Ouders die hun kind controleren zijn niet goed bij hun hoofd

De lokpuber is terug. Hij heet nu 'mysterykid' of 'rosétiener' en werkt niet meer rechtstreeks voor de gemeente. Uitlokking bleek namelijk verboden te zijn, dus is de juridische truc bedacht een 'onderzoeksbureau' in te huren dat precies hetzelfde doet: 17-jarigen betalen om caissières en barmannen te verleiden de wet te overtreden. De 'onderzoekers' brengen verslag uit bij de gemeente, zodat die alsnog precies weet welke tent niet deugt.

Fijn, zo'n overheid die op ons past. Je hoort wel-eens dat mensen net kinderen zijn, en misschien klopt dat wel. In elk geval accepteren we gretig een sterk ouderlijk gezag boven ons, alsof dat volstrekt natuurlijk is. De overheid plakt pleisters als we ons pijn doen, straft boeven die ons speelgoed jatten en blust het brandje als we limonade in het broodrooster morsen.

Maar: de overheid is ook streng.

Ze houdt ons zoet met verbindende televisie en een supergezellige koning, maar intussen heeft ze deze week verordonneerd dat in geen enkel café meer gerookt mag worden. Zelfs in een piepkleine pijpenla waar alleen maar 80-jarige kettingrokers komen, moet iedereen vanaf nu dus buiten in de kou gaan staan paffen. Waarom? Daarom. Omdat mamma het zegt. Later, als je 90 bent, zul je het snappen.

Natuurlijk, wij hebben zelf gekozen voor een regering die tegen vrijheid is. Althans: de mensen die PvdA en VVD stemden hebben daarvoor gekozen, en zij waren in de meerderheid. De toenemende betutteling is dus democratisch gefundeerd. Maar dat is niet alles. Er is nog iets aan de hand, iets wat zelfs het allerbraafste grut van Pappa Mark en Pappa Diederik niet heeft verdiend.

Kent u het televisieprogramma Zon, Seks & Je Ouders In Shock? Daarin volgen mensen stiekem hun 16-jarige kinderen als die op vakantie gaan. De kinderen feesten er vrolijk op los, maar dan staan plots hun ouders op het strand. Ze hebben alles gezien, het was allemaal één grote opzet. Die kinderen schrikken zich eerst kapot en zijn daarna vaak woedend. Volkomen terecht, want juist van je ouders verwacht je niet dat ze je zo zullen naaien.

Toch is ook onze overheid van die school. Dat blijkt uit de lokpuber-methode, maar er zijn veel meer voorbeelden. Zoals de truc met de camera's boven de snelweg. Ons was verteld dat die voor de verkeersveiligheid waren, en om zware criminelen te pakken. Dat klinkt nuttig, maar inmiddels worden ze stilletjes gebruikt om mensen te betrappen die te veel privékilometers maken met hun bedrijfsauto.

Dat is alsof je een pak cornflakes voorziet van een warmtecamera die controleert of je kleuter zijn ontbijt wel met mes en vork eet, zodat je hem na school met de beelden kunt confronteren. Een ouder die zoiets doet, is niet goed bij zijn hoofd. Het enige wat hij met zijn naaistreken bereikt, is dat zijn kind zal opgroeien als een angstig boefje dat maar één wijze les koestert: nooit je ouders vertrouwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.