Commentaar Lerarenstaking

Pas als de eenmalige investering in het onderwijs structureel wordt, zetten we een stap in de goede richting

Op de basisscholen worden de lerarenkamers leger en de klassen voller: reden genoeg om te staken.

Aanstaande woensdag sluiten ten minste 3.300 basisscholen hun deuren om te staken. Beeld Marcel van den Bergh

Bij aanvang van de gesprekken tussen de bonden en het kabinet over de investeringen in het basisonderwijs, was de grote splijtzwam dat het kabinet dit jaar niet met extra structurele investeringen wilde komen. Eerst een nieuwe cao sluiten, was steeds de boodschap vanuit Den Haag, en dan kon er dit jaar hooguit nog een eenmalig bedrag bovenop. Daarom was het zo verbazingwekkend dat de grote onderwijsbonden vrijdag overstag gingen terwijl het aanbod nog steeds een eenmalig bedrag was. Geen wonder dat de achterban hoogst verbaasd reageerde.

Alsnog staking

En zo komt de staking woensdag alsnog van de grond. Maandagmiddag stond de teller al op meer dan 3.300 basisscholen die de deuren sluiten. Van de leidinggevenden van de zevenduizend basisscholen doet zelfs 85 procent mee. Daarmee zendt het basisonderwijs voor de derde keer in deze kabinetsperiode een duidelijke boodschap naar Den Haag: de crisis in de sector wordt nog altijd ­onvoldoende serieus genomen.

De coalitiepartijen doen intussen hun best dat beeld te ontkrachten. Zij wijzen op de begroting voor het basisonderwijs. Die is in vijf jaar tijd met 1,7 miljard euro gegroeid, een stijging van 17 procent. Er zijn weinig sectoren die dat kunnen nazeggen. Ook is het lerarentekort natuurlijk niet door dit kabinet veroorzaakt, maar door aanhoudende struisvogelpolitiek van een reeks voorgaande kabinetten. Sinds 2005 werden de waarschuwingen voor de gevolgen van de vergrijzingsgolf stelselmatig genegeerd. Het onvermogen van de politiek om langer dan een paar jaar vooruit te kijken, komt hier schrijnend aan het licht.

Geen boodschap

Maar daar heeft de huidige generatie leerkrachten terecht geen boodschap aan. Zij zien de lerarenkamers leger worden en de klassen voller. Tegelijkertijd wordt hen gevraagd genoegen te nemen met een loonsverhoging van nog geen 4 procent – een aanbod waarmee de beloning in het basisonderwijs niet dichter, maar verder verwijderd raakt van het voortgezet onderwijs.

Dat kan alleen worden opgelost als het kabinet de toe­gezegde eenmalige investering alsnog structureel maakt. Ook dan is het lerarentekort nog lang niet opgelost, maar het zou een stap in de goede richting zijn.

Lees verder over het lerarentekort

De oplossing van lerarentekort is een kwestie van heel lange adem.

Schooldirecteuren kritisch op inhuren docenten via uitzendbureaus: ‘Vervanger kost 20 duizend euro meer’

Moet een leraar fysiek aanwezig zijn? Nee, zegt het bedrijf Like2Teach. Kan de webcamdocent de oplossing worden voor het lerarentekort?

VVD-Kamerlid Dennis Wiersma zei in de Volkskrant dat in het mbo onbevoegden voor de klas moeten kunnen staan.

Maar dat is een richting waar een meerderheid van de Tweede Kamer huiverig voor is. Minister Slob zei eerder in de Volkskrant: ‘We gaan echt niet zomaar iedereen voor de klas zetten’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden