OpinieSander van Walsum

Pas over enkele jaren weten we of het experiment van de TU Eindhoven nuttig is

Beeld ANP XTRA

De TUE kiest radicaal voor gendergelijkheid. De tijd zal leren of ze daarmee school zal maken.

De aankondiging van de Technische Universiteit Eindhoven (TUE) om tot nader order uitsluitend vrouwen te benoemen in wetenschappelijke functies, heeft geleid tot een levendig debat over de manier waarop het aandeel van vrouwen op topposities substantieel kan worden verhoogd. Dat streven is algemeen aanvaard. Maar van gelijkheid tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt is in de praktijk nog lang geen sprake.

De TUE heeft daar radicale consequenties aan verbonden. ‘Voorkeur voor vrouwen bij gelijke geschiktheid’ betekent voortaan dat mannen van deelname aan sollicitatieprocedures zijn uitgesloten. Tenzij de gedroomde kandidaat (v) na zes maanden niet is gevonden.

Dat juist de TUE deze positieve discriminatie van vrouwelijk talent zo ver doorvoert, heeft een zekere logica: aan geen andere Nederlandse universiteit is het percentage vrouwelijke hoogleraren zo laag (nog geen 13 procent). De tijd zal leren of de invoering van een hard quotum inderdaad de beste manier is om in die toestand verandering te brengen, en of de TUE inderdaad de aangewezen testlocatie is: van de promovendi in technische disciplines is slechts een kwart vrouw. De vijver met vrouwelijke kandidaten voor functies aan de technische universiteiten zal mogelijk dus snel zijn leeggevist.

Daarbij is het de vraag of het in het voordeel van vrouwen is om in een deelnemersveld zonder mannelijke concurrenten een professoraat te verwerven: benoemingen zullen mogelijk eerder op weerstand stuiten. In Eindhoven zullen de argumenten voor en tegen positieve discriminatie aan de praktijk kunnen worden getoetst.

Bij die afweging moet niet uit het uit het oog worden verloren dat het bestaande beleid weliswaar tekortschiet, maar evengoed tot toename van het percentage vrouwen in wetenschappelijke topfuncties heeft geleid (aan de TUE van 5,7 procent in 2011 tot 12,6 procent op dit moment). Op basis van de ervaringen in Eindhoven moet over enkele jaren de vraag worden beantwoord of de voordelen van een versnelde gendergelijkheid opwegen tegen de eventuele nadelen. Dan zal blijken of de Eindhovense aanpak een experiment blijft, of beleid wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden