Ingezonden brievenDit schrijven onze lezers

Opsluiting in kindertehuis is echt schadelijk

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 5 november.

Redactie
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Brief van de dag: Duurvoort gaat terecht tekeer tegen opsluiting kinderen

Harriët Duurvoort gaat, naar mijn mening terecht, fel tekeer tegen de opsluiting van niet-criminele kinderen in ‘ijzingwekkende gevangenisregimes’ (O &D, 29 oktober). Ik dacht terug aan een onderzoek dat ik in de jaren zeventig deed met mijn stagiair Nico de Jong, naar het effect van opsluiting in kindertehuizen. In het noorden was een arrondissement waarin veel kinderen die met de kinderrechter in aanraking waren gekomen naar een kindertehuis waren gestuurd.

Dat was in Limburg veel minder gebeurd. Daar werden ze toch vaker teruggeplaatst in het gezin, of bij andere familie gelaten. We hebben toen twee groepen samengesteld die in zo veel mogelijk opzichten vergelijkbaar waren. Van al die kinderen hebben we de straflijsten opgevraagd die ze twintig jaar later hadden. Van de kindertehuisgroep bleek zo’n 67 procent een strafblad te hebben, van de andere groep ongeveer 31 procent.

Er zullen ongetwijfeld zwakheden in het onderzoek gezeten hebben, maar het verschil was zo groot dat een zwaar negatief effect van de opsluiting niet te ontkennen was. Ja, ook in de jeugdzorg doen ze hun uiterste best. Maar zoals we ook weten, plaveien goede bedoelingen soms de weg naar de hel.

R.W. Jongman, em. hoogleraar criminologie, Groningen

Bibliotheken

Ik snap het maatschappelijk belang van sportscholen. Maar... bibliotheken sluiten en winkels open met enkel wat adviezen? In de bieb hoeven mensen minder lang te blijven en halen ze tijdens een kort bezoek uren aan ontspanning én hersengymnastiek voor thuis. Stuk efficiënter en bovendien ook toegankelijk voor mensen die minder geld of meer besmettingsangst hebben. Houd de bibliotheken open.

Door Postma, Amsterdam

Bescheiden

De bescheiden cultuursector wordt weer het slachtoffer van de strijd tegen corona. Bepaald geen moedige en effectieve besluitvorming. Een kleine, meestal serieuze groep burgers kan voor hun ontspanning weer geen kant meer op. Wil je daarentegen ter ontspanning zwetend en aerosolen rondsproeiend in de sportschool rondgaan dan kan dat wel, evenals elkaar letterlijk voortdurend tegen het lijf lopen in en om bouwmarkten en tuincentra. Het gegeven dat het bij de bestrijding van corona gaat om aantallen en afstand houden, lijkt niet meer op te gaan.

I. van der Linde, Bruinisse

Verwijtbaar

Van de Nederlanders houd ongeveer 85 procent zich aan de coronaregels, 15 procent dus niet. Ik hoop dat deze groep zich realiseert dat deze laatste lockdown aan hen te wijten is.

Marlin Kluifstra, Houten

Petitie

Nederlandse moslims starten een petitie tegen het beledigen van de profeet Mohammed. Zou een petitie om geen mensen te vermoorden uit naam van de profeet Mohammed niet gepaster zijn?

Michiel Geldof, Amsterdam

Godsdienstwaanzin

De brief van Vildan Tasdemir (O&D, ­3 november) ontroert me. Natuurlijk vinden moslims de aanslagen net zo erg, en misschien wel erger dan niet-moslims. Daar hoeven vredelievende mensen zich niet voor te verantwoorden of te excuseren. Mensen die gruweldaden plegen uit naam van welk opperwezen dan ook, die lijden aan godsdienstwaanzin. Laten we die terroristen dan ook zo benoemen.

Hanneke Broekman, Tilburg

Vitamine C

Naar aanleiding van mijn optreden in Op1 noemt Teun van de Keuken mij in de Volkskrant een ‘nitwit’ (Ten eerste, 2 november). Ik had het namelijk gewaagd de hooggeleerde prof. dr. Martijn Katan tegen te spreken over nut en veiligheid van vitamine C in de strijd tegen covid-19. In plaats van te gaan schelden, had Van de Keuken beter mijn uitspraken op feitelijkheid kunnen checken.

Katan beweerde dat er ‘redelijk hard bewijs’ is dat grote hoeveelheden vitamine C nierstenen kunnen veroorzaken. Waarop ik zei: ‘Mensen die er echt verstand van hebben, zeggen dat die kans heel klein is.’ Hiermee doelde ik op onder anderen Harri Hemilä, een Finse wetenschapper die al meer dan dertig jaar de wetenschap over vitamine C op de voet volgt. Hemilä heeft 81 publicaties over vitamine C op zijn naam, Katan nul (Pubmed). Ik heb Hemilä meerdere malen geïnterviewd. Hij noemt het verhaal over C en nierstenen een ‘urban legend’. Hij zegt dat de vitamine veilig is, en in hoge doseringen bewezen werkzaam is tegen verkoudheid (wat Katan ontkent), en waarschijnlijk ook tegen covid-19.

Pim Christiaans, journalist, ­Amsterdam

Het haasje

Op de nieuwe Rode Lijst van bedreigde Nederlandse diersoorten staat een nieuwkomer: de haas. Dit prachtige dier is het volgende slachtoffer van het volkomen mislukte ­natuur- en landbouwbeleid in Nederland. De jacht op deze soort, die per 15 oktober van dit jaar weer is geopend, dient daarom met onmiddellijke ingang te worden gesloten. Weer een vervelende opdracht voor minister Carola Schouten, maar laat zij nu eindelijk als een haas de jagerslobby weerstaan en in ieder geval de Haas redden.

Jan Schipperijn, Roden

Handicap

Dat Lucille Werner veel doet voor mensen met een handicap staat buiten kijf. Maar laten we ophouden over haar handicap, ‘een huppelend loopje’. (Ten eerste, 3 november) Dat loopje zou ik graag willen ruilen tegen mijn hoge dwarslaesie; over handicaps gesproken.

Mathee Eliens, Tilburg

Uitspreken

Nuri Kurnaz (O&D, 4 november) maakt ongewild duidelijk hoe verschillend moslims en niet-moslims de niet aflatende stroom van aanslagen van de laatste jaren ervaren. Hij afficheert zich als historicus en moslim en neemt afstand van de onthoofding van Samuel Paty. ‘En’, zo stelt hij ook, ‘behandel nou niet elke moslim als een potentieel gevaar.’

Maar er is bij velen, ook bij hen die openstaan voor andere culturen, angst voor de islam aan het ontstaan, zo die er niet al is. Voor de uitwassen weliswaar, maar hoe die te herkennen? En omdat dat laatste lastig is, passen we extra op. Met wat we zeggen, schrijven en af en toe ook al met wat we denken. Het is vreselijk, maar door het wangedrag van enkele geloofsgenoten sluipt het etnisch profileren onze samenleving binnen.

En dan helpt het niet om niet-moslims op te roepen meer begrip te hebben voor de moeilijke positie van moslims in het Westen. Daarvoor is het draagvlak aan het verdwijnen. Wat wél zou kunnen helpen, is als Kurnaz juist doorgaat met duidelijk maken aan zijn medemoslims dat ook zij, nee juist zij, zich moeten verzetten tegen deze terreur, die onze prachtige samenleving langzaam, maar o zo zeker aan het vergiftigen is.

Wim de Leur, Papendrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden