Paul Onkenhout: Voor iemand die 500 duizend euro per jaar krijgt, zou Van der Gijp zich diep moeten schamen

(V.L.N.R.) René van der Gijp, Wilfred Genee en Johan Derksen. Beeld anp

Het darten is begonnen, zei presentator Wilfred Genee vorige week in het programma Voetbal Inside tegen René van der Gijp. Ook zonder dat er een vraag wordt gesteld, weet Van der Gijp dan dat hij iets moet zeggen en niet kan volstaan met 'nou en'.

Dus vertelde hij iets over darten ('razend knap') en over Michael van Gerwen ('waanzinnig'). Vanwege de gewenste interactie aan tafel werd Van der Gijp onderbroken door Johan Derksen die zei dat hij geen vijf minuten naar darten kan kijken.

'Ik had gisteren de keuze tussen twee homo's die gingen trouwen of darten', lichtte Van der Gijp toe. Aan tafel en op de tribunes begon iedereen te lachen, ook gast Dick Advocaat. Dit ging leuk worden. Van der Gijp zou iets gaan zeggen over Gordon.

Het werd dit, giechelend: 'Ik heb de vaselinepot weggezet, laat maar gaan. Ik had even geen trek in die onzin.'

Voor een handjevol activisten onder leiding van Sunny Bergman en Lieke Marsman was dit aanleiding om de adverteerders van Voetbal Inside te vragen hun steun aan het programma in te trekken. Omdat Sylvana Simons de boycot-oproep deelde, trok de zaak nogal wat aandacht.

Derksen en Van der Gijp reageerden. De oude stellingen werden weer betrokken. Aan de ene kant staan de mannen op leeftijd die beweren dat je hun kroegpraat niet serieus moet nemen en alles gezegd moet kunnen worden. Aan de andere kant zien we het gemengde gezelschap dat erop wijst dat dit soort smakeloze grappenmakerij de acceptatie van homo's in de weg staat en dat jongeren zich wel tweemaal zullen bedenken voordat ze uit de kast komen. Het ingewikkelde is dat iedereen gelijk heeft.

Ik vond het vooral een slechte grap. Alleen derderangs grappenmakers komen nog met die vaselinepot op de proppen. Voor iemand die 500 duizend euro per jaar krijgt voor twee televisie-optredens per week, zou Van der Gijp zich diep moeten schamen.

In de kleedkamer hoor ik vaak veel betere grappen, vooral als het over onze scheidsrechter gaat, een homo. De beste grappen maakt hij zelf. Toen ik eerder dit seizoen een regenboogaanvoerdersband droeg, net zoals de aanvoerders in het betaald voetbal, informeerde hij belangstellend of ik eindelijk ook homo was geworden. Dat was vlak voor de aftrap.

Een paar weken geleden was het ook al over homo's in het voetbal gegaan. Ruben Schaken, ex-Feyenoord en ADO en oud-international, had in een boek een paar onzinnige dingen over homo's gezegd.

Bij Feyenoord had hij twee ploeggenoten gehad die op mannen vielen. Dat beviel hem maar matig, 'want je weet nooit wanneer hij zijn kunstje flikt.' Hij distantieerde zich van homo's.

Daarna ging het in het boek weer gewoon over het vreemdgaan van Schaken. Toen er ophef ontstond, zei Schaken dat het de schuld van de media was en dat hij in zijn familie ook homoseksuelen heeft en dat heeft geaccepteerd. Het maakte zijn zaak er niet sterker op.

Na de oproep om Voetbal Inside te boycotten kwam Derksen deze week met zijn standaardreactie. Voetbal Inside bootst de sfeer in de kleedkamer en de kantine na. Daar worden ook foute grappen gemaakt. Niet alle grappen zijn geslaagd, maar dat hoort erbij.

Het zwakke punt in die redenering is dat een tv-studio geen café en kleedkamer is. Naar Voetbal Inside kijken honderdduizenden mensen.

Ruben Schaken heeft het geaccepteerd. Beeld anp

Net zoals Van der Gijp krijgt Derksen jaarlijks een half miljoen euro van RTL voor zijn optredens. Hij wordt maar door één ding gedreven, zei hij een jaar geleden tegen Jeroen Pauw in het programma 5 jaar later: hebzucht.

Van der Gijp en Derksen weten wat hen te doen staat. Zonder grofheden en beledigingen stelt het programma niks voor. Twee avonden in de week schijtlollige en beledigende grappen maken, ze moeten wel.

Reageren? p.onkenhout@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden