Ingezonden brievenDit schrijven onze lezers

‘Ouders, blijf creatief met jullie kinderen’

De lezersbrieven van woensdag 6 januari

Redactie
Drie vriendinnen zitten rond de tafel te tekenen. Beeld Hollandse Hoogte
Drie vriendinnen zitten rond de tafel te tekenen.Beeld Hollandse Hoogte

Brief van de dag

Het knippen van een getekende cirkel lukt de 8-jarige Roland even niet. Ik doe hem voor hoe hij z’n vingers goed in de schaar moet doen. En dan de beweging open en dicht maken. ‘Ja maar Juf, knutselen is eigenlijk niet mijn ding’, zegt hij. ‘Het enige waar ik echt goed in ben is gamen!’ En al mokkend probeert hij met zijn schaar het papier door te hakken.

De laatste jaren merk ik als vakleerkracht handvaardigheid dat ik de opdrachten steeds meer moet vereenvoudigen. Een opdracht die ik normaal met oudste kleuters doe, doe ik nu met kinderen van groep 4.

Ik weet het, het is de consequentie van het opgroeien in het digitale tijdperk. En deze coronatijd doet daar nog een aardige schep bovenop. In de vorige lockdown merkte ik hoe sommigen in hun fijne motoriek achteruit waren gegaan. Ik vrees het ergste in deze lockdown. Beter zullen ze er in elk geval er niet uit komen.

Ik neem het de ouders echt niet kwalijk hoor. Maar de praktijk in veel gezinnen is dat het voor ouders goed uitkomt dat de kinderen even lekker bezig zijn met hun computerspelletje. Zodat ze zelf een rustig momentje hebben.

Waarom is werken met je handen dan zo belangrijk? Wel, door met je handen bezig te zijn stimuleer je beide hersenhelften. Woorden, taal, rekenen, namen, feiten en details worden ontwikkeld in de linkerhersenhelft. Creatief, ruimtelijk inzicht, verbeelding, fantasie, het grote geheel, mogelijkheden zien, wordt ontwikkeld in de rechterhersenhelft. Belangrijk is dus om beide hersenhelften te prikkelen.

En daarom vind ik het zo belangrijk. Creativiteit op school. Maar juist in deze lockdownperiode: creativiteit thuis.

Dus lieve ouders, blijf ook jullie kind stimuleren, want alleen zo krijgen we kinderen met creatieve hersenen en kunnen we ze flexibel opleiden. Kinderen vinden creatieve vorming leuk. Het enthousiasme is de motor voor de ontwikkeling van de hersenen. En het begint al met het goed vasthouden van een schaar en een potlood op jonge leeftijd.

Marit May, Sassenheim

Misère

Waarom een foto van Máxima met de Jumbo-tas in de gelijknamige supermarkt? Verkapte reclame voor koningshuis en supermarkt. Beide schatrijk en de laatste vooral vanwege de miserabele tijd waarin we verkeren. Supermarkten maken enorme omzetten, ons koningshuis heeft ook te veel geld zonder het te ‘verdienen’. Misschien een idee om daarmee alle mensen die nu door deze crisis het onderspit delven uit de misère te helpen?

Maria Croese, Dordrecht

Kwetsbare cliënten

Een werkgever vraagt zijn medewerkers, in het belang van de cliënt, om een verklaring omtrent gedrag. Verklaring niet in orde? Dan komt u niet in aanmerking voor deze functie. Dat vindt iedereen vanzelfsprekend. En is wettelijk toegestaan. Je moet er toch niet aan denken dat de kwetsbare cliënt overgeleverd is aan een hulpverlener die hem/haar mogelijk kan schaden. Hoe vreemd dat het wettelijk niet kan worden vastgelegd dat, wie met kwetsbare mensen werkt, ingeënt moet zijn tegen covid-19.

Els Straathof, Voorschoten

Vaccineren

Volgens uw overzicht ben ik in maart aan de beurt voor de covid-19 vaccinatie (60+, thuiswonend). Mijn man (60-, geen medische indicatie) pas in april/mei.

Ik ben met pensioen en geniet van mijn geraniums, mijn man werkt fulltime in een productiehal met uitzendkrachten. Hij draagt al maanden 8 uur per dag een mondkapje, zijn baas doet er alles aan om corona buiten de deur te houden, wat niet altijd eenvoudig is met de ook daar woekerende argwaan en tegenstand.

Mij ontgaat de logica van het inentingsschema. Vaccineer de werkenden toch eerst. Dat is ook in mijn voordeel, ik krijg iedere avond een mogelijk besmette man thuis.

Anneke Landsman, Hillegom

Geniaal

Mirjam Janssen kijkt tevreden terug op de serie The Queen’s Gambit. Vrouwen kunnen geniaal zijn, mannen behulpzaam en hard werken en eigen verantwoordelijkheid brengen je ver. Dit lijken me deuren die reeds heel ver openstonden. Janssen vindt het fijn dat de serie ‘klopt’ en recht doet aan mannen en vrouwen in deze gepolariseerde tijden. Mijn vrouw had al gezegd: ‘Jij vindt er niets aan.’ Ze weet dat het politiek-correcte feelgood-genre niet mijn ding is. Haar voorwerk bespaart me steeds meer tijd die ik weer kan besteden aan het behulpzaam zijn. Wat is mijn vrouw toch geniaal.

Hans Kellerhuis, Utrecht

Leuk speelgoed

Natuurlijk hartstikke gaaf dat er binnenkort supercomputers zijn die ‘de rimpeling meten die door ruimte en tijd trekt wanneer diep in de kosmos zeer zware voorwerpen op elkaar klappen’. En ik begrijp best dat een betrokken onderzoeker het in zijn enthousiasme omschrijft als ‘leuk speelgoed’ .

Nu wil ik niemand zijn passie en nieuwsgierigheid ontnemen, maar wanneer je als natuurkundig wetenschapper door je telescoop staart naar de randen van het heelal, terwijl om je heen de aarde wordt geteisterd door overbevolking, klimaatverandering, drinkwatertekort en een gigantische plastic afvalberg, vraag ik me af of je focus scherp genoeg afgesteld is om de juiste prioriteiten te stellen.

Erik Huysman, Amstelveen

Trots?

De beter gesitueerden in dit land mogen hun kinderen eenmalig ruim een ton belastingvrij schenken voor de aankoop van een huis. Een moeder mag voor haar dochter, die moet rondkomen van de bijstand, geen boodschappen doen. Is dit het mooie land waar de premier zo trots op is?

Thea Meijer-Peters, Lent

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden