LezersbrievenVrijdag 13 december

Pakketbezorgers verdienen ieders respect en waardering

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 13 december

Redactie
Een pakketbezorger heeft zijn handen vol in de drukke decembermaand. Beeld Guus Schoonewille / ANP
Een pakketbezorger heeft zijn handen vol in de drukke decembermaand.Beeld Guus Schoonewille / ANP

Brief van de dag

Columnist Jean Pierre Geelen heeft de film Sorry we missed you gezien en denkt dat dit representatief is voor de situatie van pakketbezorgers die voor of bij PostNL werken. Dat is niet zo.

Iedere dag zijn er zo’n vierduizend pakketbezorgers op pad voor PostNL. Het overgrote deel van die bezorgers is in dienst van PostNL zelf of bij een van de ondernemers met wie wij samenwerken. Deze bezorgers werken in loondienst en hebben een contract waarop een cao van toepassing is. Zij worden dus niet betaald per bezorgd pakket, zij hoeven geen vervanging te regelen als ze ziek zijn, ze krijgen vakantiegeld, zijn verzekerd en bouwen pensioen op.

De bezorger die Geelen op de radio heeft horen zeggen dat ‘de film nog mild was’ in vergelijking met de situatie bij PostNL, werkt al jaren niet meer bij PostNL en is kennelijk niet bekend met bovenstaande feiten.

Dit alles neemt niet weg dat onze bezorgers een pittige job hebben en hard moeten werken, zeker in deze periode. Dit is de drukste maar ook mooiste tijd van het jaar waarin heel PostNL samen de schouders eronder zet. Over één ding zijn we het eens: dat onze pakketbezorgers en alle anderen die alle internetbestellingen mogelijk maken ieders respect en waardering verdienen.

Liesbeth Kaashoek, directeur pakketten en logistiek PostNL

Bomen

Klimaat en bomen, het één lijkt niet zonder het ander te kunnen. Mijn aardgasleverancier, tankstation, reisbureau, allemaal bieden ze me aan mijn CO2-uitstoot af te kopen door bomen te laten planten. Ook de nieuwe Europese Commissie wil twee miljard bomen planten in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Blijkbaar zijn we het met elkaar eens, bomen zijn nuttig, bomen zijn nodig.

Maar wat zie ik nu in Achterhoekse natuurgebieden zoals Stelkampsveld en Hagenbeek: de bomen worden massaal gekapt. Nog bizarder is het argument: goed voor de natuur. En nee, er worden in deze natuurgebieden geen nieuwe bomen geplant. Kan iemand het mij uitleggen?

Hans Botman, Barchem

Nationaal belang

Een metrolijn van 10 kilometer die de binnenstad van Amsterdam een minuutje sneller verbindt met het vliegveld mag 3 miljard euro kosten en is van nationaal belang. Een spoorlijn van 80 kilometer voor hetzelfde bedrag, waarmee het gehele midden en zuiden van Nederland tot een half uur sneller verbonden is met het gehele noorden van Nederland, en andersom, is dat natuurlijk niet.

Roel Lambers, Utrecht

Mediation en empathie

De column van Harriet Duurvoort over drang en dwang in het passend onderwijs raakt heel duidelijk de kern van het thuiszittersprobleem. Duurvoort schrijft dat om dit probleem op te lossen de leerplichtwet moet worden aangepast. In mijn ogen is dit niet nodig. Enkele jaren geleden hebben de vereniging voor leerplichtambtenaren (Ingrado) de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Openbaar Ministerie een methode opgezet, de Methodische aanpak Schoolverzuim (MAS). Met deze methode is een keuze te maken in de begeleiding van schoolverzuim. Er kan onder andere gekozen worden tussen drang en dwang en mediation, empathie en begeleiding.

Vanuit leerplicht perspectief is het wel zaak dat de betrokken leerplichtambtenaar deze methode toepast en de andere betrokken partijen hierin meeneemt. Zij kunnen samen met de ouders/verzorgers een keuze maken hoe de jongere te begeleiden. Mijn ervaring is dat mediation en empathie het beste resultaat oplevert.

Joop van de Hoef, oud leerplichtambtenaar, Ede

Ruggengraat

Ali Lahrouchi stelt dat koning Mohammed VI van Marokko geheel afhankelijk is van de Europese Unie. Eerder deze week berichtte de NOS dat de EU jaarlijks een bedrag van 130 miljoen euro overmaakt ter bevordering van de positie van vrouwen en de ontwikkeling van de rechtsstaat en democratie in Marokko.

Er gebeurt nauwelijks iets op deze gebieden. Het is onduidelijk wat er met het geld gebeurt en als Marokko opzettelijk tegenwerkt deze doelen te verwezenlijken, blijft de Europese Unie toch braaf het geld overmaken.

In Nederland wordt een bewindspersoon geschoffeerd door eerst geen afspraak te willen maken en dan deze op het laatste moment af te zeggen en kansloze, vaak overlastgevende asielzoekers weigert Marokko terug te nemen. Dit klinkt niet als een land dat geheel afhankelijk is van de Europese Unie. Tijd voor de EU en Nederland om een ruggengraat te ontwikkelen?

Mieke van Gerven, Amstelveen

Islamitische scholen

Onderwijsdeskundige Cok Bakker zet vraagtekens bij de positieve bijdrage van geloofsidentiteit van islamitische scholen op de toegenomen kwaliteit van dit onderwijs. Hoewel het volgens hem buiten kijf staat dat kinderen beter leren in een vertrouwde omgeving, is er volgens hem ook veel te zeggen voor diversiteit. ‘Daar kun je immers ook van leren’, aldus Bakker.

Volledig eens met dat laatste. Maar is er per definitie niet veel te zeggen voor pluriformiteit en het omgaan met verschillen? En zouden we ons daarom ook niet net zoveel zorgen moeten maken over streng christelijke scholen?

De opmars van de islamitische school wordt gezien als een opvallende trend. Voor mij geeft het slechts blijk van de al bestaande segregatie in dit land.

Wietske Mous, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden