OpinieBrieven

Organisaties die actief zijn in de rechtspraak zullen nieuwe technologieën nu echt moeten gaan omarmen

De lezersbrieven van maandag 25 maart.

Rechters in de zwaar beveiligde rechtszaal op Schiphol. Beeld ANP
Rechters in de zwaar beveiligde rechtszaal op Schiphol.Beeld ANP

Rechtszaken die onnodig lang duren, door het achterblijven van digitalisering. Dat de kwaliteit van de rechtspraak in ons land in gevaar komt, zoals nu in een onderzoek naar buiten kwam (Ten eerste, 22 maart), is voor mij als ceo van Sdu bepaald geen verrassing. Wij zien al veel langer dat organisaties in de juridische en fiscale sectoren niet klaar zijn voor de digitale toekomst.

Ik citeer even uit het rapport dat wij onlangs hierover publiceerden: ‘We zijn met Nederland koploper voor wat betreft de mindset om te innoveren. Toch lopen we achter bij de daadwerkelijke implementatie van nieuwe technologieën, werkvormen en samenwerkingsverbanden.’ Wij sjokken in Nederland nog duidelijk achter de feiten aan.

Organisaties die actief zijn in de rechtspraak, zowel rechtbanken als advocatenkantoren, zullen de vernieuwing nu echt moeten gaan omarmen. Nieuwe technologieën (blockchain, artificial intelligence) gaan deze sector namelijk op z’n kop zetten de komende tien jaar. Om hier goed op in te spelen, is het belangrijk dat de juridische sector hiervoor de samenwerking opzoekt. Alleen zo houden we de kwaliteit van de Nederlandse rechtspraak op het vereiste hoge niveau.

S. de Groot, SDU, Den Haag

Baudetschok

‘De Baudetschok’ kopte de Volkskrant. Met daaronder: ‘De uitslag van de verkiezingen voor de provinciale staten dreunt na in Den Haag’.

En niet alleen in Den Haag. Ook in Amsterdam. Om precies te zijn bij de redactie van de Volkskrant. Een partij met een rare kwibus als lijsttrekker haalt 15 procent van de stemmen en de redacteuren en columnisten zijn helemaal van de leg. Ze overtreffen elkaar in de hyperbolen: jaren dertig, Mussolini, fascisten. En ga zo maar door.

De relativering en nuance (toch het handelsmerk van de Volkskrant) zijn ver te zoeken. Het getuigt ook van weinig respect voor en vertrouwen in de democratie. Met hun tirades tegen Baudet en zijn partij worden en passent de kiezers ook maar even weggezet als xenofobe racisten. Kom op mensen, #doesnormaal en kom uit je GroenLinks-bubbel!

Rik Bolhuis, Peize

Hoe zou het toch komen?

De afgelopen jaren, nee decennia, hebben opeenvolgende centrum-­rechtse regeringen ons steeds hetzelfde verhaal verteld. We moesten bezuinigen, ombuigen, besparen, snoeien, de broekriem aanhalen, korten, eerst het zuur en dan het zoet.

Tegelijkertijd werd alles veel duurder, slechter bereikbaar en tien keer zo complex. We moeten met het jaar flexibeler worden, verloren veel van onze sociale zekerheid, kunnen geen huis meer krijgen, hebben ontoereikend onderwijs en tekortschietende zorg, moeten vele jaren langer doorwerken, terwijl onze kinderen in onzekerheid leven. Wie in de bijstand raakt, moet tegenwoordig dwangarbeid verrichten. Over verborgen werkloosheid onder ouderen hoor je niemand.

En dan krijgen we nu te maken met ‘De Transitie’, die ieder van ons duizenden, zo niet tienduizenden euro’s gaat kosten. Hoe zou het dan toch komen dat een charlatan als Thierry B. zo succesvol in het prutje kan roeren?

Joost Winkel, Leeuwarden

Demoniseren

Hoezo ‘demoniseren’? Waarom zouden we de dingen niet bij de naam noemen?

Mart Graef, Eindhoven

Oudhollands gezegde

Is dit Oudhollandse gezegde onbekend bij Baudets aanhang: ‘Elk meent zijn uil een valk te zijn’? Zoals de ‘boreale’ volksdichter Jacob Cats schreef: ‘Elck acht sijn uyl een valck, en boven eygen mal,

Soo wil men dat het volck het soo geloven sal.”

Rik Seur, Haarlem

Twintig procent

Dat is nog eens de krant openslaan (Ten Eerste, 23 maart): eerst het redactionele artikel van Ariejan Korteweg die ons er op attendeert dat we nu toch echt serieus rekening met FvD moeten houden als politieke factor die we beter niet kunnen doodzwijgen. En daarnaast, als een relativerend antwoord, de column van Bert Wagendorp, die daarin aangeeft dat het toch moeilijk zal worden deze club een werkbare rol toe te bedelen.

Het populistisch gedachtegoed in Nederland beperkt zich al decennialang tot zo’n 20 procent van het electoraat. Zij hebben tot heden amper geleverd omdat ze niet in staat of bereid zijn tot samenwerking. Ook nu wijst alles erop dat het moeilijk wordt. Zijn die andere 80 procent van de politieke machthebbers bereid ministers naar huis te sturen omdat meneer Baudet dat eist? Willen zij al hun klimaatplannen aan de kant schuiven en van het overgebleven geld een muur om dit land heen zetten. En vervolgens ook nog uit de EU stappen?

Ik raad iedereen aan om alles vooral in perspectief te beschouwen.

Harry Visser, Vlissingen

Arm en rijk

Hoezeer ik ook heb genoten van deze column van Bert Wagendorp (23 maart), laten we niet vergeten waar het hier om gaat. Veel mensen voelen zich niet gehoord. Alle partijen richten zich op de middengroepen, daar zit het grootste kiezerspotentieel. Het verschil tussen arm en rijk wordt groter en groter. Armoede neemt toe onder de kiezers die Forum stemden.

Zelfs met twee banen kunnen ze niet rondkomen. Ziekenhuizen verdwijnen in de provincie. Ze hebben echt geen hekel aan buitenlanders, maar het steekt als je zelf je kinderen niet kunt geven wat je zou willen, maar er wel geld naar buitenlanders, lees vluchtelingen, gaat.

Wieb ten Wolde, Enschede

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden