Column Bert Wagendorp

Over de innerlijke beschaving van Wilders is voldoende gezegd: die bestaat niet

De regering tracht ‘het hoofd koel te houden’, nu in Pakistan een paar duizend mensen vanuit Lahore een mars op Islamabad houden (een wandeling van 300 kilometer), als protest tegen de voorgenomen Mohammed-cartoonwedstrijd van Geert Wilders. Wat dat hoofd koel houden precies inhoudt, moeten we afwachten, maar vermoedelijk betekent het dat het kabinet hoopt dat het allemaal met een sisser zal aflopen.

Gisteren werd in Den Haag een man uit Pakistan opgepakt die op internet had laten weten Wilders te willen vermoorden vanwege diens blasfemische plan. Hij was niet de enige, de politicus ontving de afgelopen week naar eigen zeggen een paar honderd doodsbedreigingen. Een voormalige Pakistaanse topcricketer (niet de nieuwe premier Khan) zette een prijs op Wilders’ hoofd. In Pakistan is nu eenmaal niet iedereen dol op cartoons met de profeet erin. De meeste Pakistanen zal het worst wezen, die hebben wel wat anders aan hun hoofd, maar er is een groep fanaten die graag het schuim op de bek voelt.

Wilders had het op Twitter inmiddels over ‘een tekenwedstrijd’ als de strengst beveiligde tentoonstelling ooit in november in het Tweede Kamergebouw zal worden geopend, is het een gezellige Mohammed-kleurwedstrijd geworden. Maar dat mag ook niet.

Wilders’ cartoonwedstrijd is een direct vervolg op een soortgelijk evenement dat in maart 2015 in Garland, Texas, werd georganiseerd door Wilders’ Amerikaanse vriendin Pamela Geller, minstens zo islamofoob als haar Nederlandse geestverwant. Die wedstrijd werd gewonnen door Bosch Fawstin, met een cartoon waarop Mohammed zegt ‘You can’t draw me’, waarop de tekenaar antwoordt ‘That’s why I draw you’. Aardig, maar niet superscherp. Wilders reikte destijds de eerste prijs van 12.500 dollar uit. Daarna werd het gebouw waar het allemaal plaatsvond aangevallen door twee schietende jihadisten, die door de politie werden gedood. Fawstin twitterde daarop dat hij de krijtstrepen die rond hun lijken waren getrokken de mooiste tekeningen vond. In november vormt hij samen met Wilders de jury, gegadigden kennen nu zijn voorkeur. De winnaar ontvangt 5.000 euro.

Minister Blok van Buitenlandse Zaken noemt het voornemen van Wilders ‘weinig smaakvol’. Premier Rutte had het over ‘innerlijke beschaving’ en ‘persoonlijke opvattingen’ als begrenzingen van de vrijheid van meningsuiting. Hij haalde er nog maar eens bij dat niet alles wat gezegd mag worden hoeft te worden gezegd. Rutte zou in elk geval zelf nooit zo’n cartoonwedstrijd organiseren.

Over de innerlijke beschaving van Wilders is voldoende gezegd: die bestaat niet. Maar een van de oprichters van de partij achter de demonstraties en de mars, TLP, verklaarde in juni al dat hij de cartoonwedstrijd reden genoeg vond voor een atoombom op Nederland. Het domein van de innerlijke beschaving ver voorbij, hartelijk welkom in dat van de ratelende waanzin.

Als Wilders zin heeft in een cartoonwedstrijd moet hij dat vooral doen, ieder zijn liefhebberij. Of hij er de vrijheid van meningsuiting mee verdedigt, betwijfel ik, maar hij kan zich er in elk geval met recht op beroepen.

Premier Khan wil de cartoonschande aan de orde stellen in de VN, zijn land dreigt de banden met Nederland te verbreken en ze willen Cif en Planta van Unilever gaan boycotten. Het zal allemaal wel. Het hoofd koel houden is al te veel eer voor dit soort blinde zeloten, ijskoud negeren lijkt me de beste aanpak. Prettige wandeling, suckers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.