Opinie

Overheid, stop het ziekelijk doorfokken van rashonden

Het hele systeem van de rashondenfokkerij is verziekt en moet daarom als geheel worden aangepakt.

Mechelse herders in een kennel. Beeld ap

Het artikel 'Hoe Bobby aan zijn einde kwam' illustreert hoe de rashondenfokkerij is doorgeschoten. Veel honden - en zeker ook vechthonden - worden al jarenlang gefokt op een beperkt aantal kenmerken. Bij vechthonden gaat het om lichaamsgrootte, spiermassa, uithoudingsvermogen en agressie. Gezondheid, welzijn, stabiliteit en sociaal functioneren van de hond zijn voor veel fokkers minder belangrijk.

Het fokken van honden op vooral agressie en kracht levert potentiële monsters op; niet voor niets stelde de School voor Hogere Politiekunde in september vorig jaar in een rapport dat vechthonden vooral populair zijn bij criminelen (De hond, statussymbool of bitcoin?). Het verscheuren van foxterriër Bobby door een pitbull is een triest voorbeeld van waar het fokken van vechthonden toe kan leiden.

Hoe kan er paal en perk gesteld worden aan het fokken en verhandelen van vechthonden? Het verbieden van het fokken van één (vaag omschreven) groep honden is geen goed idee. Dat is van 2005 tot 2008 geprobeerd met de pitbullwet, maar die bleek niet werkbaar.

Het probleem van de doorgeslagen hondenfokkerij is bovendien groter dan alleen de fok van vechthonden: het hele systeem van de rashondenfokkerij is verziekt en zou daarom als geheel moeten worden aangepakt. De problemen rond de fok van zieke of mismaakte honden of vechthonden is niet een-twee-drie op te lossen. Daarvoor is een fundamentele verandering nodig van de wijze waarop wij honden fokken.

Onbedoeld legt het verhaal van Bobby namelijk nóg een probleem bloot van de doorgeslagen hondenfokkerij. Bobby won met zijn uiterlijk vele prijzen op rashondenshows. Dat maakte hem een waardevolle fokreu: een dekking leverde tot 800 euro op. Veel fokkers willen wel een nakomelingen van zo'n kampioen en zijn bereid daarvoor veel te betalen. Fokreuen met honderden nakomelingen zijn geen uitzondering. Veel honden stammen daardoor af van een klein aantal fokdieren. Dat heeft negatieve gevolgen voor het ras. Inteelt versmalt de genetische basis en maakt de kans op erfelijke afwijkingen groter.

Een van de maatregelen die de overheid kan nemen om de doorgeslagen hondenfokkerij aan te pakken is het verbieden van rashondenshows. Dit zijn hedendaagse freakshows, waarin honden met een extreem uiterlijk, zoals overdadige rimpels, kleine bolle schedeltjes of extreem platte snuiten, prijzen kunnen winnen. Niet het uiterlijk van de hond moet centraal staan, maar de gezondheid of het welzijn.

Een hond met een gemengde stamboom in een asiel. Beeld ap

Het verbieden van rashondenshows vormt geen kortetermijnoplossing van het bijtincidentenprobleem, maar het kan wel een onderdeel zijn van een breder maatregelenpakket. De overheid moet strengere regels stellen aan fokkers en aan potentiële kopers van honden. Verkoop van honden via internet moet worden verboden. Omdat de herkomst van die dieren lang niet altijd duidelijk is, kunnen ze afkomstig zijn van foute fokkers (in binnen- en buitenland) of van even foute tussenhandelaren.

Het fokken van agressieve vechthonden moet aan banden worden gelegd, net als het fokken van zieke of mismaakte dieren. Wat daarvoor nodig is, is een overheid die zich niet langer aan de zijlijn opstelt en afwacht wat de fokkerijsector zelf bedenkt als oplossing. Daarvoor is het te laat en daarvoor is het probleem te ernstig.

Frank Wassenberg is bioloog en werkt als beleidsmedewerker bij de Sophia-Vereeniging.

Frank Wassenberg is bioloog en werkt als beleidsmedewerker bij de Sophia-Vereeniging.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden