Palestijnse staat uitgesloten onder Netanyahu's bewind

Met de overwinning van Netanyahu's Likudpartij is de kans op vrede met de Palestijnen kleiner dan ooit.

Premier Benjamin Netanyahu.Beeld anp

Vrede was al een schaars artikel in het Midden-Oosten, maar na de verkiezingen in Israël van afgelopen dinsdag lijkt een politieke regeling van het Palestijns-Israëlische conflict verder weg dan ooit. Tegen de verwachtingen in liepen de verkiezingen uit op een klinkende overwinning van de Likudpartij van premier Benjamin Netanyahu.

Even leek het erop dat Israël een nieuwe weg in zou slaan. De centrum-linkse Zionistische Unie van Isaac Herzog deed het goed in de opiniepeilingen, maar uiteindelijk kozen de Israëli's toch voor de geharnaste zekerheid die Netanyahu hun bood. Onder zijn bewind, beloofde hij, zal er nooit een Palestijnse staat komen.

Gezien de kolkende zee van onrust die Israël omgeeft - Islamitische Staat is tot vlak aan de grens opgerukt - valt de bezorgdheid van de Israëli's over hun veiligheid wel te begrijpen. Daarbij komt dat de concessies die zij hebben gedaan, zoals de terugtrekking uit de Gazastrook, voor hun gevoel niet tot meer veiligheid hebben geleid.

Maar het gevaar is dat het ontbreken van een vredesregeling de extremisten juist nog dichter bij de poorten van Israël zal brengen. Wat als Hamas in Gaza van de troon wordt gestoten door nog veel radicalere krachten?

Vijfde colonne

Daarom was het ook een roekeloze zet van Netanyahu om de twee-statenoplossing in zijn verkiezingsretoriek ten grave te dragen. Zonder dat perspectief hebben onderhandelingen met de Palestijnen geen zin.

Netanyahu's afwijzing van een Palestijnse staat klonk nog schriller doordat hij en passant de Arabische Israëli's afschilderde als een soort 'vijfde colonne' die eigenlijk niet het recht zou moeten hebben deel te nemen aan de verkiezingen.

Het is nog onduidelijk hoe de nieuwe regeringscoalitie eruit zal zien, maar waarschijnlijk zal het nieuwe kabinet-Netanyahu doorgaan met het uitbreiden van de nederzettingen in Palestijns gebied. Daarmee neemt de kans op een vredesregeling ook praktisch gezien steeds verder af.

De prijs die Netanyahu daarvoor zal moeten betalen is dat zijn land steeds meer geïsoleerd raakt. Zelfs in de Verenigde Staten, van oudsher Israëls voornaamste bondgenoot, begint de steun voor Israël de afgelopen tijd steeds meer af te brokkelen. Dat moet een zorgwekkend teken zijn voor de Israëli's.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden