DagboekSusanne van Zoggel, SEH-arts

‘Over vier weken hoop ik weer een dag vrij te zijn’

xBeeld x

Michiel van der Geest tekent dagelijks de ervaringen op van spoedeisendehulparts Susanne van Zoggel in Uden. Vrijdag 20 maart: ‘Van alle kanten krijgen we eten. De koffiekamer staat helemaal vol’

Het is een mediadag vandaag in ons ziekenhuis. Ze filmen op dit moment onze tent, waar we de komende dagen de verwachte stroom patiënten in zullen gaan opvangen. Ik heb in het speciale crisiskamertje op de SEH de hele dag overlegd over hoe we de tent moeten inrichten, ik kan je vertellen, een huis inrichten is makkelijker. Ik ga nu van overleg naar overleg, waarbij steeds de vraag is: hoe gaan we dit managen met z’n allen?

Wij merkten gisteren en vannacht dat ook de ziekenhuizen om ons heen voller beginnen te raken. Nu hebben we nog afspraken dat er patiënten naar andere ziekenhuizen worden vervoerd, zodat we de noodvoorzieningen kunnen opbouwen. Maar ons management en het crisisbeleidsteam benadrukken continu dat de grote stroom de komende dagen gaat losbarsten. Daar moeten we goed op voorbereid zijn.

De sfeer op de SEH is ondertussen nog steeds prettig, ook al is iedereen in spanning over wat er op ons af gaat komen. We kunnen nog steeds lachen. Mijn collega Heleen is ook weer beter, zij zat thuis met het corona-virus, maar is nu 24 uur klachtenvrij, ze zit weer tegenover me, op anderhalve meter afstand uiteraard. (Op de achtergrond gaat een deur open en klinkt lachend: ‘Oh, bij jou wil ik niet in de buurt zijn’)

Ook prettig: uit alle hoeken wordt ons eten aangeboden. De koffiekamer ligt helemaal vol met lekkere dingen: koekjes, brownies, gelukkig ook fruit, en vanavond komt een pizzaketen voor al het personeel pizza’s brengen. Superfijn natuurlijk. We moeten nog oppassen dat we niet te veel aankomen, al zal de stress dat wel voorkomen.

Er zijn meer mooie initiatieven: bewoners van Uden hebben rondom het ziekenhuis allemaal spandoeken opgehangen om ons een hart onder de riem te steken. ‘Samen sterk’, staat erop, en ‘Voor onze zorghelden’. Elke keer als ik naar het ziekenhuis rijd, krijg ik daar een mentale boost van. Dat soort dingen helpt echt.

Straks moet ik weer de vloer op. En zaterdag en zondag ook. Over een paar weken hoop ik weer een dag vrij echt te zijn, want je blijft er 24/7 mee bezig.

Donderdag 19 maart ‘Toen ik na 17 uur werken thuiskwam hing er een spandoek: Mama is een held’

Woensdag 18 maart ‘Ik vrees dat ik aan de poort zal moeten zeggen: jij mag wel naar binnen en jij niet’

Dinsdag 17 maart ‘Je geeft niet per se een doodvonnis, maar voor die mensen voelt het wel zo

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden