Commentaar

Overheid moet stimuleren van duurzame technologie faciliteren

Ter stimulering van duurzame technologie moet de overheid vooral een faciliterende rol spelen.

Xander van Uffelen
President Barack Obama van de Verenigde Staten en Microsoft topman Bill Gates tijdens de 'Mission Innovation: Accelerating the Clean Energy Revolution' bespreking op de klimaattop in Parijs. Beeld ap
President Barack Obama van de Verenigde Staten en Microsoft topman Bill Gates tijdens de 'Mission Innovation: Accelerating the Clean Energy Revolution' bespreking op de klimaattop in Parijs.Beeld ap

De verkoop van duurzame technologie gaat vaak hand in hand met dwingende maatregelen door de overheid. Philips ging pas veel meer spaarlampen en ledlampen verkopen nadat de EU de gloeilamp in de ban had gedaan. En de verkoop van stekkerauto's als de Mitsubishi Outlander kreeg in Nederland pas vleugels na invoering van een ruimhartige subsidieregeling.

Klimaattop in Parijs

Lees hier alle artikelen van de Volkskrant over de klimaattop in Parijs.

Ook voor de oplossing van het klimaatprobleem zal een samenspel noodzakelijk zijn tussen private technologie en publieke regels. In Parijs, waar 195 landen vergaderen over het klimaatprobleem, speelt technologische ontwikkeling een belangrijke rol. Zeker na de lancering van het plan van Bill Gates en andere multimiljonairs om veel geld te reserveren voor technologische ontwikkeling liggen enkele cruciale vragen op tafel. Hoe moeten overheden nieuwe technieken stimuleren? En hoe kan de nieuwe kennis over duurzaamheid ook ter beschikking komen van arme landen zonder belangen van private partijen te schaden?

De praktische uitwerking is zeer lastig. Als de overheid te veel geld reserveert voor subsidiëring, dreigt het gevaar dat de belastingbetaler erg duur uit is om het klimaat te verbeteren. De miljardensubsidie voor elektrische auto's is zo'n te dure aanpak geweest. Het opleggen van dwingende regels is effectiever, zoals bij het verbod op gloeilampen. Dan betaalt niet de overheid, maar de consument de prijs en zal de onderlinge concurrentie tot prijsdalingen leiden. Om tot dergelijke wettelijke afspraken te komen, is langdurig politiek overleg noodzakelijk. Zeker op mondiaal niveau lijkt dit op korte termijn onhaalbaar.

De overheid (zowel in Nederland als in Europees verband) zal daarom in eerste instantie vooral een faciliterende rol moeten spelen. De overheid kan hoogwaardig onderzoek van private ondernemingen naar duurzame technologieën ondersteunen met onderwijs en vestigingsbeleid. Ook kan de overheid proberen universitaire kennis beter te delen met kennisinstituten in andere landen. En de overheid kan proberen ondernemingen te stimuleren om - zoals Elon Musk bij de elektrische autofabrikant Tesla doet - technologische patenten sneller te delen. Hoe meer duurzame kennis breed beschikbaar is, hoe sneller de opwarming van de aarde valt te stuiten.

Klimaatspecial

Hoe gaan mensen om met klimaatverandering? De Volkskrant reist met een cameradrone de wereld rond om dat te laten zien. En presenteert de harde feiten en de beste bronnen. Lees hier over de overstromingen in Bangladesh of de stijgende temperaturen in Groenland die juist goed uitpakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden