Column

'Patty helpt!' en het is nog waar ook!

Als je op vakantie bent, dat weet iedereen, schaf je soms dingen aan die je thuis nooit zou kopen. Een lichtelijk asymmetrisch handgeknoopt tapijt, een mandfles met bittere likeur, een Ibizakaftan met allerlei kralen en franjes - het geeft niet, iedereen doet dat en thuis gooi je het gewoon weg of gebruik je het een keer voor een verkleedfeest.

Niks geen hysterische gekkigheid, niks geen champagneadvies. Patty geeft gewoon, nuchtere adviezen.Beeld anp

Zo kocht ik gisteren ineens, bevangen door de gekte die je in winkels in den vreemde kan bevangen, in de Jumbo op Texel de Weekend. Gewoon eens kijken wat dat blad me te bieden had.

Nou, de problemenrubriek van Patty Brard dus. Lieve Patty heet die rubriek. Ik wist niet dat Patty Brard problemen kon oplossen, laat staan dat ze er een rubriek over had, dus ik dook er meteen in. Als unique sellingpoint van Patty Brard als problemenoplosser heeft de Weekend in een kader bovenaan de rubriek gezet: 'Patty Brard heeft veel meegemaakt, succes én tegenslag. En ze is er altijd bovenop gekomen.'

Klopt en klopt, dat moet je toegeven. Tegenslagen heeft Patty manmoedig het hoofd geboden en het succes heeft ze soms ook keihard weerstaan. Dus dan kun je bij haar best aankomen met een kwestie als 'Ik zie mijn jeugdliefde weer vaak, maar hij is getrouwd'. Deze was van een brievenschrijfster die ondertekend had met 'Een verliefde Kreeft'. Heerlijk, mensen die zich nog aanduiden met hun sterrenbeeld! Die brieven schrijven! Naar problemenrubrieken! In bladen! Van papier!

En wie schetste mijn verbazing - nou ja, Patty Brard dus. Ze geeft namelijk goeie adviezen. Gewoon, nuchtere adviezen van iemand die duidelijk succes én tegenslagen heeft overwonnen in het leven. Niks geen hysterische gekkigheid, niks geen champagneadvies. En haar goede raad is geschreven in een subtiele stijl. Wie aan close reading doet bij Patty's problemenrubriek, ontdekt dat Patty heel veel zegt met leestekens.

Waar Patty drie puntjes gebruikt, is ze als het ware de psycholoog die haar cliënt zelf het probleem wil laten oplossen. 'Ik begrijp je probleem, maar je inmiddels ex-vriend is niet voor niks je ex...' Je vóélt Patty's betekenisvolle blik.

Een vraagteken gecombineerd met een uitroepteken gebruikt ze voor de zwaardere gevallen, de mensen die niet zo makkelijk willen leren. 'Dat jullie elkaar drie keer in de week zien is best wel raar. Hij is getrouwd, hè?!' Dit stijlmiddel van Patty noem ik de geschreeuwde retorische vraag. En aan het eind van haar adviezen gebruikt Patty altijd, heel stijlvast, het uitroepteken. 'Bovendien zijn jullie supergelukkig met elkaar, dus ik zou zeggen: houden zo!', tegen de vrouw die zichzelf een saaie doos in bed vindt. 'Ik zou me druk maken om de vaderliefde waar je kindje recht op zou moeten hebben!', tegen de vrouw die geld van de onwillige vader van haar kind wil.

'Patty helpt!' belooft de Weekend.

En het is nog waar ook!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden