MediaIn Frankrijk

Over de middelvingerfoto van president Macron zijn ze in Frankrijk nog altijd niet uitgepraat

Waarover hebben de media in Frankrijk het? Over een spontaan bezoekje van de president aan een paar jongeren in Saint-Martin, constateert onze correspondent Daan Kool.

Daan Kool
De veelbesproken foto van President Macron in Saint-Martin. Beeld
De veelbesproken foto van President Macron in Saint-Martin.

In een week waarin Charles Aznavour overleed en de minister van Binnenlandse Zaken aftrad, verdween het nieuws over het bezoek van president Macron aan de Franse Antillen, afgelopen weekeinde, snel naar de achtergrond. Maar over een foto van de president met twee Antilliaanse jongens zijn ze in Frankrijk nog altijd niet uitgepraat.

Het is een bevreemdend beeld. Macron in het midden, breeduit glimlachend, met een gebalde vuist uit een opgestroopte mouw. Links van de president een jongen met een zwarte bandana en een gouden ketting. Hij kijkt stoer in de camera en heeft een mouwloos wit hemd aan, een kledingstuk dat in de Verenigde Staten wel een wife beater wordt genoemd.

Dan de jongeman rechts van de president. Die heeft helemaal niets aan, afgezien van een boxershort en een onder zijn kruis hangende spijkerbroek. Hij kijkt zo mogelijk nog stoerder. En o ja, hij steekt zijn middelvinger op.

Op sociale media

De foto circuleerde al snel op de sociale media. Marine Le Pen schreef op Twitter dat ze zo verontwaardigd was dat ze er geen woorden voor kon vinden, en dat ze het onvergeeflijk vond. Een ietwat tegenstrijdige tweet, maar de boodschap was helder. ‘Een desastreuse foto die het presidentiële ambt ruïneert’, vond het rechtse blad Valeurs Actuelles.

President Macron in Saint-Martin. Beeld
President Macron in Saint-Martin.

De jongens, die neven bleken te zijn, hadden de president op straat in Saint-Martin aangesproken en thuis uitgenodigd. Tot verbazing van zijn eigen beveiligers nam Macron die uitnodiging aan. Eenmaal binnen sprak hij met de jongens, onder toeziend oog van een handvol camera’s. Een van de neven – de niet-middelvingeropsteker – bleek een veroordeelde overvaller. ‘Geen domme dingen meer uithalen’, zei de president tegen hem. ‘Het is nu klaar met overvallen.’

Franse media gingen stante pede op zoek naar de jongemannen. Le Parisien interviewde de 22-jarige oud-overvaller, die naar eigen zeggen loodgieter wil worden. Het was natuurlijk niet goed dat zijn 19-jarige neef zijn middelvinger had opgestoken, dat snapte hij ook wel. Maar hij deed het ‘voor de stijl’, het was absoluut niet tegen Macron gericht. ‘De president is voor ons als een broer.’

Macron zei dat hij van ‘alle kinderen van de republiek’ houdt, ‘ongeacht hun stommiteiten’. De president knoopt graag spontane gesprekjes aan met ‘de mensen’, omdat hij ‘naturel’ is, vertelde hij begin september aan journalisten. Het is de vraag of Macrons spindoctors ook blij zijn met de spontane gesprekjes van de naturelle president. Keer op keer moet Macron zich achteraf verantwoorden voor een geïmproviseerde ontmoeting met een kind van de republiek.

Onder de ‘mensen’

Macrons gesprekken met burgers bevestigen voor veel Fransen bovendien het beeld dat toch al aan de president kleeft: dat van een man die zich verheven voelt boven het volk. Juist om van dat imago af te komen, begeeft Macron zich graag onder ‘de mensen’. Maar omdat hij de neiging om zijn gesprekspartners bevoogdend toe te spreken meestal niet kan onderdrukken, leiden die gesprekjes er keer op keer toe dat Macrons geforceerde en paternalistische houding in de beeldvorming juist wordt benadrukt.

Een instant klassieker was de reprimande die Macron in juni gaf aan een scholier die hem tijdens een veteranenherdenking ‘Manu’ noemde – een veel voorkomende bijnaam voor mensen met de voornaam Emmanuel. ‘Je hebt je te gedragen’, zei Macron hoorbaar geïrriteerd. ‘Voortaan noem je me ‘meneer de president van de republiek’, of ‘meneer.’

Voor wie de president triomfantelijk heeft zien poseren met een halfnaakte man die zijn middelvinger opsteekt, komen die woorden met terugwerkende kracht ietwat lachwekkend over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden