!’, die weliswaar nog geen ‘We gaan beginnen!’ is, maar zeker ‘Aan tafel!’-potentie heeft. Ook M kon niet om de bijzondere debatuitzending van Pauw heen. Er was een promofilmpje met spannende muziek en zelfs Bas Heijne was helemaal naar de studio gekomen om te vertellen dat hij het maar een raar circus vond en zeker niet ging kijken.

Over het debat zelf kan de jury kort zijn. De kemphanen waren weliswaar al begonnen voor het magische ‘We gaan beginnen!’, Pauw had in no time de touwtjes stevig in handen. Bij de door partijen zelf aangedragen thema’s wist de nestor van de late avond precies op de juiste momenten, en met een soms ogenschijnlijke nonchalance, minutenlang zijn mond te houden. Zo werd een door Baudet via Twitter verspreid fragment vertoond en werd onbenoemd gelaten dat het hier een filmpje van de extreem-rechtse Identitaire Beweging betrof, wat de levendigheid van het debat ten goede kwam. Net als bij Baudets complottheorieën over de MH17 en de rol van de deep state bij het mislukken van de Brexit, hield Pauw met de beheerste controle van een jazzmuzikant, die vooral opvalt door de noten die hij niet speelt, slim het tempo erin en ontweek daarmee tegelijkertijd op virtuoze wijze het risico achteraf het verwijt te krijgen partijdig te zijn geweest.

Vermeldenswaardig is tevens de uitzending van dinsdag, waarin Lodewijk Asscher zich tegenover een lacherige Wouter de Winther van De Telegraaf moest verantwoorden voor de afwezigheid van lijsttrekker Frans Timmermans en of dat soms te maken had met diens MH17-mondkapjesdebacle in een eerdere uitzending. Jeroen Pauw hield zich tijdens de schrobbering professioneel op de vlakte en zag de aanval slechts breed glimlachend en met een, zeg, ogenschijnlijke nonchalance aan.

Cynici zouden na een dergelijke verkiezingsuitslag kunnen concluderen dat Pauw zich te veel laat leiden door tunnelvisie en de oeverloze zucht naar kijkcijfers. Toch is de jury van mening dat de keuze voor zo’n debat in de marge nu júíst laat zien dat de wens van het volk van ondergeschikt belang is, en prijst Jeroen Pauw voor zijn eigenzinnige keuzen. En de broodnodige luchtigheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden