OpinieLezersbrieven

Opvoeden en slachten van een kip is mooie jeugdherinnering

De ingezonden lezersbrieven van maandag 30 juli.

‘Nog zie ik mijn vader de beestjes op het hakblok leggen.’ Beeld Hans Heus
‘Nog zie ik mijn vader de beestjes op het hakblok leggen.’Beeld Hans Heus

Brief van de dag: Een mooie jeugdherinnering

Met stijgende verbazing lees ik de kritiek van Léon Blickman over het slachten van kippen in aanwezigheid van kinderen. Waar haalt deze meneer zijn wijsheid vandaan?

Ik denk terug aan mijn jeugd begin jaren tachtig op het Twentse platteland, waar mijn zus en ik elk voorjaar twee kuikentjes redden van de slachterij en die liefdevol opvoedden in onze achtertuin. En wij wisten: de beestjes worden ooit geslacht. Maar eerlijk gezegd waren wij na een paar maanden ook wel op de kippen uitgekeken.

Nog zie ik mijn vader aan het eind van de zomer de beestjes op het hakblok leggen en hun kop met een handbijltje eraf hakken, waarna de kippen spartelend hun laatste rondjes door de tuin aflegden. Heel bijzonder om te mogen helpen zo’n beestje te plukken en de ingewanden van de kippen verwijderd te zien worden. Je leert als kind waar je eten vandaan komt en dat het leven eindig is. En de uitdrukking als een kip zonder kop hoeft niemand mij uit te leggen. Een mooie jeugdherinnering en leerzaam ook. Maar ik begrijp nu dat ik beschadigd ben en mijn ouders totaal onverantwoord bezig waren. Heeft de heer Blickman het adres van een goede psychiater voor me?

Marco Voorhuis, Amsterdam

Mondiale aanpak

Drie brieven onder de kop ‘Laten we met z’n allen minder vliegen’ zoeken de oplossing in compensatiegedrag en een advertentieverbod voor vliegvakanties. Die benadering pakt niet het echte probleem (te veel vliegtuigen in de lucht) aan.

Wat dan wel? In Europa bieden vliegmaatschappijen vooral veel vertrekopties aan. Dat levert veel vliegverkeer met relatief kleine vliegtuigen op. Dat zou je op termijn moeten beperken waardoor er grotere vliegtuigen ingezet moeten worden. Dat zorgt voor aanzienlijk minder vluchten en vliegtuigen met een hogere bezettingsgraad.

Maatschappijen zullen dat nooit vrijwillig doen. Daarom is mondiaal ingrijpen van overheden de enige echte oplossing . En dat is ook logisch, omdat de CO2-uitstoot een mondiaal probleem is.

Jan Tolsma, Leiden

Angstaanjagend

We leven in een land waar vrijheid van meningsuiting een groot goed is. Het pleit voor de redactie dat zij de moed heeft in gesprek te gaan met dhr. Hegedüs. Toch bekroop mij tijdens het lezen van het artikel een zekere angst voor de griezelige opvattingen van dhr. Hegedüs.

Ik bezoek regelmatig Kamp Westerbork en ik hoop en bid dat we van de ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog hebben geleerd. Hegedüs’ opvattingen komen dicht in de buurt van de meningen die destijds hebben geleid tot de joden- en zigeunervervolging. Ik vind dat angstaanjagend. Misschien moet hij eens de tekst lezen op het Erasmusbeeld in Rotterdam: ‘Laat ieder zijn eigen overtuiging eren zonder die van een ander te beschadigen’. Ik eindig met wat Jezus ons leerde: ‘Heb uw naaste lief gelijk uzelf.’

Thom Osewoudt, Den Haag

Wijze mensen

Na vijf weken door Scandinavië trekken (ja, ik heb er heel wat brandstof doorheen gejaagd), eindelijk weer de rubriek U gelezen. Ik concludeer maar weer eens dat ik in een land woon met veel wijze mensen, die helaas niet in de regering zitten.

W. Bos, Smilde

Liefhebbende mannen

Mannen kunnen mannen liefhebben, en daar hoort seks bij. En bij seks horen voorbehoedsmiddelen - de pil, de morning-afterpil, condooms en nu ook prep. En homo’s vragen nu om prep omdat ze niet nogmaals de mannen die ze liefhebben willen verliezen aan aids.

Ria Verbeek echter vindt dat homo’s niet liefhebben, maar leven in een egocentrische subcultuur van lust en seks. Het onderstreept maar weer eens hoe hard Amsterdam Pride nodig is met de boodschap van liefde, omarming, bescherming en acceptatie. Homo’s zijn mensen; zij hebben lief, willen bescherming van de wet en medische zorg voor hun situatie precies wat hetero’s willen. Hopelijk bereikt die boodschap ook Ria Verbeek.

Gijsbert ter Kuile, Frankfurt

British Museum

De Grieken de Elgin Marbles, de Indiërs het beeld van Harihara, maar wat kunnen de Nederlanders terugvragen van het British Museum, vraagt Patrick van IJzendoorn zich af. In 1878 hebben de Britse predikant W. Lukis en de landedelman sir H. Dryden veertig hunebedden onderzocht en in kaart gebracht omdat de Nederlanders zeer onverstandig omsprongen met hun cultureel erfgoed (hunebedden werden bijvoorbeeld onherstelbaar ‘gerestaureerd’).

De vondsten die zij hierbij clandestien hebben opgegraven zijn nu in het bezit van het door W.F. Hermans genoemde zeeroversmagazijn. De professionele en systematische vastlegging door Lukis en Dryden is echter een waardevolle documentatie van ’s lands oudste monumenten, dus als we die vondsten terug gaan eisen moet het werk van deze ‘piraten’ eerst op passende wijze worden erkend.

Sjors Koppes, Amsterdam

Hitteplan

Ik heb het hitteplan 2018 opgeslagen in de Cloud en in Dropbox (onder de naam hitteplan 2000 t/m 2030). Nu weet ik zeker dat ik niet vergeet extra te drinken en de zon te vermijden. Zo hoeven de geleerden van het RIVM niet elk jaar meer te vergaderen over een plan wat iedereen al kent.

Maria van Genugten, Rosmalen

Rijkdom

De godganselijke dag moet je keuzes maken, je leven lang. Maar ik hoef niet te kiezen wie van mijn twee kinderen ik de liefste vind. Gelukkig maar. Zo probeer ik in de huid te kruipen van iemand met twee nationaliteiten.

Bijzonder toch, lijkt me. Twee roots hebben en niet te hoeven kiezen.

Claudia Kuijpers, Venlo

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden