OpinieVluchtelingen

Oproep Europese artsen: breng vluchtelingen Griekse eilanden in veiligheid

Europa kan niet langer wegkijken van het coronagevaar dat de Griekse vluchtelingenkampen bedreigt, betogen artsen Steven van de Vijver en Sanne van der Kooij.

Steven van de Vijver en Sanne van der Kooij
Een migrantenfamilie in Kamp Moria.  Beeld AFP
Een migrantenfamilie in Kamp Moria.Beeld AFP

Wij, artsen van Europa, roepen de leiders van onze overheden en de Europese Unie op de vluchtelingen in Griekenland per direct in veiligheid te brengen. De afgelopen jaren zijn de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden overbevolkt geraakt. De corona-epidemie die in de kampen dreigt aan te komen, zal ­catastrofale gevolgen hebben voor de vluchtelingen, voor de Griekse inwoners en de rest van de Europese samenleving.

Het is een illusie dat een corona-uitbraak in deze kampen kan worden beheerst. In de kampen wonen 40 duizend mensen op een paar vierkante kilometer. Er is nog slechts een handjevol artsen aanwezig. De kinderen en volwassenen worden ook nu al geteisterd door fysieke en mentale trauma’s.

Als Europa wegkijkt, kan deze situatie ontaarden in een medische ramp, met mogelijk een fatale uitwerking voor de normen en waarden van de Europese gezondheidszorg. Hiertegen moeten we de vluchtelingen, de Griekse bevolking die al jarenlang klem zit, en de Europese bevolking beschermen.

Wij artsen hebben een eed afgelegd waarin we beloven medische zorg te verlenen aan ieder individu ongeacht persoon en afkomst. Als Europese dokters zijn we verplicht er alles aan te doen deze medische ­catastrofe te voorkomen.

De leiders van de Europese Unie hebben vier jaar geleden een belofte gedaan: elk land zou een vastgesteld aantal vluchtelingen opnemen vanuit Griekenland en Turkije. Geen enkel EU-land is deze afspraak nagekomen. De vluchtelingen naar kampen op het Griekse vasteland verhuizen is niet genoeg: ook die kampen zitten vol.

Wij roepen alle EU-leiders op de afspraak uit 2016 na te komen en vluchtelingen volgens de eerdere afspraken op te nemen in hun land om deze medische ramp op Europese grondgebied te voorkomen.

Steven van de Vijver (huisarts) en Sanne van der Kooij (gynaecoloog) zijn beiden initiatiefnemers van SOSmoria.

Deze Nederlandse actie is ondertekend door meer dan 5.000 Europese artsen en
30 duizend Europese burgers. De brief staat op https://www.sosmoria.eu en is gedeeld door tien Europese kranten, waaronder The Guardian, Neue Zürcher Zeitung, Eurobserver, Dagens Nyheter (Zweden), Irish Times, De Wereld van Morgen (België) Kauno Diena (Litouwen) en Espresso (Portugal).

Prominente professionals die de noodoproep steunen zijn onder meer:

Gerlach Cerfontaine, voorzitter bestuur VvAA; Marcel Levi, University College London Hospitals; Louise Gunning, hoogleraar AUMC, kroonlid SER; Hans Romijn, voorzitter RvB AUMC; Ivan Wolffers, emeritus hoogleraar Amsterdam UMC; Maria vd Muijsenberg, hoogleraar Radboud en Pharos; Emma Bruns, chirurg en publicist; Maurice vd Bosch, voorzitter RvB OLVG, en Peter van der Voort, hoogleraar UMCG en Eerste Kamerlid D66.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden