Opinie

'Over de stijl kan je twijfels hebben, maar de G500 kaart dringende problemen aan'

Je kan het met veel oneens zijn over de G500, schrijft Nauman Janjua, maar het staat als een paal boven water dat de G500 tegemoetkomt aan de onzekerheid die bestaat over de toekomst van de huidige generatie jongeren.

CNV Jongeren voeren actie en bedelen voor solidariteit omtrent de pensioenen bij de bij de 50PlusBeurs in de Jaarbeurs in Utrecht.Beeld ANP

De G500 van Sywert van Lienden heeft veel losgemaakt. Dat varieert van lofprijzingen tot kritiek op de stijl en inhoud van het programma. Er is terecht kritiek geweest op de uitvoerbaarheid van het geheel en er zijn vragen gesteld of het moreel juist was om lid te worden van drie verschillende partijen zonder dat de nieuwe leden daadwerkelijk de kernwaarden van de partij onderschrijven. Mijn kritiek op de G500 is niet voornamelijk inhoudelijk, maar begint vanuit de assumptie dat we langs de reguliere politieke weg, met behulp van de politieke jongerenorganisaties, significante invloed kunnen uitoefenen op het programma van de politieke partijen.

Het stuk door Christopher Houtkamp en Zowi Milanovi getuigt meer van jaloezie dan rechtvaardige kritiek op het inhoudelijke programma van de G500. Het stuk is vooral een ontkenning van de onzekere toekomst die de huidige generatie tegemoet gaat.

Uit het uiterst tendentieuze en zwakke stuk wordt het mij niet duidelijk waar Houtkamp en Milanovi precies bezwaar tegen hebben. Dat inhoudelijk de D66 en G500 niet veel van elkaar verschillen, diskwalificeert naar mijn mening de problemen niet die de G500 aankaart. Het gaat daarnaast voorbij aan het feit dat de politieke jongerenorganisatie van D66 met meer dan 5.000 leden duidelijk maakt dat er wel degelijk een platform is voor de ideeën van de D66, vooral op het gebied van onderwijs en de arbeidsmarkt. Dat de auteurs dit meteen koppelen aan de universiteitscafés en Coffee Company`s zegt meer over de kennis van Houtkamp en Milanovi, dan de politieke realiteit.

G500 verwoordt vooral eigenbelang, wordt er ons verder verteld, want studenten zouden in feite kunnen studeren zonder al te veel schulden te maken. Wat is er mis met dit standpunt? De realiteit van de toekomst is dat de zorgkosten voor de jongeren gaan verdubbelen, de AOW-kosten in een nog hoger tempo oplopen en studenten die de basis moeten vormen van onze kenniseconomie in het gezicht worden geslagen met een langstudeerdersboete. De rekening van de huidige generatie wordt doorgeschoven naar de toekomst, en het is essentieel dat de pijn eerlijk wordt verdeeld.

'Uit het G500-programma wordt bovendien niet duidelijk hoe we in de toekomst omgaan met de zwakste groepen, zoals de aanzienlijke groep ouderen, die straks moet rondkomen van een AOW-uitkering met klein pensioentje.' Mijn mond viel open toen ik deze zin las. Dat dit uit de pen komt van twee politicologie-studenten verbaast mij des te meer. Een zeer aanzienlijk deel van de ouderen - zoals meerdere onderzoeken beamen- zullen een goede tijd tegemoet gaan doordat ze kunnen profiteren van lucratieve oudejaarsregelingen en een pensioen van tenminste 70% van het laatstverdiende inkomen. Als de jongeren nu niet voor hun belangen opkomen, zitten wij later met een nog kleiner AOW, en zonder pensioen - dat is de politieke realiteit.

Dat er een extra belastingschijf geen onderdeel is van het G500 programma is een politiek verschil tussen de auteurs - die de PvdA aanhangen - en de G500, die er niet voor kiest om nog meer belastingen in te voeren.

De G500 voorziet in een behoefte om het geluid van veel jongeren te laten horen over hun toekomst die onzeker is. Waarin het niet meer vanzelfsprekend is dat je als student kan genieten van een studiefinanciering, waarin onze oudedagsvoorzieningen op het spel staan en de economische hausse die de babyboomers hebben meegemaakt niet meer terugkeert. Overigens ben ik zelf ook een PvdA'er, en kan ik mij wel degelijk vinden in een groot deel van het G500 programma omdat deze de ideologische scheidslijnen van de gevestigde partijen overschrijdt en toekomstgericht is. De G500 neemt actie, en onthoudt zich van de passiviteit van het schrijven van zwakke opiniestukken.

Nauman Janjua is student politicologie in Leiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden