Opinie

Overleeft de grutto het volgende kabinet?

Overleef ik het volgende kabinet? Een wel erg dramatische vraag, maar voor onze nationale vogel, de grutto, een heel relevante.

Een grutto. Beeld Fred Vloo/Wikimedia Commons

En niet alleen voor de grutto maar ook voor bijen, vlinders en andere vogels die afhankelijk zijn van ons boerenland.

Je zou verwachten dat de teloorgang van de natuur op het platteland een stevig verkiezingsthema was, maar niets is minder waar. Dat is bijzonder verontrustend want als er niet op heel korte termijn wordt ingegrepen op het boerenland, raken we kwijt wat niet meer te herstellen is.

Elk jaar broeden er minder grutto's in ons land. Wageningen Universiteit becijferde dat van de huidige 30.000 paar grutto's er op termijn slechts 1.200 zouden overblijven. Een populatie die dermate klein en kwetsbaar is dat uitsterven in Nederland niet uitgesloten kan worden.

Drama

Dat is een drama. Grutto's zijn internationaal gezien sterk van Nederland afhankelijk. Maar liefst 80 procent van deze koning van de weide broedt bij ons. Opeenvolgende kabinetten hebben onvoldoende gedaan om de neergaande trend voor grutto's te stoppen.

De grutto is daarmee hét symbool van de natuurtragedie die zich op ons boerenland voltrekt. De staatssecretarissen Dijksma en Van Dam leken aanvankelijk in te zetten op herstel van de populaties weidevogels, maar de plannen die ze presenteerden waren ver onder de maat: geen heldere doelen, geen duidelijke maatregelen, geen extra financiële middelen.

Voor Vogelbescherming was de maat vol, reden voor een klacht bij de Europese Unie. Ons land houdt zich niet aan de Europese afspraken voor de bescherming van deze groep kwetsbare vogels.

Geïndustrialiseerde landbouw

En we staan er al slecht op in Europa. Nederland doet het wat betreft het behoud van biodiversiteit in de EU het slechtst. Alleen op Malta is de situatie nog beroerder.

Dat het vooral op het boerenland zo slecht gaat met de natuur is geen wonder. Ons land heeft de meest intensieve geïndustrialiseerde landbouw die denkbaar is en dat eist zijn tol. Er is nauwelijks meer ruimte voor ander leven dan productieve gewassen.

Toch is deze ellendige toestand waarin de natuur op ons boerenland verkeert totaal geen issue in de verkiezingen. Ook de groeiende onvrede over de teloorgang van ons eens natuurrijke cultuurlandschap speelt geen rol.

Geen verkiezingsthema

GroenLinks, D66, PvdA en Partij voor de Dieren hebben wel het standpunt dat weidevogels gered moeten worden en dat de landbouw natuurvriendelijker moet, maar maken er geen hard verkiezingsthema van.

Het valt te hopen dat alle partijen de onvrede van burgers over de aftakeling van natuur en leefbaarheid op het boerenland in de kabinetsonderhandelingen wel tot een hoofdzaak maken.

Anders verliezen we voor altijd een landschap dat ons dierbaar is vol boerenlandvogels, vlinders en bijen.

Kees de Pater, Vogelbescherming Nederland

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden