verslaggeverscolumnmargriet oostveen in woerden

Partijhoppen is niet alleen iets voor landelijke politici, weet Wilma uit Woerden

null Beeld

Wilma de Mooij is een partijhopper: in de Woerdense gemeenteraad zit ze sinds de verkiezingen van 2018 nog steeds op dezelfde zetel als raadslid, maar nu al voor haar vierde fractie. Ze begon bij de SP, ruilde die in voor de Partij voor de Toekomst, sloot zich toen die uiteenviel aan bij de Lijst Henk Krol en begon in maart bij nader inzien toch maar de lijst WeDo Politiek.

Een lekkere aanpaknaam, WeDo Politiek. Maar vraag haar wat ze nog dóet in de politiek en het eerlijke antwoord is: niet veel meer. Ze stemt als dat moet en zegt: ‘Nog één jaar tot de verkiezingen. Ik maak het netjes af.’

Wat ging er mis? Nu de Tweede Kamer na de afsplitsing van Forum voor Democratie achttien verschillende fracties telt wilde ik dat wel eens weten. Dat het er ook in gemeenteraden hard aan toe kan gaan is bekend. ‘Al die afsplitsingen zíjn niet het probleem’, zegt Wilma, ‘ze leggen een probleem bloot’.

Wilma de Mooij is socioloog en zat zes jaar in het hoofdbestuur de van de vereniging van vrouwen met een hogere opleiding VVAO. Via een commissie die in de politiek zou lobbyen om de economische zelfstandigheid van vrouwen te versterken leerde ze Sharon Ghesthuizen kennen, toen Kamerlid voor de SP. ‘Een heel hartelijke vrouw, dus ik dacht: dáár ga ik eens kijken.’ De SP in Utrecht vroeg Wilma met haar bestuurservaring de SP in Woerden te begeleiden. ‘De eerste vergadering wilden ze al dat ik voorzitter werd.’

Wilma de Mooij Beeld Margriet Oostveen
Wilma de MooijBeeld Margriet Oostveen

Dat liep nog prima, ze werden een officiële SP-afdeling en zouden meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Toen besloot de lijsttrekker op wereldreis te gaan. Wilma verving haar. Bij de verkiezingen van 2018 haalde ze één zetel.

Daarna begon al snel allerlei gedoe, eerst rond een Woerdense SP’er ‘op wie je echt kon bouwen’, maar die ‘als communist’ een discussie wilde over een communistisch pamflet. Volgens het hoofdbestuur was hij geen officieel lid, uiteindelijk is hij de Woerdense afdeling uit gestemd ‘en daarna werd iedereen boos op mij’. Intussen waren er ook ruzies in de app-groep over andere onderwerpen, zoals verplicht vaccineren tegen mazelen op kinderdagverblijven.

In 2019 gaf een wethouder die Wilma na afloop van een raadsvergadering wilde aanspreken haar een harde duw: wegwezen jij. Het staat op video, hij is ervoor berispt. Waarop ook nog twee fractieassistenten boos opstapten omdat ze zich niet aan de afdrachtregeling van de SP wilden houden, en vrijwel het voltallige bestuur er de brui aan gaf. Daarna wist Wilma het ook even niet meer.

En toen belde Henk Krol.

De prima timing was geen toeval, ‘Henk is bevriend met mijn zus en die had hem verteld wat er hier speelde’. Henk Krol was wél aardig en begon tegen Wilma over ‘je los maken uit die links-rechtstegenstelling’ en ‘je gewoon openstellen, samen met de samenleving’. Of zij zich niet bij hém wilde aansluiten. In juli 2020 stapte Wilma de Mooij naar zijn Partij voor de Toekomst, ‘en dan ben je voor de SP natuurlijk een zetelrover’.

De schoonmoeder van toen nog Krols mede-partijlid Femke Merel van Kooten zou Wilma’s assistent worden. Toen ging Femke ook alweer weg, kreeg Krol ruzie met Henk Otten en stapte hij zelf op om als Lijst Henk Krol verder te gaan: ‘En toen kwam Henk met de kreet ‘vooruitstrevend conservatief’.

Zij bellen: ‘Henk, ik bén helemaal niet conservatief!’ Krol vond dat ze dat zo niet moest zien. Het ging om ‘het goede behouden’.

Achteraf denkt ze: waarom ben ik toen in godsnaam niet weggegaan. ‘Omdat hij een vriend van mijn zus is, denk ik.’

Ze zat nog even in de raad als combinatie WeDo Politiek/Lijst Henk Krol. Toen Krol steeds vaker over ‘rechts, rechts, rechts’ praatte en over build back better-complotten, was ze er toch klaar mee, ‘want ik blijf een echte socialist’. Wilma werd in maart definitief WeDo: Woerdense Eigentijds Democratische Onafhankelijke politiek.

‘Wat het allemaal blootlegt? Dat we ook in de gemeenteraad in een meningenwereld verstrikt raken’, zegt Wilma. ‘Het gaat hier steeds minder om hoe we samenleven.’

Nog één jaar, zei ze. Maar vlak voordat dit stukje naar de krant gaat appt ze: ‘Besloten toch poging te wagen.’ WeDo-kandidaten voor de volgende verkiezingen kunnen zich melden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden