LezersbrievenZaterdag 28 maart

Over kwetsbaarheid, diepe zakken, paniekvoetbal, microfoons en een coronavrije krant

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 28 maart.

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Graag ben ik steentje in ‘Muur van immuniteit’

Ik had het coronavirus. Maar ik ben genezen! En ik schrijf dit om te proberen de lezers van de Volkskrant een hart onder de riem te steken.

Want er is dus leven na corona. Soms lijkt corona het equivalent van de Zwarte Dood. En dat is volgens mij niet altijd nodig.

Daarvan ben ik gelukkig het levende bewijs. Ik heb het behoorlijk te pakken gehad; hoge koorts en veel hoesten. Maar ik hoor ook van mensen die nauwelijks verschijnselen hadden.

Ja, doe er alles aan om de verspreiding van corona te voorkomen. Volg alle maatregelen van de overheid op. Maar laat je niet door de angst regeren: er is leven na corona.

Dan wat anders: volgens de GGD mag ik 24 uur na de laatste ziekteverschijnselen weer naar buiten, en ben ik immuun.

Dit vind ik wel een beetje eng. Oké, ik heb antistoffen tegen het virus aangemaakt, dus in principe ben ik immuun. Maar kan ik nu ook andere mensen niet meer ­besmetten?

Daar zou een test voor moeten zijn, om te zien of de theorie van de ‘Muur van immuniteit’ van premier Rutte werkt.

Er zijn nu tienduizenden geregistreerde en geteste ­coronapatiënten in Nederland. Lijkt me een goed idee als de GGD ons allemaal, na herstel, nog een test afneemt. Want heel graag ben ik een steentje in de ‘Muur van immuniteit’ van Rutte.

Marij Sloothaak, Amsterdam

Lofzang

Normaal ben ik wat meer van het cynisme en de sarcastische humor, niet ­bepaald een mensenvriend en sta ik zeer argwanend tegenover uitingen van ­massale saamhorigheid en volksgevoel.

Nu voel ik toch een grote behoefte om in deze coronatijden zomaar tegen mijn natuur in een onversneden compliment te geven aan de krant die al een jaar of vijftig in mijn brievenbus valt.

Dank aan de bezorgers en dank aan de uitstekende journalisten van de Volkskrant die gewoon doorgaan met hun prachtige columns en indringende, scherpzinnige analyses en achtergrondartikelen. Vooral die over de maatschappij in het post-coronatijdperk helpen mij de saaie dagen thuis door te komen. Fijn om mee te kunnen denken over de effecten van deze pandemie op de ­samenleving in de komende jaren. Fijn om afgeleid te worden van het non-stop slechte nieuws op tv en het oeverloze ­gekwetter op sociale media.

Een woord van waarschuwing: na de crisis zal er misschien ook een eind komen aan het huisarrest van mijn normale karakter. Ik behoud me het recht voor om dan weer een sarcastische reactie te schrijven. Het moet natuurlijk niet te gek worden.

Thea Hardenberg, Utrecht

Kwetsbaarheid

Dat is toch ook vreemd: al jaren horen we dat wij ons kwetsbaar dienen op te stellen. Dat jezelf kwetsbaar durven tonen een verdienste is. En nu is er het coronavirus en willen we plotsklaps van geen kwetsbaarheid weten. Sterker nog, we doen er alles aan gezondheids­risico’s te mijden.

Adriaan Slooff, Arnhem

Diepe zakken

Heel goed en krachtig dat het kabinet ­financiële hulp biedt voor ondernemers, zzp-ers en iedereen die deze vorm van solidariteit hard nodig heeft. Maar dat erbij gezegd wordt dat de rijksoverheid diepe zakken heeft, is natuurlijk een vreemde uitspraak met een actuele schuldenlast van 390 miljard. Misschien kunnen we beter zeggen dat we in een rijk en weerbaar land leven dat een hoge schuldenlast aan kan.

Uiteindelijk zullen we het als belastingbetaler ooit allemaal weer op moeten brengen. Hopelijk is de solidariteit dan net zo hoog als nu en stoppen de grote bedrijven die nu allerlei wegen zoeken om belasting te ontlopen daar per direct mee. Of zou het zo zijn dat alle belastingontwijkers uit solidariteit nu al afzien van de financiële hulp?

Jan-Willem Meertens, Nieuwkoop

Huismus

En zo promoveerde ‘huismus’ in het voorjaar van 2020 tot een geuzennaam.

Nicolai Duin, Nijmegen

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Controle

De politiek steunt breed de steunmaatregelen voor ondernemers en zzp’ers. Ze moeten vooral snel worden ingevoerd en achteraf worden gecontroleerd. Dat hebben we eerder gehoord bij de pgb’s en de kinderopvangtoeslag. Toen vervolgens bleek dat er gefraudeerd werd, riep de politiek om een keiharde aanpak. Daardoor kwamen ook veel mensen die niet gefraudeerd hadden, in de problemen. Een herhaling ligt in het verschiet.

Minister Koolmees deed een beroep op mensen om geen misbruik van de ­regeling te maken. Om herhalingen van eerdere affaires te voorkomen lijkt het toch beter een goede controle in te bouwen. Het gaat wel om belastinggeld.

Sjak Rutten, Den Haag

Niet eigenwijs

Nu dag na dag de harde werkelijkheid en dreiging van het coronavirus duidelijker wordt, lees en hoor ik steeds vaker de ‘betweters’. Politici, activisten, filosofen, pseudo-virologen/epidemiologen laten ons in de media weten wat er allemaal had moeten gebeuren en wat er mis is gegaan. Te laat, te weinig, te aarzelend zou er zijn opgetreden.

Dit zijn gemakkelijke wijsheden achteraf. De regering, het Outbreak Managementteam, het RIVM en andere deskundigen hebben met hun kennis en wetenschappelijke inzichten voor een aanpak gekozen waarin we vertrouwen moeten hebben. Omdat er nog zoveel onbekend is over dit virus. Vanuit die vaststelling is er geen alternatief dan stipt opvolgen van instructies en vooral niet eigenwijs zijn.

Rob Riedijk, Nuenen

Paniekvoetbal

Als een besmettelijke ziekte verspreidt het zich over Nederland: plichtsgetrouwe burgers die zich het recht toegeëigend hebben anderen op straat aan te spreken en af te fakkelen vanwege ‘fout gedrag’. Niemand is epidemioloog, maar vrijwel iedereen acht zichzelf in staat de complexe materie om te zetten in afkeurende woorden over hoeveel dode ouderen de kinderen op het speeltoestel, of de mensen in de supermarkt, op hun geweten hebben. Links en rechts vinden elkaar, meestal op Twitter, met oproepen tot vergaande inperking van de persoonlijke vrijheden – alle verworvenheden mogen, nee moeten, zo snel, zo lang en zo zorgvuldig mogelijk overboord. In tijden van corona is de enige sport paniekvoetbal.

Roel Lambers, Utrecht

Antwoorden

Ga schrijven. Schrijf al je overdenkingen op. Tot nu toe werkt het. Voor al die mensen die net als ik moeite hebben met autoriteit en beperkingen in bewegingsvrijheid. Het zal wel voortkomen uit mijn jeugd. De invloed van twee oorlogen op het leven van mijn vader. Sociale distantie bestond toen ook al. Mijn waarom-vraag werd vaak beantwoord met een dáárom-antwoord.

Op 2 en zeker 16 april verwacht ik van het RIVM via de Sterfte Monitor Nederland op een deel van al mijn waarom-vragen een antwoord te zien. Dat geeft mij nu rust. Of toch niet. Zou in alle 355 gemeenten nu dagelijks het sterftecijfer met de (vermoedelijke) doodsoorzaak rechtstreeks worden doorgegeven aan het RIVM? De ervaringen van gisteren zijn de kennis van vandaag.

Jaap Slooten, Haarlem

Microfoons

Sinds kort zien Nieuwsuur, Op1 en andere gespreksprogramma’s er anders uit. Vanwege het besmettingsgevaar zijn er minder gasten dan gewoonlijk en ze zitten op ruime afstand van elkaar. Verder valt op dat ‘ouderwetse’ richt­microfoons op tafel staan. De gebruikelijke zendmicrofoontjes die aan de kleding worden bevestigd zijn om begrijpelijke redenen in de ban gedaan.

Het televisiebeeld is met al die statieven en kabels op tafel wat rommeliger geworden, maar voor het geluid levert het duidelijk voordeel op. Bij een opspeldmicrofoon worden de hogere ­frequenties altijd enigszins gedempt door de kleding; alleen als iemand recht in de microfoon spreekt is de helderheid van de medeklinkers, en dus de verstaanbaarheid, optimaal.

Vooral voor oudere luisteraars, zoals ondergetekende, bij wie de gevoeligheid voor hoge tonen toch al afneemt, is de huidige opstelling aantoonbaar beter. Ik hoop dat regisseurs en technici daaraan blijven denken, ook als de corona­crisis voorbij is.

Wim Kloppenburg, Baarn

2030

Ik vraag me af hoe we in 2030 op het jaar 2020 terugkijken. Op het jaar waarin de wereldleiders naar de wetenschappers luisterden en op die manier een globale pandemie wisten in te dammen? Of op het jaar waarin ze gegrepen werden door een wereldomspannende massahysterie en daarbij maatregelen namen die de jaren daarna ernstige ­consequenties hadden voor het welzijn van de bevolking?

Jaap van Driel, Heemstede

Coronavrij

Ik snak naar een coronavrije (nieuws)pagina in mijn Volkskrant.

Jacques Reijnders, Blaricum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden