OpinieBrieven

Overheid, geef niet toe aan de sjoemelaars

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 25 oktober .

Boerenprotest in de Duitse stad Bonn op 22 oktober 2019. Beeld AFP
Boerenprotest in de Duitse stad Bonn op 22 oktober 2019.Beeld AFP

Brief van de dag

Bij de boerenprotesten in Bonn valt op dat de tractoren een kenteken hebben. In Nederland ontduikt de landbouwlobby deze EU-verplichting net als wegenbelasting al jaren. Ons verplichte energielabel is niets meer dan een formulier. En het ‘gemiddelde’ brandstofverbruik van auto’s wordt eenmalig gemeten met het kaalste en lichtste model op een rollenbank.

Als we natuur, klimaat en samenleving echt willen beschermen, zijn polderen en gedogen niet de oplossing, stelt bestuurskundige Wim Derksen (O&D, 24 oktober). Hij vindt het grappig al die boeren te zien op trekkers, zonder kenteken en wegenbelasting. Een gevolg van uitstellen van EU-regels van 2015 tot 2025. Hij ziet de bouwers straks ook het Malieveld oprijden, om strenge klimaatregels te omzeilen. Nog leuker als straks burgers demonstreren tegen beperkingen en lasten. Eerst zeggen klimaatbewust te willen handelen, maar vervolgens gas geven, de verwarming hoger zetten, een snuifje nemen om optimaal te presteren en een extra vliegreisje boeken om bij te komen.

We hebben inderdaad behoefte aan een overheid die met gezag grenzen aangeeft en die ongevoelig voor druk van sjoemelaars handhaaft. De meeste uitstoot ontstaat door uitstel en overtreding van regels.

Wim de Jong, Esch

Geen cliënt

Het in de gezondheidszorg meest misbruikte woord is cliënt; zo ook weer in het artikel over onder andere de financiële problemen in de jeugdzorg (Ten eerste, 23 oktober). Klant-zijn impliceert een gelijkwaardige relatie tussen vragende en biedende partijen, en vrij kunnen kiezen betekent verantwoordelijk zijn voor bepaalde keuzes. Ziek zijn is geen keuze. Ziek zijn is pech, en in de zorg zijn het voornamelijk anderen (professional en verzekeraars) die beslissen en meebepalen of, en zo ja, welke zorg men al dan niet nodig heeft, op welke plek, en hoelang. En dan maar hopen dat de juiste zorg tijdig voorhanden is. Dus vermijd om, zoals steeds vaker gebruikelijk lijkt, zieken en anderszins hulpbehoevenden versluierd cliënten te noemen.

Mariska Jansen, Hbo- wijkverpleegkundige buurtzorg, Franeker

Dure vakanties

Ouders zijn blij met flexibele schooltijden. Het biedt onder andere de mogelijkheid ‘om buiten het dure hoogseizoen op vakantie te gaan’(Ten eerste, 24 oktober). Hoe lang moet je in het dure hoogseizoen op vakantie als je kinderen hebt? Een jaar of tien, vijftien? Mogen de leerkrachten hun vakantie dan ook buiten het hoogseizoen gaan plannen? Zij zitten immers (met hun ‘riante’ salarissen) hun hele leven vast aan dat dure hoogseizoen.

Pierre Daanen, Amsterdam

Ultieme droom

Op de voorpagina van de Volkskrant van 24 oktober staat een foto van de vrachtwagen waarin 39 mensen waren verstopt, 39 mensen die hun hoop op een beter leven in handen hebben gelegd van criminelen. 39 mensen die nu in hun beloofde land zijn aangekomen, maar het niet meer weten omdat ze onderweg zijn gestorven. Wat cynisch. En wat cynisch dat een sticker op de vrachtwagen zit die luidt: ‘The ultimate dream’.

Eric Timmerman, Rotterdam

Haar

Mirjam Leunissen vindt het vreemd dat zij als vrouw met kort haar meer moet betalen voor de kapper dan mannen (V, 23 oktober). Voor die laatste stelt de branche kennelijk 30 minuten als norm. Ik, man met heel weinig haar en in maximaal 15 minuutjes klaar, vind het op mijn beurt vreemd dat ik evenveel moet betalen als mannen met gewoon haar. Voortaan maar betalen per minuut?

Gijs Plantinga, Amsterdam

Solidariteit

De Brexit-operette gaat maar door. Niet alleen het Britse parlement maakt er een soap van, ook de Europese regeringsleiders doen dat. De signalen vanuit de Britse bevolking zijn duidelijk: het volk voelt zich misleid, gegijzeld en ziet de definitieve ontvoering met angst tegemoet.

Wanneer gaan de 27 overige regeringsleiders de Britse premier Boris Johnson eindelijk aanzeggen dat het antwoord ‘Nee’ zal zijn en blijven, omdat zij het welzijn van alle Britse burgers belangrijker vinden dan dat van een uiterst kleine elite die een deel van Westminster bevolkt? Dan tonen zij solidariteit en laten zij zien dat het gaat om de bevolking en niet om de regeringsleiders en andere politici. Europa is immers bedoeld om een waardengemeenschap te zijn, een samenwerkingsverband uit solidariteit: geven en nemen.

Lo Cohen, Doesburg

Duidelijk schrijven

Staatssecretaris Knops en Peter Zuijdgeest, die schrijfcursussen geeft (Ten Eerste, 24 oktober), hebben het over boots on the ground die nodig zijn om ambtenaren begrijpelijker te leren schrijven en dat duidelijk schrijven geen one size fits all is. Misschien kunnen deze heren eens een cursus ‘hoe voorkom ik onnodige Engelse uitdrukkingen’ volgen. Training the trainers, zal ik maar zeggen.

Tessa Dopheide, Utrecht

Boerenverstand

Marcel Gerritsen stoort zich aan het negatieve gebruik van het woord boer in allerlei weinig verheffende uitdrukkingen, zoals boerenpummel en boerenbedrog (O&D, 22 oktober). Mijn boerenverstand zegt echter dat dit niet altijd opgaat. Het voorzetsel boeren- kan ook in positieve zin worden gebruikt: boerenkaas is lekkerder dan gewone kaas (geldt ook voor yoghurt). En mijn tante Martha genoot vroeger bij ons thuis op verjaardagen van haar boerenjongens.

Rob Scherjon, Rotterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden