LEZERSBRIEVENZATERDAG 16 MEI

Over scholen, anderhalvemeter, offers, wendbaarheid, vlieggedrag en watjes

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 16 mei.

Redactie
Een eindexamenleerling komt aan op school. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Een eindexamenleerling komt aan op school.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: Middelbare scholen open in juni? Slecht plan

Hoe verzin je het om in een coronacrisis de middelbare scholen nog even open te doen voor een paar weken? Wat is daar het nut van?

Scholen moeten verzinnen hoe ze maximaal de helft van de leerlingen in een klas­lokaal krijgen om de anderhalve meter afstand niet te overtreden.

Lekker handig! Digitaal kun je gewoon een hele klas les geven.

Bovendien is digitaal onderwijs efficiënter. Wij leerlingen zitten een werkweek van 32 uur op school.

Daar bovenop moeten we in onze vrije tijd naast huiswerk, supergrote praktische opdrachten ­maken, lezen voor de lijst en toetsen voorbereiden.

Met digitaal onderwijs dat uiterlijk tot 14.00 uur duurt in plaats van 16.30 uur, heb ik eindelijk een werkweek van 36 uur. Een werkweek waar volwassenen via hun cao’s allang van genieten.

En kom niet aan met dat je ‘leerlingen kwijtraakt’ door digitaal onderwijs. Elk jaar blijven in mijn klas veel leerlingen zitten, soms wel 40 procent. Klassikaal kwijtgeraakt, zeg maar.

Dus: houd alsjeblieft die middelbare scholen dicht. En: keep the curve flat!

Bosse Hageman, 16 jaar, Leiden

Grand Hotel Europa

De laatste dagen ben ik voortdurend in verwarring. Waarom zitten we al ruim twee maanden thuis te werken? Waarom zien we vrijwel geen vrienden en familie meer? Waarom gaan jongeren niet meer naar school? Ik dacht om de zorg te ontlasten. Om dat rottige virus in te dammen, zodat er wellicht een beetje licht gloort en er kleine stapjes vooruit gemaakt kunnen worden.

Maar hoe rijmen we dit met het advies van de Europese Commissie om nog iets van onze zomervakantie te redden? Wat voor adviezen zijn dit? ‘Maskers zijn raadzaam in vliegtuigen (waar je niet voldoende afstand kan houden), ziekenhuizen in toeristencentra moeten zorg dragen voor voldoende bedden (inclusief IC)’. We hebben toch gezien waar al het reizen en de ­terugkeer van de wintersporters toe ­geleid hebben?

Hoe voorkomen we op deze manier een tweede, grotere golf? Ik vrees dat er behoorlijk wat waarheid schuilt in de roman Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer. Dat ons avondcontinent vooral nog bestaat dankzij massatoerisme. Nooit gedacht dat dat direct levens­bedreigend zou kunnen zijn.

Susanne Hoogendoorn, Tilburg

Kroondomein

De onderdanigheid van alle betrokken partijen inzake kroondomein Het Loo leidt tot schaamteloze klassenjustitie. Waar kennen we dit patroon ook alweer van? Herinneringen aan stiekem verkochte kunst, duurdere verbouwingen, vakantiehuizen en, in een verder verleden, steekpenningen en een SS-lidmaatschap dienen zich aan.

De reacties van de RVD en regering zijn voorspelbaar en typerend: een rookgordijn optrekken, traineren, dingen een privézaak noemen. In dat licht zou ik graag de woorden van nota bene de koning herhalen: Niet wegkijken. Niet goedpraten. Niet uitwissen. Niet normaal maken wat niet normaal is.

Laten we toch eens ophouden met deze poppenkast.

Jaap Oude Mulders, Den Haag

Kroondomein (2)

De koning heeft groot gelijk dat hij niemand ongevraagd in zijn achtertuin wil hebben. Dat wil niemand, wij ook niet.

Peter Noordermeer, Dreischor

Offer

We moeten solidair zijn, daar begon het mee. We moeten allemaal offers brengen. Hans de Boer (VNO/NCW) en Jacco Vonhof (MKB-voorman) struikelen over elkaar heen om offers te vragen van de werknemers. Wie gaat het winnen? Wie stelt als eerste de transitievergoeding bij ontslag ter discussie? Werkelozen moeten tenslotte ook offers brengen.

Wie van die twee durft als eerste?

Jan Heilig, Middelie

Regionaal

De provincie Brabant wordt nog steeds zwaar getroffen door het coronavirus en daarbij lees ik dat burgemeester Theo Weterings ten aanzien van de exitmaatregelen afhankelijk is van de premier (Ten eerste, 15 mei). Ook in Zuid-Limburg liggen de afdelingen nog vol met corona-patiënten, waar de statistieken betere vooruitzichten geven voor de noordelijke provincies.

Er bestaan grote regionale verschillen, zoals de Volkskrant ook al eerder rapporteerde (Ten eerste, 8 mei). Deze verschillen zijn echter minimaal als je over de landsgrenzen naar de gehele grensregio kijkt. Duitsland heeft de exit-strategie alleen op hoofdlijnen op federaal niveau gedefinieerd, maar laat de uitwerking en timing aan de deelstaten. Zodra een opleving binnen een deelstaat plaatsvindt, worden de maatregelen op regionaal niveau heringevoerd.

In haar Roadmap to lifting coronavirus containment measures pleit ook de Europese Commissie voor een regionale impact. Gelet op de regionale verschillen, zijn we in Nederland ook niet toe aan meer regionaal denken en de daarbij horende decentrale bevoegdheden?

Pim Mertens, Maastricht

Wendbaarheid

Nu de EK-loze voetbalzomer nadert, wil ik graag even aandacht voor dé grote openbaring van deze coronacrisis: de wendbaarheid van het Nederlandse volk. Een dikke 17 miljoen bondscoaches hebben zich omgeschoold tot viroloog!

Jaron Reddy, Haarlem

KLM

Inmiddels ga ik me er aan ergeren. Die 2 tot 4 miljard die de KLM van ‘ons belastinggeld zou krijgen’. Het is simpelweg niet correct. De KLM mag 2 tot 4 miljard lenen bij de banken tegen een rente van 9 procent. Voor die lening wil de Staat garant staan. Er gaat dus geen cent ­belastinggeld naar KLM, tenzij de boel omvalt en de banken bij minister Hoekstra hun garantstelling komen opeisen.

Ondertussen zijn het de banken die er met een vette kluif van 9 procent rente vandoor gaan.

Arnold Nolten, gepensioneerd KLM-gezagvoerder, Amsterdam

Salaris

Ook voor piloten valt het niet mee om wat krom is recht te praten. ‘Als een ­chirurg een fout maakt, kost dat één mensenleven, als wij een fout maken gaan er vierhonderd aan.’ Dat is waar, maar als een touringcarchauffeur een fout maakt gaan er veertig aan, zullen we die salarissen dan maar verhogen?

Jan Willem Hulstein, Kampen

Vlieggedrag

Nog afgezien van de plannen de luchtvaart duurzamer te maken en de hinder te beperken, is nu het moment om in te grijpen in het vlieggedrag van Nederlanders. Mijn suggestie is elke Nederlander kosteloos een keer per jaar een zogenaamde Toestemming Europese Vlucht (TEV) en een keer per vijf jaar een Toestemming Transcontinentale Vlucht (TTV) te geven. Uitsluitend tegen overlegging van deze TEV of TTV kan men een vliegticket kopen. Wil men niet vliegen dan kan de TEV of TTV verkocht worden. Zo hebben personen die niet vliegen voordeel van het niet-vliegen en betalen diegenen die vaker willen vliegen daarvoor.

Agnita van ’t Klooster, Utrecht

Golf

Vooraf weet je het nooit zeker, en als je er middenin zit ook niet. Terugkijkend? Al in de eerste weken van onze intelligente lockdown mochten wé (sorry Sheila Sitalsing) een veer in onze eigen reet steken. Wij Nederlanders, wat doen we het toch goed. Maar toen wisten we nog niet dat we met z’n allen in een trein bleven zitten, omdat de ander er maar uit moest. Dat we allemaal recht menen te hebben op een plek op het terras, in de bioscoop, het museum, de sportschool. Een ding is zeker, niet alles verandert, ik zie nog steeds een plek voor de trendwatchers. Ik solliciteer bij dezen en voorzie een eerste golf van agressie.

Adriaan Duivesteijn, Voorburg

Anderhalvemetervrijheid

Het besef dat jullie vrijheid mijn gevangenis is, dringt steeds meer door. Behorende bij de risicogroep waarvoor anderhalve meter afstand houden van levensbelang is, zijn mijn huisgenoot en ik streng in de toepassing ervan.

Nu vrijheden gelukkig weer opgerekt worden, betekent het voor ons dat we nog alerter moeten zijn op wie we in de buurt laten komen. Als ergotherapie-wetenschapper in de toegepaste cognitie weet ik hoe moeilijk het is gewoontes in het dagelijks handelen aan te passen. Dat zie je ook in journaalfilmpjes waarin mensen zich niet realiseren dat er pijlen op de grond staan voor looprichtingen. Gewoontes aanpassen vraagt meer aandacht, beter om je heen kijken en nadenken over het opvolgen van de aangegeven anderhalvemeterafstandregels.

Een helpende hand is daarbij welkom want gewoontes doorbreken is lastig. Het nieuwe ‘anderhalvemeternormaal’ vraagt lef om elkaar aan te spreken en vraagt lef van de aangesprokene om dat positief op te pakken wanneer de gewoonte het nieuwe normaal overvleugeld. Met respectvolle en vrolijke manieren is dat op verantwoorde wijze te doen en kunnen we allen in vrijheid covid-19 lamleggen.

Esther Steultjens, Zeist

Corendon

Sylvia Witteman somt een aantal redenen op waarom Annelies uit Dordrecht wel naar een all-inclusive bestemming van Corendon zou moeten gaan. Er ontbreekt een belangrijke overweging: waarom zou ik op vakantie gaan naar een land waar een dictator de dienst uitmaakt? Waar journalisten en andersdenkenden worden opgepakt en de democratie wordt afgebroken?

Niks ‘inclusive’. Toch een iets belangrijkere overweging dan het zwembadje voor de kinderen.

Rits Dijkstra, Ouderkerk aan de Amstel

Gelijkheid

Ashwant Nandram gaat op zoek naar de beweegredenen van zijn vriend ‘Faisal’ om te kiezen voor een gearrangeerd ­huwelijk. Deze Faisal noemt zichzelf uitstekend geïntrigeerd. Immers, zijn vrouw hoeft geen toestemming te vragen om naar buiten te gaan en als een man vrouwenkleren wil dragen, dan mag dat van Faisal. Faisal vindt ook dat man en vrouw gelijk zijn.

Tegelijkertijd wil Faisal, die zelf met tientallen vrouwen naar bed geweest is, alleen een maagd als vrouw, moet zijn toekomstige vrouw niet op de bank blijven zitten als zijn tante gaat afwassen en mag ze geen rokje of een shirt met V-hals dragen. Als mannen dit gedachtegoed als ‘gelijkheid voor man en vrouw’ blijven beschouwen, hebben we nog een lange, lange weg te gaan.

Anneke van Door, Alkmaar

Festivalzomer

Een zomer zonder festivals is als een zomer zonder uitlaatklep. Introduceer daarom het anderhalvemeterfestival: per gezin een (festivalproof) picknickkleed, elk op anderhalve meter afstand van het volgende, met eenrichtings looppaden tussenin. Iedereen reserveert van tevoren een plekje en een aankomsttijd. Drankjes, frietjes en (luxe) picknickmanden bestel je via de telefoon, na een seintje kun je ze afhalen.

Met aangrenzende kleedjes en walkietalkies geniet je samen met vrienden uit een ander gezin. Het publiek wordt ­gespreid over de week, want elke dag draait hetzelfde programma, vrije dagen genoeg.

Bonus: kleinere mensen kunnen ­eindelijk het podium zien, er gaat een ­wereld voor ze open. Alleen voor de moshpit is het nog wachten op een ­vaccin.

Nora Fahrenfort, Delft

Watjes

Er wordt op grote schaal gezocht naar oplossingen voor het sfeerprobleem bij voetbalwedstrijden zonder publiek. Watjes… vrouwenvoetbal heeft zich een groot aantal jaren zonder publiek afgespeeld. En kijk eens waar dat toe heeft geleid.

Annet Klinkhamer, Hooghalen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden