SeksmailPaul de Leeuw

Paul de Leeuw vraagt Arnon Grunberg: Verras jij je partner seksueel nog voldoende?

Wekelijks mailt (of appt) Arnon Grunberg met mensen over seks en aanverwante zaken. Deze week met Paul de Leeuw.

Lieve Paul,

Op 23 april 1988 ontmoetten wij elkaar in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Ik was een van de twee winnaars van de toneelschrijfwedstrijd voor jongeren van Toneelgroep Amsterdam en jij ging me interviewen. Ik meen dat je allerlei toentertijd populaire televisiepersoonlijkheden zoals Hanneke en Tineke imiteerde. Ook was ik een beetje bang voor je, bang dat ik te serieus zou reageren, je grappen niet begreep, niet snedig genoeg zou zijn et cetera.

We verloren elkaar uit het oog, maar toen mijn moeder stierf in 2015, stuurde je me een ontzettend lieve mail.

Reden genoeg om met jou te schrijven over een van de belangrijkste en tegelijkertijd verwarrendste thema's in het leven van het zoogdier: seks.

Iedereen moet zelf weten hoe hij zijn seksleven inricht, zolang men zich min of meer houdt aan de regels van het strafrecht, maar dat neemt niet weg dat je van elkaar kunt leren.

Kun je zeggen: 'Ik stop met seks, ik ga eens een tijdje tennissen.' Of zijn seks en tennis niet met elkaar te vergelijken? Een van mijn favoriete schrijvers, de psychoanalyticus Adam Phillips, schreef dat monogamie onze seculiere religie is. God is dood, monogamie leeft. Zouden we niet een dag per maand zonder die afgod kunnen, bijvoorbeeld de eerste maandag van de maand?

Tot slot: ik ben nog nooit met een man naar bed geweest. Ik wil dat graag voor 1 juni 2020 doen. Weet jij een leuke kandidaat?

Liefs, Arnon

Lieve Arnon,

Iedere keer als ik jou zie dan valt me je kettinkje op. Het is heel dun en hangt mooi om je nek en ik vind dat enorm aantrekkelijk. Ik val op nekken en waarschijnlijk ook op kettinkjes. Mijn kettinkje is ook dun maar bij mij voelt het meer als een fietsketting om mijn nek. Toch is mijn man gek op die nek en het verdere lichaam. Is mijn kettinkje jou ooit opgevallen? Kan een mens zonder seks? Het kan, maar waarom zou je het doen als je het kunt hebben. Zonder tennis kan iedereen. Wat stel je je voor bij geen seks? Wel jezelf verwennen maar geen samenspel? Om in tennistermen te spreken: single, maar geen dubbel of mix? Je vraagt je af of we iedere maandag van de maand de autosleutels in de slabak kunnen gooien om aan het eind van de avond een willekeurige bos te pakken en die man of vrouw te liefhebben. Het lijkt spannend, maar ik zie vooral tegen de dinsdagmorgen op. Als alles voorbij is en je je ondergoed bij elkaar zoekt en dan weer terug gaat naar het vertrouwde. Bij ons in de herenliefde is het makkelijker. Als een homostel iemand leuk vindt, kun je in tegenstelling tot hetero's, er samen op af gaan, zonder jaloezie. Besef wel dat de aandacht tijdens de liefde verdeeld moet worden. Daar moet je even goed op letten. Ga je desondanks ten onder, omdat je genegeerd wordt, dan moet je je aandacht op andere dingen richten zoals het achterwerk van Rafa Nadal, filosofen of in mijn geval: recepten.

Je vraag over je overgeven aan de herenliefde voor 2020, en of ik daarbij iemand in beeld heb. Ik wil je vragen wat je je bij deze snuffelstage voorstelt. Mensen die zeer intelligent zijn, moeten bij dit soort dingen niet te hard van stapel lopen. Voor je het weet, ervaar je het niet meer als liefde en sta je tegenover elkaar voor de rechtbank of bij Pauw. Maar nieuwsgierig maak je me wel. Die filosoof van jou heeft misschien een punt, hoewel het ook een kunst is om je partner na zo veel jaar nog steeds te behagen en verrassen alsof je nog maar net bij elkaar bent. Moeilijk? Het kan met verrassend ondergoed, liefdevolle blikken of icegay.tv. Verras jij je partner seksueel nog voldoende?

Met vriendelijke groeten en een liefdevolle kus.

Paul

Mail: info@arnongrunberg.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden