LezersbrievenZaterdag 30 mei

Over mondkapjes, wolven, astronauten, overheidsgeld, vakantie en het voetbalvirus

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 30 mei.

Redactie
Een herder met zijn schaapskudde in Heerde. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Een herder met zijn schaapskudde in Heerde.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: boeren, vertel het hele verhaal over de wolf

Een begrijpelijk boze boer, die een wolf heeft zien huishouden in zijn kudde. Hij vertelt echter niet het hele verhaal. Dat het werkwoord ‘boeren’ totaal uitgehold is omdat agrariërs door schaalvergroting slechts pionnen in de handels­keten van de voedselindustrie zijn geworden. Een sector met alle ­uitwassen van dien, in feite een wolf in schaapskleren.

Nederland telt bijvoorbeeld 414 duizend geiten volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Voor de productie van geitenmelk en aanverwante producten. Een gelijk aantal bokjes verdwijnt echter kort na geboorte in de ­destructie. Omdat ze geen melk produceren en omdat we geen bokkenvlees eten, worden ze verwerkt tot hondenvoer. Die achterkant van de boerenromantiek die Yvon Jaspers zo uitvent, zien we nooit in beeld.

Zo lijken alle wolven gelijk, maar sommige wolven blijken toch een beetje meer gelijk. Want de gedomesticeerde variant, de luxe wolf die we hond noemen, mag iedere dag profiteren van deze immorele manier van boeren en consumeren, die niets meer met rentmeesterschap over onze aardkloot te maken heeft. ‘Afknallen die indringer en moordenaar. Want, kom niet aan onze handel.’

Het morele kompas van de eigen portemonnee. Met hypocriete verontwaardiging over een predator, voortgebracht door de natuur, die net als mijn hond ook weleens wil snacken.

Marien van Schijndel, Deventer

Mondkapjes

Er is al veel gezegd over mondkapjes, maar toch heb ik nog iets nieuws te melden. Bij mijn bakker staat er al ruim twee maanden op de deur ‘maximaal twee personen binnen’, maar elke keer als ik er kwam, ergerde ik mij. Ik wilde mensen eigenlijk aanspreken, maar vond dat toch ook wel weer lastig.

Maar nu ik een mondkapje draag, kan die moeder die met haar drie kinderen brood aan het kiezen is, opeens weer wel tellen. Ze ziet mij en stuurt haar kids naar buiten om daar te wachten. Ik hoef niets te zeggen. En de man die in de smalle winkel snel achter mij langs wil glippen, ziet ervan af als hij mijn gemaskerde snoet ziet.

Werkt het mondkapje als een soort ­reminder? Of denken de mensen door mijn mondkapje: ‘Oh, die vrouw neemt corona serieus. Direct wordt ze nog boos op mij.’ Of denken ze dat ik zelf corona heb? De magie van het mondkapje: hoe dat werkt, weet ik niet, maar het werkt. Ze houden anderhalve meter afstand.

Marja Vissers, Geldrop

Toeslagenaffaire

Als het individueel afhandelen van alle 20 duizend dossiers in de affaire rond de kinderopvangtoeslagen 400 manuren per dossier vergt, komt dit neer op 50 werkdagen per dossier. In totaal 8 miljoen uur, een miljoen werkdagen.

Een klein rekensommetje leert ons dat dit neerkomt op ruim 4.000 fte per jaar. Bij werkgeverskosten van 100 duizend euro per jaar loopt dit bedrag op tot 400 miljoen. Is het niet goedkoper alle benadeelde ouders direct te compenseren? Alle 20 duizend ouders kunnen dan direct 20 duizend euro krijgen.

Wilma Roos, Amersfoort

Meneer

Voor de zoveelste keer vraag ik me vandaag af wat de functie is van de term ‘meneer’ in uw (en mijn) krant. Als ik meneer Jansen of meneer Mulder tegenkom, gaat het steeds om een oudere man, meestal patiënt, in een rolstoel, of een bedaagd slachtoffer van oplichting. In elk geval: ‘meneer’ lijkt altijd de lul, als hij al niet dood is.

Denk ik: heeft de man geen voornaam meer, heet hij niet gewoon Henk of ­Willem? In het normale leven hebben we het nauwelijks meer over meneer. ‘Meneer’ wordt alleen nog gebruikt in kinderverhaaltjes. En in het ziekenhuis, ook erg. En in de krant, nog erger.

Kortom, het gebruik van de term ­‘meneer’ komt mij stigmatiserend en denigrerend voor. Geef die oude mannen alsjeblieft hun voornaam en daarmee hun identiteit terug.

Jacques de Jong, Haarlem

VVD

Veel mensen blijken tevreden over het regeringsbeleid inzake de coronacrisis, getuige een forse stijging van de VVD in de peilingen. Dit zelfs ondanks onduidelijke maatregelen, willekeur in de handhaving en gedoe over mondkapjes en testen. Dat beleid staat echter onder leiding van premier Rutte, niet van de VVD.

De houding van de VVD in dezen kan beter worden afgeleid van het stem­gedrag over een motie in de Tweede Kamer, waarin een meerderheid eiste dat een boete wegens een overtreding van de 1,5-meterregel niet leidt tot een strafblad (Ten eerste, 27 mei 2020). Mensen kunnen nog jarenlang last hebben van zo’n justitiële aantekening, omdat die een Verklaring Omtrent Gedrag kan tegenhouden, iets dat je nodig hebt om te kunnen werken in bijvoorbeeld zorg en onderwijs. Een heel vervelend gevolg van onduidelijkheid en willekeur.

De VVD stemde tegen die motie. Denk daar maar eens aanvolgend jaar in het stemhokje. Naast de VVD stemde trouwens ook het CDA tegen de motie. Alle andere partijen waren voor.

Jacques van Steen, Delft

Overheidsgeld

Fraude op grote schaal met overheidsgeld voor taallessen voor statushouders. Slecht dat de overheid dit zelf (nog) niet heeft aangepakt. Goed dat de Volkskrant dit onderzocht heeft (Ten eerste, 23 mei). Wat hierbij over de balk gegooid wordt, is belastinggeld, dus geld dat vooral door hardwerkende mensen met een relatief laag inkomen is opgebracht en die hun belastingafdracht zelf heel wat beter hadden kunnen aanwenden dan hier is gebeurd.

Onze overheid betracht niet de vereiste zuinigheid van omgang met dit geld en moet zich schamen. Zij geeft op grote schaal gelegenheid tot diefstal met deze marktkapitalistische constructie zonder goede controle. Te vaak wordt ondoordacht met geld gestrooid en ontbreken gerechtvaardigde controles. Een steeds weerkerend probleem bij de overheid de laatste 10-15 jaar.

Het past in het patroon van steeds opnieuw falen van miljardenverslindende ict-projecten bij de overheid, de politie en de Belastingdienst; mislukken van hoge snelheidslijn (Fyra) en Betuwelijn, enzovoort. Allemaal projecten waarbij door geklungel veel belastinggeld is ­verdampt. Heel slecht voor de belastingmoraal van hardwerkende burgers.

Boy Bruijninckx, Den Haag

Astronauten

Na negen jaar is het ein-de-lijk zover, een lancering van eigen Amerikaanse astronauten voor een commerciële vlucht naar de ruimte. Een feestje voor Amerika, met in het vooruitzicht over twee jaar de eerste vlucht met toeristen. Terwijl de Amerikanen wapens hamsterden tijdens de lockdown en het land in een ongekende puinhoop verkeert, zijn de ogen gericht op een glorieuze terugkeer naar de ruimte.

Misschien is het een idee dat we eerst hier op aarde op een glorieuze manier met elkaar leren leven, voordat we onze grote ego’s de ruimte insturen?

Mariette Reineke, Amsterdam

Noodzakelijk reizen

Met de auto kun je heel Nederland doorreizen zoveel je maar wilt. Zonder auto, met of zonder milieubewuste redenen, kun je zonder goede smoes – begrafenis, ziek kind – geen kant op. Want dan mag je alleen noodzakelijk reizen. Hier gaat het rechtvaardigheidsgevoel en het ­gelijkheidsprincipe heel erg schuren.

Dit kan anders.

Alie Kalverda, Alkmaar

Bedrijvenmoe

Ik begin een beetje bedrijvenmoe te worden in deze coronacrisis. Is het niet de luchtvaart of de horeca, dan is het wel de NS. De NS wordt nu ‘verrast’ dat veel mensen nu en in de toekomst thuis blijven werken. Al 25 jaar lijkt het een toekomstdroom, binnen twee maanden is deze van de weeromstuit gerealiseerd.

Als NS-directeur zou ik juichen: minder volle treinen, minder volle stations, veel meer mensen een zitplaats. Maar nee, we leren niet, willen het ook niet. Het moest almaar meer, moet almaar meer. Ook in de toekomst. De overheid, dus u en ik, mogen het gat tussen wensdenken en realiteit gaan dichten op straffe van vele ontslagen. Trap niet in deze denkwijze, overheid. We moeten ophouden alles wat ooit was, te faciliteren en te subsidiëren.

Thomas Kamphuis, Zwolle

Voetbalvirus

Gegeven de bedenkelijke rol die voetbalstadions hebben gespeeld in de verspreiding van covid-19 en het feit dat het sowieso broedplaatsen zijn gebleken van homofobie, antisemitisme, racisme en algemene agressie, stel ik voor die stadions af te breken. De altijd en ­eeuwig voetbalpromotende media gaan over op het promoten van het zo essentieel gebleken... fietsen.

Gerben Potman, Utrecht

Zorgen

Een deel van de Nederlanders vreest ­ernstig ziek te worden of zelfs te overlijden als gevolg van een virusinfectie. Een ander deel is bang zijn baan te verliezen of ziet zijn bedrijf failliet gaan. Maar de allergrootste zorgen heeft toch wel het derde deel: kunnen wij dit jaar nog wel op vakantie naar het buitenland?

Colette Fleur-Pot, Leiden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden