LEZERSBRIEVENzaterdag 27 juni

Over ic-bedden, coronaterroristen, Vadertje Drees, All Lives Matter en outsiders in de literatuur

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 27 juni.

Redactie
Betogers demonstreren op het Malieveld tegen de coronamaatregelen van het kabinet.  Beeld Arie Kievit
Betogers demonstreren op het Malieveld tegen de coronamaatregelen van het kabinet.Beeld Arie Kievit

Brief van de dag: Ik bleef weigeren

In 1974 was ik dienstplichtig bataljonsarts bij de Garde Jagers in Schaarsbergen. Het geneeskundig peloton, waarover ik de leiding had, bestond uit dienstplichtige jongeren, behalve de sergeant, die was beroepsmilitair. We gingen vaak op oefening en op een van die oefeningen gebeurde het: een gekleurde jongen, met ouders die oorspronkelijk uit Suriname of de Antillen kwamen, kreeg ruzie met de sergeant. Het liep erg uit de hand, de sergeant sloeg hem en uitte zich nogal racistisch.

Na afloop van de oefening ging iedereen naar huis. De jongen ook, alleen meldde hij zich na het weekend niet meer op de kazerne. Hij stuurde een brief naar de commandant, waarin hij schreef niet meer terug te zullen komen. Hij had zijn Nederlandschap subiet opgezegd door zijn paspoort op te sturen naar prins Bernard.

Ik werd meteen bij de commandant ontboden. Men probeerde uit alle macht te voorkomen dat het paspoort van de jongen op het bureau van de prins terecht zou komen. Maar dat was bij lange na niet voldoende, er moest meer gebeuren. Autoritair gebood hij me ervoor te zorgen dat de gekleurde dienstplichtige uit mijn peloton S5 zou krijgen. De S stond voor stabiliteit en de 5 voor ernstig instabiel en dus ongeschikt voor de militaire dienst. Hij zou dan zonder enig probleem automatisch uit de dienst worden verwijderd. Ik ­weigerde, vond juist dat de racistische sergeant fout was geweest.

Ik deed het voorstel om de ware schuldige over te plaatsen naar een andere kazerne en een poging te wagen om tot verzoening te komen met de geschoffeerde dienstplichtige. Ik werd weer onder druk gezet, maar bleef weigeren.

Hoe liep het af? Prins Bernard heeft het paspoort nooit onder ogen gekregen en de jongeman kreeg via een andere route, buiten mij om, S5. Bij het verlaten van de militaire dienst werd ik als dienstplichtige arts zonder het ­gebruikelijke zilveren Garde ­Jagers-speldje ontslagen.

Ger Ettes, Dronten

Coronaterroristen

Na de coronaversoepeling wordt Drenthe overspoeld door bezoekers uit het hele land. Als inwoner van Drenthe weet ik hoe mooi het hier is en dat plezier gun ik natuurlijk ook alle gasten. Het is echter verbazingwekkend hoe weinig van deze toeristen de anderhalvemeter­economie kennen, of erger nog: wel ­kennen, maar niet hanteren.

Dit betekent dat ze op fietspaden bij het passeren van tegenliggers naast ­elkaar in plaats van achter elkaar blijven rijden, dat ze als groep de supermarkt ­ingaan om met enkele lege en één matig gevulde winkelwagen in de gangpaden te overleggen wat ze vandaag eten, bij een wachtende rij voordringen of pal naast of achter je gaan staan. Inmiddels noemen we deze gasten geen corona­toeristen meer, maar coronaterroristen.

In dit licht is de hoge(re) besmettingsgraad elders in het land ook niet meer verbazingwekkend. Ik onderschrijf dan ook hetgeen epidemioloog Rosendaal in de Volkskrant van 25 juni zei: ‘Na de intelligente lockdown hebben we nu het ­intelligente individu nodig’, om vervolgens met ‘Ik houd mijn hart toch wel een beetje vast’ te eindigen.

Loes Scholtens, Bruntinge

Ic-bed

De viruswaanzinnigen en corona­sceptici – het schijnen er honderdduizenden te zijn, dus dat tikt aan – hebben naar verluidt een charismatische leider. Hij zou zijn volgelingen kunnen oproepen om te verklaren dat ze in alle gevallen ­afzien van een ic-bed als ze ziek zijn door covid-19. Boter bij de vis.

Want je wilt toch niet dat een ernstig zieke anderhalvemetersukkel geen ­ic-bed kan krijgen, omdat het is bezet door een scepticus met ‘een griepje’?

Gerard Mensink, Vleuten

Genuanceerd

De laatste weken lezen en horen wij veelvuldig over de brute handelswijze van onze VOC-voormannen, zoals J.P. Coen c.s. Vroeger leerden wij om trots te zijn op de prestaties van ons kleine landje. Nu kijken we daar toch wat ­genuanceerder tegenaan. Terecht.

Ik denk dat we over honderd jaar ­dezelfde discussie voeren over de vernietiging van het Amazonewoud ten ­behoeve van de sojateelt en het Nederlandse aandeel daarin. Het aanleggen van havens aan de oevers van de Amazone­rivier, als grootste afnemer het stimuleren van de sojateelt. Dit alles zodat onze agrarische sector heel goedkoop de vlees- en melkproductie tot grote hoogte kan opvoeren, voornamelijk voor de export, en wij als consumenten de barbecue weer met goedkoop vlees kunnen volgooien.

De LTO vraagt ons om trots te zijn op onze boeren. Nu ik weet wat het effect is van onze intensieve veehouderij op het Amazonewoud, kijk ik daar toch wat ­genuanceerder tegenaan.

Jan Sikkema, Grolloo

Outsider

‘Libris Literatuurprijs gaat opnieuw naar outsider’, kopt de Volkskrant na ­Sander Kollaards winst. Ik hoop niet dat ik de enige ben die daar de ironie van ­inziet. Kollaard zou de vreemde eend in de bijt zijn, want Manon Uphoff was de ­gedoodverfde favoriet. Maar in hoeverre is Kollaard die ‘outsider’? In de zevenentwintig keer dat de prijs is uitgereikt, ging deze maar drie keer naar een vrouw.

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht en de Radboud Universiteit ­bewezen al dat niet alleen de Nederlandse literaire scene overwegend wit en mannelijk is, maar dat die norm ook in de literatuur zelf doorsijpelt: het overgrote deel van de personages is wit, mannelijk en hoogopgeleid. We worden door de jury gerustgesteld: de keuze is ‘gewoon’ gevallen op ‘het mooiste boek’.

Corina Koolen (UvA) bewees in haar extensieve promotieonderzoek echter dat wat men als mooie boeken ziet, ­bepaald wordt door bestaande genderpatronen. Ideeën over de kwaliteit van literatuur komen dus niet uit een ­onmaatschappelijke hemel vallen. Gaan we die witte man, die ook – verrassing! – schrijft over een witte man, dan nu écht framen als de buitenstaander? Dat lijkt mij slechts een goedkope ‘legitimering’ van de keuze voor een usual suspect.

Aafje de Roest, Amsterdam

Vadertje Drees

Als er 12 uren in de klok gaan en 60 minuten in een uur, dan ontgaat mij de logica om onze vaderlandse geschiedenis samen te vatten in tien tijdvakken en vijftig vensters. Kick out Vadertje Drees, het had voorkomen kunnen worden.

Martin Sikkens, Haren

Namen

In zijn zoektocht naar eeuwige roem ­besloot Herostratos in 356 voor Christus de tempel van Artemis in brand te steken. Het plegen van een misdrijf, louter met het doel om hiermee bekend te worden, wordt sindsdien het Herostratos-syndroom genoemd.

Tegenwoordig zijn er veel verwarde mensen die ook eeuwige roem nastreven door iets verschrikkelijks te doen. Voorbeelden te over. De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern zei, na de terreuraanslag in Christchurch: ‘We zullen zijn naam nooit meer noemen.’ Dit verdient navolging.

Helaas voldoet de Volkskrant niet aan dit adagium van Ardern en noemt regelmatig de namen van de moordenaar van Pim Fortuijn, de trammoordenaar van Utrecht, de Noorse massamoordenaar van Utoya, de Nieuw-Zeelandse white-supremacy-terrorist (de laatste twee op de O&D-pagina’s van 25 juni) en geeft hun daarmee eeuwige roem. ­Helaas slaagde Herostratos er wel in eeuwige roem te verwerven met een naar hem vernoemd syndroom, maar laat dit de enige malloot zijn die op een dergelijke wijze bekend is geworden.

Piet Post, Arnhem

Verbanden

Het valt mij steeds op dat er aandacht is voor lhbt-onderwerpen in landen anders dan Nederland. Zoals de Turkse moeders en de ‘lhbt-ideologie-vrije’ zone in Polen. Is het u duidelijk wat zich tegenwoordig in Nederland afspeelt? De intolerantie in onze steden?

We denken dat we er al zijn in Nederland. Wijzen met vingers naar anderen, maar als je in Amsterdam-Oost woont, kun je al lang niet meer hand in hand over straat. Tijd voor educatie, informatie, geen zielige verhalen over landen waar alles slechter is zonder verbanden te trekken naar Nederland.

Hendrik Janssen, Amsterdam

All lives matter

Piet Vermeer stelt dat de Baudets het heden willen modelleren naar het verleden en de Akwasi’s het verleden naar het heden. Dat willen de Akwasi’s met Black Lives Matter (BLM) helemaal niet. Bij BLM gaat het er juist om dat er in het heden geen verandering is gekomen in de behandeling van zwarten in het verleden. Dat willen zij nu dus veranderen.

Jammer dat sommige mensen dat niet begrijpen en het zelfs absurd vinden. De gecreëerde tegenstelling is dus vals. BLM misbruikt het verleden niet om veranderingen in het heden te bewerkstelligen. Het zwarte verleden kan men immers niet witwassen. BLM wil juist wit-geprivilegieerde samenlevingen aan de kaak stellen om tot een All Lives Matter-samenleving te komen.

Rinaldo van Rhemen, Den Haag

Sportzomer

Ben ik de enige die het een verademing vindt dat niet de halve krant gevuld is met sport en dat het niet maandenlang sportzomer is op NPO Radio 1?

Arjan van der Boom, Drachten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden