Commentaar

Overheid, doe je werk en regel de inburgering

De overheid moet de inburgering van en het taalonderricht voor immigranten zelf groots aanpakken.

Vluchtelingen doen in het restaurant van Zorgcentrum Zuylenstede spelletjes met bewoners. Het zorgcentrum in Utrecht stelt vluchtelingen in staat om vrijwilligerswerk met ouderen te doen.Beeld anp

De plotse stijging van het aantal binnenkomende migranten in Nederland vorig jaar roept herinneringen op aan een kwart eeuw geleden, toen er door de Bosnië-oorlog in korte tijd veel meer vluchtelingen arriveerden. Destijds werd in vrij korte tijd een redelijk functionerend systeem uit de grond gestampt dat vluchtelingen in staat stelde - op hun eigen niveau, van academisch geschoolden tot analfabeten - Nederlands te leren. De staat betaalde de rekening - maar zoals elke rechtgeaarde Nederlander weet: de cost gaet voor de baet uyt.

Dat geldt zeker voor nieuwe Nederlanders die geaccepteerd zijn als vluchteling. De integratie van vluchtelingen is op tal van vlakken - denk aan arbeid en huisvesting - al moeilijk genoeg, maar op één gebied kan de overheid zonder al te veel moeite een grote stap zetten: het leren van Nederlands. Vooral in vluchtelingengezinnen waar niemand Nederlands spreekt, kan alleen een verplichtende en serieuze inspanning tot resultaat leiden. Laat de staat dit organiseren - bijvoorbeeld op gemeentelijk niveau - en zorg dat tenminste deze hobbel zo snel mogelijk genomen wordt door tienduizenden nieuwe landgenoten. Dat dient niet slechts hun belang, maar ook het algemeen belang.

In een kwarteeuw is veel veranderd - en zijn zelfs zaken die simpel lijken en weinig controversieel onderwerp geworden van politiek theater. Een paar jaar geleden is gemeenten de inburgering van en het taalonderricht voor immigranten uit handen genomen. De immigrant moet zich nu zelf een weg zoeken in een web van taalbureaus, van wie er nogal wat ondermaats presteren. De immigrant is - als een soort Bijbelse gesel - verantwoordelijk gesteld voor zijn eigen inburgering en krijgt vanaf het begin officiële brieven die louter in het Nederlands gesteld zijn. Dat is het paard achter de wagen spannen om ideologische redenen.

Zeker: de niet-Europese herkomst van veel vluchtelingen en het relatief grote percentage dat geen goed onderwijs heeft genoten, maakt de uitdaging nu nog veel groter. Des te meer reden om er harder aan te trekken. Dus trek de verantwoordelijkheid voor deze taak terug naar de staat en beëindig de uitwassen. Kortom, overheid, doe je werk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden