LezersbrievenDinsdag 21 juli

Ouderen worden gedegradeerd tot tweederangsburgers

De ingezonden brieven van dinsdag 21 juli.

Redactie
Twee ouderen op gepaste afstand op een bankje.
 Beeld Arie Kievit
Twee ouderen op gepaste afstand op een bankje.Beeld Arie Kievit

Brief van de dag: Achting voor ouderen neemt gestaag af

In zijn roman Onder professoren (1975) laat W.F. Hermans dokter Barend in zijn dagboek het volgende noteren: ‘Ik denk weleens: bij de volgende uitbarsting van georganiseerde haat zullen niet de joden de gaskamers ingaan, maar de grijsaards. Niets zal de stakkers kunnen redden: de vroegere gebruikelijke eerbied voor de ouderdom is in gelijke mate afgenomen als de gemiddelde leeftijd van de mens is gestegen en oude mensen minder zeldzaam werden. Als ‘nutteloze opeters’ zullen ze worden afgemaakt.’

Nu zullen ouderen niet gauw ‘rücksichtslos ausradiert’ worden. Maar Hermans heeft wel gelijk gekregen: de achting voor ouderen is gestadig minder geworden. Ook de corona-epidemie leidt tot een tweedeling. Barbara Baarsma betoogt dat ‘ouderen juist veel baat hebben bij het coronabeleid − tenminste, de kwetsbare groepen onder de ouderen − en iets minder kosten, omdat ze nu eenmaal minder toekomst voor zich hebben’.

Nu behoor ik tot een kwetsbare groep en ik moet zeggen dat ik de baten van corona tot nu toe gemist heb. Maar ik ben dan ook geen econoom. Ze betoogt ook dat jongeren een veel hogere prijs betalen voor corona dan ouderen. Het voorbeeld van haar zoon, die tussen zijn 18de en 24ste ‘een beetje gestudeerd’ heeft en nu lijdt onder de gevolgen van corona (hij kan niet op vakantie naar Bali) is volstrekt misplaatst in het licht van de vele coronaslachtoffers. Wanneer bij een tweede coronagolf ouderen bij tekort schietende IC-capaciteit onder aan de wachtlijsten worden geplaatst, worden ze gedegradeerd tot tweederangsburgers. En dat is discriminatie.

Geert Bruinooge, Oegstgeest

Preuts

Ik denk dat de vraag van Tjarda de Groot (‘Worden we weer preutser?’) bevestigend kan worden beantwoord: Nederland is bezig een heel net en zelfvoldaan land te worden. Ons opgeheven vingertje was ook in Brussel weer prominent aanwezig. We leven in een land dat met de dag truttiger wordt en in zichzelf gekeerd. Hoewel dat woord is afgeleid van trut, van een negatief vrouwbeeld, zijn de echte trutten de belerende gelovigen binnen onze maatschappij. En dat zijn vooral mannen met de denkwijze door Tjarda de Groot beschreven.

P. van Rooijen, Leeuwarden

Preuts (2)

Dat vrouwen minder topless zonnen, heeft wellicht te maken met de grote smartphonedichtheid. Er kan elk moment een foto van je genomen worden, dat voelt onveilig, lijkt mij.

Paul Verhaagen, Hasselt

Schiphol

Onderzoek van de GGD laat zien dat in juni en begin juli minstens 45 coronabesmettingen zijn geconstateerd bij mensen die kort daarvoor per vliegtuig op Schiphol waren geland. De eerste golf van covid-19-besmettingen kwam grotendeels via Schiphol. Toen keken autoriteiten weg en opnieuw gebeurt dat. Er landen tientallen vliegtuigen per dag uit risicolanden zoals de VS en Turkije, en die mensen krijgen een vriendelijk verzoek om in quarantaine te gaan, maar er is geen enkel toezicht of dit daadwerkelijk gebeurt. Normale bedrijven met dergelijke risico’s worden gesloten totdat afdoende maatregelen zijn genomen, Schiphol niet. Verplichte ­quarantaine voor mensen uit risicolanden is toch het minste wat nodig is, plus verplicht testen van iedereen die landt. Er is een overvloed aan testkits beschikbaar, dus dat kan het probleem niet zijn. Nu de politieke wil nog om Nederland echt te beschermen.

Henk de Vries, Delft

Topvrouwen

Marieke Sprietsma vraagt terecht aandacht voor de cruciale rol die werving-en-selectiebureaus spelen bij diversiteit aan de top. Haar pleidooi gaat echter voorbij aan de verantwoordelijkheid van de opdrachtgevers van diezelfde bureaus. Bureaus adviseren, maar het is de opdrachtgever die bepaalt wie wordt benoemd. Wanneer de wil om topvrouwen te benoemen maar zwakjes leeft, houdt het snel op.

En die openheid waarvoor zij pleit? Die is er deels al. Veel bureaus committeren zich aan de verplichting tot kandidatenlijsten met ten minste 30 procent vrouwelijke kandidaten. Zelf hebben we de lat nog hoger gelegd: 50 procent. Bureaus moeten zich richten op de ‘mindset’ van die organisaties die het lastig vinden om vrouwelijke topbenoemingen te doen. En trouwens ook op die van vrouwelijke kandidaten. Te vaak kandideren die zich niet, waar een man dat wel zou doen.

Ferdi de Lange, Chasse Executive Search

Levenseinde

Jammer dat Aleid Truijens in haar column de wens zelf je leven te mogen beëindigen een ‘makkelijke oplossing voor een maatschappelijk probleem’ noemt. Naar mijn idee draait het mogen beëindigen van mijn leven namelijk vooral om autonomie.

Mira van Broekhoven, Roosendaal

Zuinige landen

Nederland en drie andere ‘zuinige landen’ dreigen het Europees herstelfonds te blokkeren tenzij de andere EU-landen ‘hervormingen’ doorvoeren. Deze hervormingen komen erop neer dat zeer karige pensioenen in armere landen verder gekort worden.

Volgens het IMF en andere financiële instellingen hebben de rijkste mensen en corporaties ter aarde vele duizenden miljarden euro’s weggestopt in belastingparadijzen. Als de EU een einde zou maken aan deze illegale en immorele praktijken zou het niet nodig zijn om de inkomsten van de allerarmsten te korten.

Frank Scimone, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden