VerslaggeverscolumnAnneke Stoffelen in Asperden

Orde der Transformanten ongebroken na arrestatie van hun ‘profeet’

Herzlich willkommen in het kloostercafé, staat op het krijtbord bij het poortgebouw van het Middeleeuwse klooster Graefenthal. Vorige week ramde de Duitse politie hier ’s nachts de ruiten in om de Nederlander Robert B. – plaatselijk bekend als ‘de profeet’ – te arresteren op verdenking van verkrachting en misbruik. Nu kunt u hier op het landgoed weer met een gerust hart komen genieten van thee met een puntje vruchtentaart.

Directeur Camiel Engelen bukt naar het gras om een oranje kussentje op te rapen waarmee de herfstbries aan de haal is gegaan. Hij legt het terug op de houten bank. Kippen scharrelen vredig kakelend over het erf. Alles is klaar voor een coronaproof terrasbezoek. Een familie uit Ven-Zelderheide, net aan de andere kant van de grens in Nederland, bestelt bij de serveerster een rondje koffie.

Het is bijna alsof er niets is gebeurd. Alsof hier niet vorige week een 25-jarige Nederlandse vrouw door de politie werd meegenomen, omdat ze hier tegen haar wil zou worden vastgehouden. Alsof Camiel Engelen niet met de loop van een geweer in zijn rug op de tegels lag, omringd door agenten om te voorkomen dat hij zich zou verroeren.

‘Ze vielen om drie uur ’s nachts binnen en haalden alles overhoop’, zegt Engelen, zijn priemende blauwe ogen beschermd door een transparant gezichtsscherm. Pas om 10 uur ’s ochtends was de politiemacht eindelijk vertrokken, met medeneming van de gearresteerde ‘profeet’ en de ‘bevrijde’ jonge vrouw. 

Ook na de politie-inval nog van harte welkom in het caféBeeld Anneke Stoffelen

Engelen: ‘Ik zei toen: we gaan nu alles snel in orde maken, zodat we wel om 11 uur het café kunnen openen.’ Het leven is een kwestie van prioriteiten. Die van Engelen lijken te liggen bij het uitdragen van het idee dat er niet zoveel aan de hand is, hier in klooster Graefenthal.

Het ommuurde Graefenthal, gelegen aan de oever van de Niers in het Duitse Asperden, net over de grens bij Gennep, werd in de Middeleeuwen gesticht door graaf Otto II van Gelre. Zijn gerenoveerde graf uit 1271 wordt bewaakt door een stenen leeuw en is een aardige bezienswaardigheid voor wandelaars in de bosrijke omgeving.

Het klooster kwam in particuliere handen en veranderde in een sfeervolle evenementenlocatie voor wijnproeverijen, festivals en bruiloften. De meeste bezoekers van die feestelijkheden wisten vermoedelijk niet dat Graefenthal sinds 2012 wordt bewoond en uitgebaat door leden van de Orde der Transformanten. Dat is een Nederlandse religieuze beweging – of een sekte, afhankelijk van wie je het vraagt

De gelovigen leven samen in een soort communes. Oud-leden deelden in het verleden verhalen van het machtsmisbruik en de hersenspoeling die in de gemeenschap zouden plaatsvinden. Een van deze critici werd in 2014 in zijn eigen huis in Laren bruut neergestoken door een Orde-lid. Die kreeg acht jaar cel opgelegd wegens poging tot moord.

Camiel Engelen: 'Wij leven hier heel transparant samen.'Beeld Anneke Stoffelen

Aan een tafeltje onder de Middeleeuwse gewelven in het kloostercafé houdt Camiel Engelen rustig vol dat de Orde der Transformanten een religie is ‘als alle andere’. ‘Wij geloven in een god en baseren ons op het woord zoals wij dat hebben ontvangen.’ 

Een belangrijk element is volgens Engelen het geloof dat ieder mens op aarde is om een bepaalde, vooraf toegewezen rol te vervullen. In een ‘prenatale film’ zou eenieder voor zijn geboorte al inzage hebben gekregen in zijn of haar talentenpakket en het bijbehorende toekomstige leven. Alleen wie de opdracht aanvaardt, wordt uiteindelijk geboren.

De beschuldigingen aan het adres van de vorige week gearresteerde voorganger – ‘sommigen zeggen profeet, maar ik noem hem altijd gewoon Robert’ – zijn volgens Engelen te herleiden tot de grieven van een vertrokken Orde-lid. Die zou bij de politie hebben verklaard dat de 25-jarige vrouw als kind al door Robert B. is misbruikt, toen die nog actief was in het Brabantse Hoeven. Later zou ze in Duitsland door hem zijn verkracht en vastgehouden. 

Graefenthal wordt sinds 2012 uitgebaat door de Orde der TransformantenBeeld Anneke Stoffelen

‘Belachelijk’, zegt Engelen over deze beschuldigingen. Hoe hij dat zo zeker weet? ‘Wij leven hier heel transparant samen.’ Waarom zou een oud-lid zo’n verhaal verzinnen? ‘Een jarenlang huwelijk eindigt soms ook in een vechtscheiding waarin met modder wordt gegooid. Daar zit veel emotie bij.’

Engelen gebaart even naar de Nederlandse cafégasten die de kloosterdeur achter zich dicht willen trekken. ‘Die moet openblijven voor de ventilatie. Corona.’ Het valt niet mee, een horecalocatie runnen in deze tijd. 

Je zou denken dat een beschuldiging van verkrachting en een in de media breed uitgemeten inval van de Duitse ME de zaken ook weinig goed doen, maar dat valt volgens Engelen wel mee. Voor het viergangen-Halloweengriezeldiner van komend weekend heeft in elk geval nog niemand afgezegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden