Lezersbrieven

Over de heropening van terrassen, AstraZeneca-vaccins, jeugdzorg, piskijker en het ego van Benali

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 10 april

Redactie
Terras op de Ginnekenmarkt in Breda.  Beeld Arie Kievit / de Volkskrant
Terras op de Ginnekenmarkt in Breda.Beeld Arie Kievit / de Volkskrant

Brief van de dag: Heropenen terrassen? Prima, maar dan wel gelijk rookvrij

Het kan verkeren. Juist in de periode dat we net van de grootste sneeuwbuien verlost zijn en de corona-ic-bezetting nog dagelijks blijft toenemen, laat het kabinet doorschemeren dat de terrassen op 21 april weer open mogen. OMT-leden zijn kritisch maar veel media brachten dit nieuws alsof die versoepeling een soort nieuwe bevrijdingsdag inluidt.

Nou media, de meeste mensen interesseert dit nieuws geen bal. Zelfs veel fervente terrasbezoekers hebben intussen ontdekt dat in een park zitten of liggen met meegenomen versnaperingen veel goedkoper en ontspannender is. Je hoeft niet te reserveren, je hebt daar geen last hebt van uitlaatgassen en de kans op een coronabesmetting is er kleiner dan op drukke, beschutte terrassen.

Bovendien heb je op die terrassen veel meer overlast van tabaksrook van rokers die meters verderop steeds bij niet-rokers lang kan blijven hangen en ook intact coronavirus kan bevatten.

Het kabinet doet er daarom verstandig aan om per direct ook het roken overal buiten op openbare plekken te verbieden en de horeca wat langer de gelegenheid te geven de asbakken en elke vorm van afscherming bij de terrassen weg te halen. Dit kleine uitstel van deze versoepeling en rookvrije zones buiten zullen de meeste burgers net als het OMT een enorm bevrijdend gevoel geven.

Een heropening van de terrassen op woensdag 5 mei lijkt mij daarom een passende datum.

Peter de Kort, Nijmegen

Commerciële belangen

Geen AstraZeneca-vaccinatie onder de 60 jaar. Niet om ons te beschermen tegen ernstige of dodelijke bijwerkingen, maar om imagoschade voor AstraZeneca en vaccineren in het algemeen te voorkomen. Fijn om te weten dat dit belangrijker is dan het voorkomen van een vervelende ziekte met ernstige complicaties en langdurige gevolgen, en helaas ook regelmatig een dodelijke afloop.

We weten weer wat echt telt, commerciële belangen winnen altijd. Ik kan mijn patiënten niet meer uitleggen waarom ze niet geprikt worden en de kans krijgen om niet (ernstig) ziek te worden en hun normale leven weer op te pakken.

Natasja Kochx, huisarts, Heythuysen

Imagoschade

Stoppen vanwege imagoschade. Nou, De Jonge, Rutte, Grapperhaus, Bijleveld, Barbara Visser, Jorritsma en Ollongren, wees consequent en ga je gang.

Jaap Eversen, Gouda

Betutteling

Deze week komen er twee totaal verschillende onderwerpen op onverwachte wijze samen. En daarmee wordt weer geïllustreerd hoe onvoorspelbaar en schadelijk een kabinet is dat visie afdoet als een overbodige luxe.

Enerzijds ligt er het advies van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) om gezondheidsverschillen in de samenleving wettelijk verplicht weg te werken. De maatregelen die daarbij worden voorgesteld zullen door de VVD/CDA steevast worden weggezet als ‘betutteling’. Want de redenering is: iedereen heeft zijn eigen keuze en verantwoordelijkheid met betrekking tot leefwijze en gezondheidsrisico’s. Iedere burger is immers goed geïnformeerd?

Anderzijds wordt – met het stopzetten van AstraZeneca – half Nederland een vaccinatie op redelijke termijn ontzegd. Het kan nu makkelijk het derde kwartaal of later worden voor velen, met als gevolg gezondheidsrisico’s voor henzelf en voor hun omgeving. Het kabinet besteedt hier veel wollige woorden aan, maar het woord ‘betutteling’ heb ik niet gehoord. Als de betrokken ministers echt tegen betutteling waren dan zouden ze de (tot vervelens toe geïnformeerde) burgers nu zélf de risicoafweging laten maken.

Zou die weerzin tegen betutteling dan toch meer te maken hebben met het aan de leiband lopen van de grote voedselindustrieën?

Aart den Hoed, Rotterdam

Patiëntenvoorlichting

Al die informatie. En al die sprekende hoofden op tv, elkaar tegensprekende instanties en beleidswijzigingen. Twijfel bij de mensen, verwarring en onzekerheid. En vooral ook: nog meer stress en angst. Ik ben zelf net gevaccineerd met AstraZeneca. Als enige bijwerking een terugkerende herinnering aan de jaren ’80. Ik mocht als beginnend psycholoog/onderzoeker een presentatie houden op een internationaal congres.

Mijn onderwerp was patiënteneducatie, over de noodzaak van voorlichting en de vele voordelen. Ik heb verder nauwelijks herinneringen aan het verloop van die presentatie. Wel aan één reactie uit het publiek. Een arts uit de toenmalige DDR wees me op nogal arrogante manier terecht.

Zijn kritiek kwam er in het kort op neer dat al die patiëntenvoorlichting flauwekul is, en zelfs schadelijk. In het Real Existierender Socialismus dat toen bestond in Oost-Duitsland wisten de autoriteiten immers precies wat goed was voor het individu. Anders dan in het Kapitalistische Westen kon je er in dat systeem dan ook op vertrouwen dat alles wat voorgeschreven werd de beste keus is voor jou. Daarover was geen twijfel of discussie mogelijk. Je moest (in zijn ogen) de mensen dan ook niet lastigvallen met al die informatie. Dat maakt de mensen maar onzeker en angstig.

Valt ook wel iets voor te zeggen, toch?

Wim van Lankveld, Nijmegen

Piskijker

Jan Steen schilderde eind 17de eeuw een piskijker: een geneesheer die aan een kolfje met urine van een zieke vrouw kan zien wat zij mankeert. Dokters van tegenwoordig stellen hun diagnose op geavanceerdere manieren vast. Maar het uitgestorven beroep is weer terug.

De minister van Volksgezondheid staat glunderend op de foto een rioolwaterzuiveringsinstallatie te bekijken. Hier kan vastgesteld worden of en waar corona voorkomt en het meetsysteem kan nog veel meer. Nuttig in het geval van een pandemie maar het is ook griezelig.

Ik moet er toch niet aan denken dat Hugo de Jonge straks in mijn keukenkastjes komt kijken omdat er een signaal is gekomen dat ik misschien weleens chocolaatjes koop en daardoor verhoogd risico op obesitas loop. Piskijker is watching you.

Heleen den Beer Poortugael, Soest

Jeugd-ggz

Marleen Barth en Nicole Teeuwen pleiten voor terugkeer van de jeugd-ggz naar de overheid. Ze zeggen dat de overheveling naar de gemeentes mislukt is. Ze zijn zo eerlijk erbij te vermelden dat zij die transitie destijds als Eerste Kamerlid en wethouder hebben gesteund. Dat stel ik op prijs, maar het is niet het hele verhaal.

Wat ze niet vermelden, is dat er destijds massaal protest is geweest. Met een ongekende eensgezindheid wezen alle betrokken organisaties en instellingen deze plannen af. Er was een door 96.209 hulpverleners, ouders en leerkrachten ondertekende petitie. Ook ruim duizend hoogleraren, een kwart van alle Nederlandse hoogleraren, ­tekenden de petitie. Er was zelfs een ongevraagd negatief advies van de Wetenschappelijke Raad van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. We hebben alle woordvoerders persoonlijk gesproken.

Het mocht niet baten. Ook Marleen Barth stemde voor, hoewel zij er zich in haar vorige positie als voorzitter van GGZ-Nederland nog tegen had uitgesproken. Die kant van het verhaal hoort er wel bij. Laten we ons dan nu samen sterk maken voor de terugkeer van de jeugd-ggz naar een landelijke regeling.

Menno Oosterhoff, Kinder- en jeugdpsychiater, Thesinge

Dreinende kleuters

Regelmatig lees ik in de Volkskrant over ‘dreinende kleuters’. Ook nu weer in de overigens verder uitstekende column van Elma Drayer over de over het paard getilde yogajes, zoals een andere Volkskrant-columnist ze zo treffend noemde. Namens al mijn lieve kleuters wil ik toch eens opmerken dat het reuze meevalt met dat dreinen, en zeggen dat ik niet zo goed begrijp waarom die term niet standaard vastgeplakt zit aan volwassenen.

Mijn ervaring is dat die kleuters bijna altijd voor rede vatbaar zijn, als er gedreind wordt is dat meestal door hun ouders. De moederhartbeweging is daar een treurig voorbeeld van en kleuters zouden daarmee niet moeten worden geassocieerd.

Eddy Muller, kleutermeester, Haarlem

Zootje

Fijne bijdrage van Hans Aarsman weer met een foto van de troep na het ‘feestje’ in het Vondelpark. Opmerkelijk dat de zogenoemde millenials, want dat waren de feestgangers vooral, in het politieke debat de mond vol hebben van klimaat en milieu, maar er in hun eigen leven zo’n zootje van maken.

Eduard van Tol, Amsterdam

Ego

Uit het interview van Robert Vuijsje met Abdelkader Benali blijkt vooral dat Benali een groot en gekrenkt ego heeft. Hij kan geen kritiek van anderen verdragen, ook niet over uitspraken waarin hij overduidelijk fout zat. Ondanks zijn bewering heeft hij zich hier nooit volmondig voor geëxcuseerd. Na elk ‘excuus’ volgde er meteen weer een ontkrachting, waarbij hij bovendien zichzelf in de slachtofferrol plaatste.

Dat doet hij nu – op groteske wijze – opnieuw. Zo blijft hij wrijven in de vlek die hij zelf gemaakt heeft. Een Chinees spreekwoord luidt: spreek niet over een zaak als je weet dat je er niet meer over op kunt houden. Ik hoop dat Benali zich dit ter harte neemt.

Joost de Valk, Amsterdam

Ranglijsten

Er verschijnen regelmatig ranglijsten in de krant, waarin Nederland ergens onderaan bungelt. Vandaag in de krant de verklaring. We staan bovenaan de ranglijst van het ‘zitten’.

Van alle Europese landen zitten wij het langst. 32 procent van de bevolking zit meer dan 8,5 uur per dag. Ikzelf, 68 jaar, kom met gemak aan de tien uur. Dan lig ik ook nog eens zo’n 9 uur in bed. Dat zou betekenen dat ik 5 uur beweeg dan wel sta. Dat lijkt me eerlijk gezegd ook meer dan genoeg. Maar toch wel iets om bij stil te staan.

Bert La Haye, Nijmegen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden