Overgrote deel Kamer deelt uitgangspunten BBB-akkoord

Na alle politieke ruis opent het kabinet voorzichtig de deur naar een werkbare bed,- bad- en broodopvang.

Raoul du Pre
Premier Mark Rutte (R) en Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens het debat over Bed, Bad en Brood in de Tweede Kamer. Beeld anp
Premier Mark Rutte (R) en Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens het debat over Bed, Bad en Brood in de Tweede Kamer.Beeld anp

Oud-premier Ruud Lubbers, de koning van het politieke compromis, had strikte opvattingen over goede en slechte politieke deals. 'Bij een goede deal is later nooit vast te stellen wie de winnaar is en wie de verliezer.' Zou het dan toch niet zo'n slechte deal zijn, het bed-, bad- en broodcompromis dat VVD en PvdA vorige week sloten? De oppositie deed er donderdag in het Kamerdebat alles aan om elke vorm van tevredenheid bij de coalitiepartijen de kop in te drukken. VVD-fractieleider Zijlstra moest zich van de PVV schamen omdat hij de deuren voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers wagenwijd open zet. PvdA-leider Samsom oogstte de hoon van SP, GroenLinks, D66 en ChristenUnie omdat hij die opvang in hun ogen zo goed als onmogelijk maakt.

Wie door die politieke ruis heen kijkt, ziet dat VVD en PvdA in het midden zitten. De VVD maakt z'n punt met de harde eis dat opvang alleen door de overheid gefaciliteerd wordt als daarbij wordt aangestuurd op vertrek. De PvdA kan winst claimen op twee punten. Eén: er is voortaan ook door het Rijk betaalde opvang voor mensen die nog niet meewerken aan terugkeer. Die intentie hoeft er pas na 'een beperkt aantal weken' te zijn. Twee: wie er niet binnen twaalf weken in slaagt te vertrekken, heeft voortaan recht op langduriger opvang. Als het ondanks alle pogingen uiteindelijk echt niet lukt, komt daarna alsnog een verblijfsvergunning in zicht.

Pijnpunt

Aan de hoge toon van het debat was het niet te merken, maar alles bij elkaar worden deze uitgangspunten gedeeld door het overgrote deel van de Kamer. Slechts één groot pijnpunt blijft over: er heeft zich nog niemand uit de praktijk gemeld die denkt dat 'een beperkt aantal weken' in alle gevallen genoeg is om mensen te bewegen tot terugkeer. De kans is groot dat dit zelfs averechts gaat werken.

Ter geruststelling zei premier Rutte donderdag dat de termijn niet meer dan een 'richtsnoer' is in de gesprekken met de gemeenten. 'Geen dictaten', was ook de boodschap van Zijlstra en Samsom. Dat is de belangrijkste oogst van een dag debat. Als pragmatisme vanaf nu de lijn blijft, komt een werkbare, redelijke opvangregeling langzaam maar zeker in zicht. De vraag wie de politieke winnaar is, is daaraan volstrekt ondergeschikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden