OpinieBrieven

Paus Franciscus zet alle veel te grote ego’s in hun hemd

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 31 maart.

null Beeld AP
Beeld AP

Brief van de dag

Wat een indrukwekkend optreden van paus Franciscus vorige week. Midden op een troosteloos, uitgestorven leeg Sint Pietersplein in de stromende regen sprak hij de mensen toe. Hij zette de toestand in deze wereld uiteen in een verhaal uit het Marcus-evangelie. Daar stond hij dan in z’n eentje, ontdaan van alle franje en uiterlijk vertoon als een kwetsbare oude wat strompelende man.

Hij hield een indringend betoog en sprak zijn zegen uit over de ‘de stad en de wereld’. Hij beschreef hoe wij mensen worden teruggeworpen op onze kleine binnenwereld, op ons zelf en hoe wij ten diepste klein, nietig, kwetsbaar en sterfelijk zijn. Los van elke politieke of religieuze overtuiging.

Alles in de wereld verliest zijn betekenis als wij op deze indringende wijze op onze existentiële angst worden teruggeworpen. Het is een grote oefening in nederigheid en nietigheid. Alle politieke tegenstellingen, economische belangen, machtsstructuren, alles verliest zijn betekenis tegen de achtergrond van wat er zich nu afspeelt. Indrukwekkend hoe paus Franciscus daarmee ook alle wereldleiders en politieke kopstukken met veel te grote ego’s – alle Trumpen, Erdogans en Poetins – in deze tijd in hun hemd zet. Wat een troostrijke gedachte is dat.

Piet Oudejans, Leusden

Inkijkje

Soms lijkt het alsof ik in een andere realiteit leef. Ik ga naar mijn werk of werk thuis. Mijn gezin en naasten zijn gezond. Anderhalve meter in een stille supermarkt. We klussen. Ik fiets, alleen. Het leven is bijna normaal. En dan lees ik over de realiteit van SEH-arts Susanne van Zoggel. Het inkijkje in haar wereld doet mij, meer dan alle andere verhalen in de krant, beseffen hoe nabij het virus is. Dank voor het inkijkje in jouw wereld, maar vooral dank voor je inzet.

Mike Slootweg, Haarlem

Kakelgek

Ik denk dat er veel rust en volksgezondheid zou worden gewonnen als de media 80 procent minder vaak zouden berichten over corona. Want we worden kakelgek van de stroom nieuwtjes, gevoelentjes en beschouwinkjes.

Dammie Weijers, Amsterdam

Ic-capaciteit

Italiaanse doktoren geven aan dat de gemiddelde intensive care-tijd van patiënten meer dan 15 dagen is. Andere, meer algemene statistieken geven aan dat de gemiddelde ic-tijd 13 dagen is. Hoe durft het RIVM dan uit te gaan van 10 ic-dagen, zoals ze nu beweren? Waar blijft dan de veiligheidsmarge die wetenschappers behoren aan te houden? De berekeningen van het RIVM liggen ten grondslag aan de beperkte maatregelen.

Nederland wordt het derde land in Europa met een enorm tekort aan ic-capaciteit. Ik hoop dat met de hulp van Duitsland, de beademingsapparatuur van Philips en hopelijk andere kleinere initiatieven op dat gebied de pijn nog iets kan worden verlicht.

Theun Genis, Purmerend

Kindermishandeling

Geen cappuccino in uw vaste stek, geen gezellig winkelen met een vriendin, of uitje met de partner. Valt het u zwaar? Wat denkt u van de 119 duizend kinderen die jaarlijks mishandeld worden in Nederland? Dat is gemiddeld één kind per klas. Verwaarlozing komt het meest voor en geschat wordt dat één op de vier meisjes, en één op de zes jongens al voor haar/zijn zestiende levensjaar te maken heeft gehad met seksueel misbruik. Één op de zes meisjes tussen de acht en twaalf jaar wordt seksueel misbruikt door haar vader, oudere broer of oom.

Voor deze kinderen valt het zwaar, op zijn zachtst gezegd. Al twaalf dagen zitten zij opgesloten in hun levende nachtmerrie. Hun enige veilige haven is dicht, de school. Met alle gevolgen vandien. Tijdens de online momenten met de leerkracht zullen ze waarschijnlijk niet zichtbaar zijn, vult u zelf de reden maar in.

We doen het samen is de veelgeprezen slogan de afgelopen tijd, maar wat doen we voor deze kinderen?

Kim Ottenheim, Venlo

Niet lief

Ik ben een groot fan van de scherpe columns van Bert Wagendorp. Maandag 30 maart schrijft hij een naar stukje. Hij verwijst naar dokters die in het programma van Eva Jinek hebben gezegd dat veel corona-patiënten zwaarlijvig zijn. Het lijkt me heel interessant voor de medische wetenschap om te onderzoeken of er een verband is tussen obesitas en vatbaarheid voor corona. Wagendorp legt een andere link. Het is heel fijn dat u en uw geliefden niet tot de categorie mensen horen die door armoede, onwetendheid, ziekten, medicijnen of psychische problemen te zwaar zijn.

Schrijft u vooral mooie stukjes over een aanpak in breed verband van ongezonde leefomstandigheden nu en straks, roep op tot een gift aan de voedselbank, maar ga niet in deze moeilijke tijd mensen tegen elkaar opzetten. Om de SIRE-campagne te parafraseren: ‘Da’s niet lief’.

Heleen den Beer Poortugael, Soest

Gotspe

Hoe kun je als premier van een land in nood andere landen in de steek laten? Of als minister van Financiën op dit moment andere zwaar getroffen landen de les lezen? Wat een gotspe om nu honderden miljarden uit het Europese noodfonds te blokkeren.

Straks zitten jullie hopelijk weer op een zuidelijk terras. Dan geven jullie hoog op van al die vriendelijke, relaxte zuiderlingen met hun levenshouding die je (stiekem) zelf graag zou willen hebben. Maar nu niet. Nu mogen de krekels even niet bij de mieren uit het noorden aankloppen.

Gerard van de Laar, Zandvoort

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden