Verslaggeverscolumn In Vijfhuizen

Paard&Partner, de nieuwe datingapp voor paardenliefhebbers, is een succes

Verslaggeverscolumn - Marjon Bolwijn in Vijfhuizen

Voor boeren die een vrouw of man zoeken is er Yvon Jaspers. Voor paardenliefhebbers Ilse Jespers. Want vind als paardengek maar eens een partner. Dat is minstens zo lastig als voor een boer. Er is amper tijd om kroegen, verjaardagen en festivals af te struinen in de hoop de ware tegen het lijf te lopen, want paard en sport slokken naast werk of studie alle aandacht op. Een beetje hulp komt vast van pas, bedacht Ilse Jespers, opgegroeid in een familie waar alles om de dressuur draait, het ballet onder de paardensporten.

De 33-jarige Brabantse was afgelopen weekend te vinden op het uitverkochte Horse Event in Vijfhuizen, waar beide dagen 17.500  paardenliefhebbers langs de talloze kraampjes en paarden- en ponydemonstraties slenterden. Ilse was er om haar kersverse datingsite Paard&Partner aan de man te brengen. Die ging twee maanden geleden in de lucht en sindsdien hebben al duizend zoekende alleenstaande paardenliefhebbers zich geregistreerd. Dat zegt iets, vindt Jespers. Hun hart is dan wel vol van de viervoeter, maar er is ook nog ruimte voor een relatie met een soortgenoot.

Datingrit voor paardrijders

De toeloop verbaast haar niet, want als kenner van ‘het wereldje’ weet ze dat talloze vrijgezelle paardrijders worstelen met de vraag waar ze de prins of prinses op het witte paard kunnen ontmoeten. Het zijn ‘sociale en actieve maar druk bezette mensen’ en qua sekse is het een nogal gesegregeerde wereld: vrouwen zijn vooral in de manege en de dressuur te vinden, mannen bij springwedstrijden en dravend in de natuur. Het idee voor Paard&Partner kwam voor het eerst op toen Jespers jaren geleden het evenement Horse Dating organiseerde, bedoeld als hulp bij de aankoop van het juiste paard. ‘Is het ook voor mensen?’, was de vraag die ze telkens kreeg.

De koppelaarster had zondag een tent gehuurd voor een speeddate, maar die moest ze op het laatste moment afblazen. De meeste kandidaten trokken zich terug. Met twaalf deelnemers is de kans op een match te klein. Het publiek op het Horse Event lijkt ook iets anders aan het hoofd te hebben dan daten; moeders hand in hand met stralende, huppelende tienerdochters domineren op overdonderende wijze.  

Ilse Jespers van Paard&Partner

Speeddaten is  niks voor de single Patty Casander (36), die alleen naar Vijfhuizen is gereisd. ‘Zo ongemakkelijk’. Ze is hét prototype paardengek waar Ilse Jespers op mikt. Zowel in haar werk als in haar vrije tijd staat alles in het teken van het edelste der dieren. Ze is vier avonden per week in de manege te vinden om Benny te verzorgen en samen te rijden. In het weekend rijdt ze buiten. Patty was een van de eerste singles die een profiel aanmaakte op Paard&Partner. Is er nog wel ruimte in haar hart en agenda voor een mensenliefde? Ja, zegt ze, maar om die genoeg aandacht te kunnen geven vindt ze het ‘wel zo praktisch en leuk als een geliefde dezelfde passie deelt’.

Patty heeft haar hoop op de datingsite gevestigd. Een relatie liep stuk met een man die liever samen thuis op de bank zat dan met haar door het bos te draven. Dates via Tinder leverden niks op. Ze heeft de indruk dat het gros van de mensen op Tinder niet serieus op zoek is naar een relatie, maar om een ‘scharrel’ of wat aandacht verlegen zit. En telkens datzelfde gesprek bij elke date – hoe oud ben je, waar woon je, wat doe je? – begon haar danig te vervelen. Met een paardenliefhebber gaat het meteen ergens over. Zo ging het ook bij de buitenrit die Ilse Jespers vorige maand in het natuurgebied De Rechte Heide in Brabant organiseerde als ‘dating event’ voor leden van haar datingsite. Patty ging mee de heide op. ‘We konden het de hele dag over niets anders hebben dan over paardenrassen, karakters, de verzorging, mooie routes. Een topdag.’

Amazone Patty Casander

Op de valreep melden zich zondagmiddag toch nog vier nieuwsgierige en hunkerende speeddaters bij de stand van Jespers.  Tussen twee lijkt een vonkje over te slaan. De koppelaarster bespeurt een toenemend ongemak van de moderne mens met face-to-face contact. Verscholen achter laptop en smartphone leer je de ander niet echt kennen. Het maakt je onhandiger en onzekerder in het echte sociale verkeer, denkt zij. Neem een voorbeeld aan de relatie paard en amazone of ruiter, valt Patty haar bij. Kijk je het dier aan, raak je het aan, praat je ertegen, geef je het te eten, dan is het als was in je handen en heb je het goed samen. Ben je er met je gedachten niet bij en maak je geen contact, dan gaat een paard in de contramine; het verzet geen stap of gaat er zonder aansporing als een razende vandoor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.