LezersbrievenZaterdag 19 september

Over een linkse fusie, knuffelen, lezen als elitaire bezigheid, China en het woningtekort

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 19 september.

Kamerleden Lodewijk Asscher, Jesse Klaver, en Lilian Marijnissen lopen terug van de Grote Kerk op Prinsjesdag. Beeld ANP
Kamerleden Lodewijk Asscher, Jesse Klaver, en Lilian Marijnissen lopen terug van de Grote Kerk op Prinsjesdag.Beeld ANP

Brief van de dag: Lodewijk, Jesse en Lilian, fuseren nu het nog nét kan

Ofschoon van links tot rechts wordt gezegd dat de komende ­Kamerverkiezingen ‘de verkiezingen worden van het grote perspectief, niet dat gerommel op de vierkante centimeter’, lazen we in de reportage over de Algemene Beschouwingen: ‘Tegelijkertijd blijven de linkse partijen op subtiele manier met elkaar concurreren.’

En daar zit hem nou juist het probleem: nog nooit was de politieke versnippering zo groot. Juist die versnippering gaat niet leiden tot grote perspectieven die voor ‘gewone’ burgers het verschil ­maken.

Wat mij betreft moet vooral ‘links’ zich dat aantrekken. De ­coronacrisis heeft immers zichtbaar gemaakt van welke mensen we het moeten hebben: de medelanders in de zorg, in het onderwijs, in de levensmiddelenketen, in de veiligheid, in de afvalverwerking: de doelgroepen van ‘links’. Niet van de effectenhandelaren, de telemarketeers, de vermogensbeheerders, de lobbyisten, de ­personal coaches.

De kloof tussen zij die het krijgen maar het niet verdienen en zij die het verdienen maar het niet krijgen is gegroeid in plaats van gekrompen. Vermogen brengt meer op dan arbeid. Die naakte waarheden moeten Lodewijk ­Asscher en Jesse Klaver de ogen openen om te fuseren. Er is grote behoefte aan een reveil van de waarden van de sociaal-democratie. Maar daarvoor is eenheid noodzakelijk. Vóór corona zagen we jullie met elkaar flirten, maar die vriendschapsverklaring gaat nul formatievoorrang opleveren. Terwijl de samenleving snakt naar verandering, mede door corona. Een gemeenschappelijk programma op hoofdlijnen ligt voor het oprapen. Laat anders Rutger Bregman maar even helpen. Goed als de SP aanschuift, maar dan om bínnen een brede sociaal-democratische partij de discussie op scherp te zetten. Om er intern uit te komen, niet voortgaand aan de zijlijn te staan, werkelijk verschil te maken door te regeren.

In het belang van de mede­landers die maatschappelijk ­onvervangbaar werk doen. Werk waarvoor geapplaudisseerd wordt uit alle ramen. Lodewijk, Jesse en Lilian, stop met subtiel concurreren, spring alsjeblieft over je eigen schaduw heen. Alsnog fuseren, nu het nog nét kan.

Ludo Grégoire, Leiden

Huiselijke sfeer

Ik hoor en lees dat de verontrustende toename van het aantal besmettingen met het coronavirus vooral in de huiselijke sfeer plaatsvinden. De vraag waar ik mij maar het hoofd over blijf breken is waar de persoon die een ander in de huiselijke sfeer besmet het virus dan heeft opgelopen.

Marcel Besselink, Uithoorn

Horeca

Wat mij betreft sluit de horeca standaard om 01:00 uur. Dan word ik ook niet meer rond 03:00 uur ’s nachts wakker van lallende en primitief brullende kroegverlaters. Het vereist enige aanpassing, maar je zou ook wat vroeger in de avond naar de kroeg kunnen gaan, zodat het verblijf net zo lang duurt.

Micky Telleman, Exloo

Knuffel

Jongeren, studenten, begin bij het elkaar begroeten de knuffel even na te laten. Weersta vervolgens de verleiding om elkaar om de hals te vliegen, te hangen of anderszins in elkaar te klimmen. Het is hard, maar ieder stapje kan helpen.

Marcel Gerritsen, Amsterdam

Elitaire bezigheid

John Louws beweert dat docenten niet de strijd moeten aangaan met Netflix, als ze lezen willen stimuleren. Volgens hem is het zinvoller om de voordelen van lezen te benadrukken, zoals het gebruik van de verbeeldingskracht en de verdieping in het innerlijk leven van de hoofdpersoon. Mij valt op dat veel leerlingen de voordelen van lezen (zoals een grotere woordenschat) goed kunnen benoemen. Met name leerlingen die vertrouwd zijn met de aanwezigheid van boeken in huis, hebben van het lezen van literatuur een prettige gewoonte gemaakt die bestand is tegen de afleidingen van moderne media.

Jongeren die thuis geen boekenkast hebben, zijn voor hun intellectuele ontwikkeling afhankelijk van school. Als de school weinig aandacht besteedt aan literatuur, maken deze jongeren daar geen kennis mee, terwijl juist zij daarbij het meeste gebaat zijn. Ik vrees dat het lezen van literatuur zo weer een elitaire bezigheid wordt.

Thomas van Lier, docent Nederlands, Rotterdam

Regie

Het oplossen van het enorme woning­tekort is een zaak van ‘nationaal belang’, zoals Robert Giebels in zijn commentaar meer dan terecht opmerkt. Maar ik betwijfel of daarvoor de regie bij het kabinet moet worden gelegd, zoals dat begin negentiger jaren gebeurde. Althans, niet in de zin van het aanwijzen van gebieden waar grootschalige woningbouw mogelijk is. De regering zou wel het initiatief kunnen nemen om de wetgeving op het gebied van de ruimtelijke ordening grondig aan te passen. Ik ga niet alle fases bij het realiseren van woningbouw opsommen, maar iedere ingewijde zal het met me eens zijn dat de periode tussen het idee voor de bouw en de uiteindelijke realisering vele jaren duurt.

Meer technisch doel ik dan op het ‘planproces’, de reeks tussen het programma van eisen, het (voor)ontwerp bestemmingsplan en het (definitief) bestemmingsplan. Daarvóór zit dan nog vaak een uitgebreide participatieperiode met omwonenden, en daarachter niet zelden een gang naar de Raad van State.

Ik zou zeggen: laat de regie bij de gemeenten, eventueel in samenspraak met de provincie. Maar van essentieel belang: kom met nieuwe wetgeving, waardoor fases in het proces worden weggenomen en het proces in ieder geval aanzienlijk korter wordt.

Henk Schell, Bennebroek

China

Henk Schulte Nordholt en Alex Krijger zijn er heilig van overtuigd dat het onze taak is om het politieke systeem in China te veranderen, aangezien het niet democratisch is. Maar Chinezen zijn over het algemeen zeer tevreden over hun regering.

Uit een langlopend onderzoek van het Ash Center for Democratic Governance and Innovation van de Harvard Kennedy School blijkt dat tevredenheid met de centrale overheid tussen 2003 en 2016 steeg van 86 procent naar 93 procent. In diezelfde periode nam tevredenheid met lokale overheden toe van 44 procent naar 70 procent. Er is geen democratisch gekozen regering met zo’n mandaat.

Laat het Westen zich vooral richten op het in balans brengen van de economische verhoudingen met China, maar stop met met het propageren van regime change: het is niet alleen arrogant, maar ook onterecht.

Josephine Bersee, Haarlem

Van Engelshoven

Op 31 augustus stond er een groot interview in de Volkskrant met Ingrid van Engelshoven met de vraag welke boodschap ze had aan eerstejaars studenten. Verspreid over twee pagina’s werden clichés afgewisseld met het intrappen van open deuren. Aan het eind van het interview had je als lezer geen enkel nieuw inzicht gekregen.

Tweeënhalve week later, in de Volkskrant van 16 september, zijn drie pagina’s ingeruimd voor de bewindsvrouw. Ultralange vragen worden vaak met een zinnetje of slechts met een enkel woord beantwoord. Waarbij het nachtleven, de sector die nu het meeste onderuit ligt, in het interview niet wordt behandeld.

Als iemand -letterlijk en figuurlijk- niets wil zeggen, waarom dan zoveel aandacht in de krant?

Jim Jansen, Amsterdam

Gesprek

Het wekelijkse politiek commentaar van Martin Sommer helpt me om te beseffen dat er mensen zijn die in dezelfde wereld leven en deze toch radicaal anders waarnemen. ‘Het was me al eerder opgevallen dat het klimaat voorrang geniet boven het lot van Jan Modaal’, stelde Sommer vorige week.

In mijn wereldbeeld gaat het klimaat zijn eigen gang, met of zonder voorrang. Ik denk dat het klimaat door menselijk toedoen verandert, en dat dat leidt tot lokale problemen, zoals ernstigere droogte, meer en hevigere stormen, en een stijgende zeespiegel. Indirect veroorzaakt dat ook nieuwe migratiestromen. Ik verwacht dat deze gevolgen van klimaatverandering het lot van Jan Modaal, en zeker dat van zijn (klein)kinderen mede gaan bepalen. Daarnaast levert de verduurzaming van onze maatschappij veel nieuwe banen op, ook voor Jan Modaal.

Kortom, volgens mij kunnen we Jan Modaal geen slechtere dienst bewijzen dan in het fossiele tijdperk te blijven steken. De Volkskrant kondigde vorige week het initiatief ‘Nederland in gesprek’ aan, ter bevordering van de fatsoenlijke discussie tussen mensen met een andere kijk op de wereld. Zou ik een keer in gesprek mogen met Martin Sommer?

Wouter van Winden, Den Haag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden