Lezersbrieven

Over Rutte en liegen, Kaag en slappe knieën en geschoffeerde kiezers

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 3 april.

Redactie
Mark Rutte (VVD) in de Tweede Kamer tijdens het debat over de mislukte formatieverkenning.  Beeld ANP
Mark Rutte (VVD) in de Tweede Kamer tijdens het debat over de mislukte formatieverkenning.Beeld ANP

Brief van de dag: Grote gelijk is een hermetische barrière gebleken

‘Ja, ik vind mijzelf nog geloofwaardig anders zou ik niet doorgaan.’

‘Ik zou hier niet staan als ik zelf niet overtuigd zou zijn van míjn visie op de gang van zaken.’

‘Ik vind dat wat door mij gedaan is, verdedigd kan worden.’

‘Ik vind mijzelf nog geloofwaardig, maar uiteindelijk is het aan de samen­leving om dat te bepalen’.

Ehm....meneer Rutte, bij deze even een kleine verheldering uit het Noorden (u weet wel, daar waar de gedupeerden van de gaswinning nog immer wachten op een fatsoenlijke compensatie voor schade aan gezondheid, welbevinden en huizen).

Die door u genoemde samenleving wordt in ons democratisch bestel vertegenwoordigd door de Tweede Kamer. Die Tweede Kamer heeft in respectievelijk een motie van wantrouwen en een motie van afkeuring luid en duidelijk laten horen níet overtuigd te zijn van uw visie, van uw verdediging en van uw geloofwaardigheid.

Uw woorden om drie uur vrijdag­ochtend zijn een briljante illustratie van de kern van het probleem: uw eigen overtuiging van uw grote gelijk is een hermetische barrière gebleken voor corrigerende signalen uit uw omgeving. Gezond zelfvertrouwen is verworden tot grove zelfoverschatting, die schadelijk is voor uzelf, uw werkomgeving en het landsbelang.

Henk Batelaan, Herma Korfagem, Groningen

Alzheimer

Het is misschien een beetje flauw, maar vragen over de gezondheid van de minister-president zijn nu toch nodig. Het zijn misschien Amerikaanse prak­tijken waar wij in de Nederlandse politiek ver vandaan blijven. Maar misschien is het toch tijd om Mark Rutte een lang traject in de zorg door te jagen om te constateren waarom hij zoveel dingen niet meer weet.

Stel je voor, je wint de verkiezingen. Het is feest. Nu moet je plannen maken met andere politieke partijen over waar je heen wilt de komende vier jaar. Een groot privilege waar elke partij voor vecht. Echter, als je in de verkenning al niet meer weet wat je nou precies wilt, kun je dan Nederland wel besturen?

Het antwoord is logisch. Nee. Het maakt niet uit of hij nou gelogen heeft of dat hij het inderdaad is vergeten. Beide zijn even kwalijk en problematisch: of wij hebben een premier met alzheimer of een leugenaar. Beiden zijn niet geschikt voor een positie in Nederland, Europa of op het wereldtoneel.

Boris Koehoorn, Amsterdam

Brug te ver

Een minister -president die liegt, dat is voor mij geen probleem. Politiek bedrijven is schipperen, en onderhandelen moet, soms in achterkamertjes. Maar een landsleider die aan ernstig geheugenverlies lijdt, dat is een brug te ver en moeten we niet willen.

Niek van Dijk, Mont Saint Jean (Frankrijk)

Plantu

De Franse cartoonist Plantu neemt afscheid. In de Volkskrant staat zijn laatste spotprent uit de krant Le Monde: de Franse president die iets moet zeggen, maar wiens geheugen hem in de steek laat. Hoe kan het frappanter tegen de verse Nederlandse actualiteit van een fractieleider, tevens minister-president, die kennelijk chronisch last heeft van het zich iets niet meer herinneren, zich iets niet meer actief herinneren, zich iets verkeerd herinneren. Alsof het zo moest zijn.

Johan van Knegsel, Eindhoven

Hand in hand

Ook deze passietijd leert ons dat jokken enerzijds en wederopstanding anderzijds hand in hand kunnen gaan.

Frans van Dillen, Woold

Onschuld

Mark Rutte wast zijn handen stuk in onschuld.

Pracho Margreet Biesheuvel, Utrecht

Anders doen

Evenals een groot deel van Nederland keek ik donderdag naar het debat in de Tweede Kamer met Ollongren, Jorritsma en Rutte. En wat ik mij als eenvoudige burger afvraag, is: kennen die mensen dan echt geen schaamte, geen gewetenswroeging?

Wat ik me ook afvraag: waarom laten de betrokken ambtenaren zich dit in de schoenen schuiven? We gingen het toch na de toeslagenaffaire allemaal anders doen? Dit was het moment geweest om dat aan de burgers te laten zien.

Petra Reijnen, Delft

Teleurstellingen

Normaliter is het maanden wachten op de te verwachten teleurstellingen na de verkiezingen. Dit jaar heeft het slechts twee weken geduurd. De hoop op verandering en verbetering bleek in een beschamende vertoning helaas ijdel.

Rutte’s ‘Samen sterker verder’ bleek ‘Verdeeld zwakker stilstaan’. Kaags ‘Nieuw leiderschap’ bleek ‘Oude machtspolitiek’, waarin het niet wegstemmen van Rutte wisselgeld is in de verdere formatie. Hoekstra’s ‘Nu doorpakken’ bleek ‘Nu aarzelen, misschien straks doorpakken, maar waarschijnlijk niet’.

Ik vraag mij af hoeveel Nederlanders zich, zó snel na de verkiezingen, nog vertegenwoordigd voelen door deze politiek.

Joris Droog, Amsterdam

Loep

De journalistiek kijkt in appgroepen van jongerenafdelingen en spiekt stiekem op aantekeningen. Is dat journalistiek waar we op zitten te wachten? Met een loep op zoek naar fouten en de context wordt er wel bij bedacht.

Wat is er fout aan ‘Pieter Omtzigt, functie elders’? Als het al iets is, dan is het hooguit machtspolitiek. Daar lijkt me Den Haag de uitgelezen plek voor.

Het is vooral selectieve verontwaardiging van mensen die Rutte het liefst zien gaan. Allemaal vinden ze het een schoffering van de kiezer. Dezelfde groep heeft er geen enkel probleem mee als Rutte bijvoorbaat anderhalf miljoen kiezers van de PVV of FvD uitsluit.

Schoffeer de kiezer niet stiekem, maar met grote gebaren, dan is het met de loep niet te zien.

Hans Kellerhuis, Utrecht

Gepassioneerd

Nog nooit eerder Mark Rutte in een Kamerdebat zo gepassioneerd en op hoge toon horen praten. Niet over de toeslagenaffaire, niet over de gaswinning, alleen nu het over zijn eigen persoon gaat. Wat kunnen we hiervan leren? Dat we beter af zijn zonder zo’n premier.

Marleen Diepeveen, Briltil

Nieuw vaccin

Nu vaccinontwikkelaars hebben bewezen in recordtempo een vaccin voor een gevaarlijke infectieziekte te kunnen maken, moet het toch ook mogelijk zijn om een vaccin tegen selectief geheugenverlies bij politici te ontwikkelen.

Marcel Besselink, Uithoorn

Leiderschap

Sommige leiders zijn onnavolgbaar. Andere leiders zijn niet te volgen. Mark Rutte was een leider die goed peilde wat zijn volgers wilden volgen, om ze vervolgens vanuit het diepste van zijn vezels een kant op te leiden.

Volgend leiden is inmiddels veranderd in lijdzaam volgen. Wat ertoe leidt dat het tijd is voor nieuw leiderschap. Door de volgers welteverstaan. Want als leiders volgen, moeten volgers leiden. Door het goede voorbeeld te geven.

Want goed voorbeeld doet goed volgen. En dus ook goed leiden.

Egge van der Poel, Rotterdam

Nieuw

Het debat over de Omtzigt-notitie was een vermakelijk schouwspel met een verfrissende rol voor een aantal nieuwe Kamerleden die op een no-nonsense manier vragen stelden die burgers ook zouden stellen, en dat is precies de reden waarom ze gekozen zijn. Ze worden als onervaren bestempeld omdat ze nog niet ingewijd zijn in het marchanderen en de achterkamertjespolitiek. Ik zou zeggen: ‘Houden zo’.

Nu we het toch over ‘nieuw’ hebben: Kaag beloofde tijdens haar campagne een ‘nieuw’ leiderschap. Aangezien uiteindelijk is gebleken dat ze graag onder leiding van Rutte wil deelnemen aan het nieuwe kabinet lijkt het me dat ze ‘hernieuwd’ leiderschap bedoelde.

Tevens voorzie ik dat ze dan regelmatig geconfronteerd zal worden met ‘geen of geen actieve herinnering’ van de leider en op deze manier zal er dan sprake zijn van ‘nieuw lijderschap’.

Ed Feijen, Zoetermeer

Slappe knieën

Het nieuwe leiderschap bleek op het beslissende moment slappe knieën te hebben. Sigrid Kaag had immers de motie van wantrouwen kunnen steunen en zelf de leiding van het demissionaire kabinet op zich kunnen nemen.

Atty Vogelzang, Amsterdam

Verkiezingsbelofte

Mevrouw Kaag maakt haar eerste verkiezingsbelofte waar: we laten niemand vallen.

AnneMarie van Schoonderwalt, Oirschot

Rutten

Kan de Van Dale niet een nieuw woord opnemen, met de betekenis ‘liegen en draaien’? Als voorbeeldzin kan dan gelden: ‘Loop toch niet zo te rutten!’

Eduard van Tol, Amsterdam

Luchtje

Na de onvergetelijke nacht in de Tweede Kamer werd Mark Rutte nog even geïnterviewd door een legertje journalisten. Tot tweemaal toe hoorde ik hem zeggen dat hij nu zijn ‘stinkende best’ zou gaan doen. Ik deed mijn uiterste best om dat te begrijpen en ontdekte dat hij geen beter antwoord zou hebben kunnen geven. Aan alles wat hij zegt blijkt dus nu een luchtje te hangen.

Joost Tholens. Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden