Duurzaam voedsel Voedselprobleem

Overheden moeten hun verantwoordelijkheid nemen en inzien dat de maatschappelijke kosten van het huidige voedselsysteem niet langer te dragen zijn

Overheden moeten adviezen ter harte nemen en een nieuwe samenhangende voedselpolitiek nastreven.

Beeld ANP

Alleen met een radicale verandering van ons voedselsysteem kunnen we de aarde behouden voor toekomstige generaties. We moeten veel minder vlees eten, minder verwerkte producten met ongezonde vetten en suikers erin en we moeten onze productieketens inkorten om het milieu te ontlasten. Wat voor veel bewuste consumenten en activisten al lang duidelijk was, is nu ook wetenschappelijk vastgesteld in het tijdschrift The Lancet.

Op de conclusies uit het onderzoek valt niets af te dingen, de vraag is echter hoe deze gedragsverandering teweeg moet worden gebracht. Consumenten, met uitzondering van een groep milieu- en voedingsbewuste voorlopers, zijn niet geneigd om op eigen houtje hun gedrag te veranderen. Zolang ongezond voedsel voor lage prijzen voorhanden is, kopen mensen het. Pogingen om met belastingen of sancties schadelijk gedrag af te remmen, leiden over het algemeen tot hoongelach over overheidsbetutteling en in het ergste geval tot volksopstanden à la de gele hesjes.

Een gedragsverandering moet dus op een andere manier worden gestimuleerd, bijvoorbeeld met subsidies op gezond voedsel of met een aantrekkelijk gezond aanbod in schoolkantines en de schappen van de supermarkt. Deze kentering moet worden afgedwongen bij de producenten en leveranciers van ongezond en milieuverwoestend voedsel. Die bedrijven hebben er gelukkig zelf ook direct belang bij om te zorgen dat hun toeleveranties niet worden bedreigd door schaarste en milieuproblematiek.

Hierdoor zullen voedselbedrijven in tegenstelling tot bij de moeizame klimaatonderhandeling wellicht eerder geneigd zijn tot verduurzaming. Het is dan vooral de politiek die moet ophouden schadelijke bedrijven de hand boven het hoofd te houden, zoals in Nederland volop gebeurt in bijvoorbeeld de veesector.

Overheden moeten hun verantwoordelijkheid nemen en inzien dat de maatschappelijke kosten van het huidige voedselsysteem niet langer te dragen zijn. Het gaat niet alleen om milieuschade maar ook om de miljarden die worden besteed aan de behandeling van hart- en vaatziekten, diabetes en andere welvaartsziekten. In deze samenhang zouden overheden wereldwijd een rationele en duurzame voedselpolitiek moeten willen overeenkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden