OpinieIngezonden brieven

Oproep aan Ajax-supporters was erg naïef

Dit zijn de ingezonden lezersbrieven van dinsdag 4 mei.

Redactie
Ajax-supporters feesten zondag buiten de Johan Cruijff Arena. Beeld AP
Ajax-supporters feesten zondag buiten de Johan Cruijff Arena.Beeld AP

Brief van de dag: leert gemeente Amsterdam het dan nooit?

Het wordt zo langzamerhand tijd dat de gemeente Amsterdam een wat realistischer kijk krijgt op toekomstige manifestaties waarbij veel mensen tegelijk aanwezig zijn.

Het verzoek aan Ajax-fans om ‘niet meer naar het stadion te komen’ bij het kampioensfeest getuigt van grenzeloze naïviteit. Juist bij die groep supporters werkt zo’n oproep als olie op het vuur. Coronaregels worden, net als op veel andere plekken, de laatste weken echt niet meer nageleefd. Juichen en schreeuwen met een mondkapje op is ook moeilijk. Laat de gemeente haar handen dichtknijpen dat het voor 99 procent bij de Arena plaatsvond en zich niet verplaatste naar de binnenstad. Burgemeester Halsema, kom uit uw droomwereld.

Rinse Lammerts, Heerhugowaard

Herdenken

Over Tibet hoor je nooit meer wat. Hongkong is bijna uit het nieuws. Taiwan is als volgende aan de beurt. En in het westen van China wordt genocide gepleegd op 10 miljoen Oeigoeren. In concentratiekampen wordt systematisch gemoord, gemarteld, verkracht, gehersenspoeld.

‘Nooit meer Auschwitz’, zeggen we met overtuiging. ‘Niet wegkijken’, bezweert onze koning plechtig. Dat zijn beloften toch? Laten we daarom stoppen met het vrijblijvende herdenken van de Tweede Wereldoorlog, aangezien er een nieuw Auschwitz is waar we gezamenlijk tegen te hoop moeten lopen. Het Auschwitz van 2021 heet Xinjiang.

Floris van Mens, De Bilt

Geo-engineering

Ik wil eigenlijk dit soort woorden niet gebruiken, maar na het artikel over geo-engineering (Wetenschap, 1/5) doe ik het toch. Hoeveel ‘domheid’ heeft de mensheid nog in petto als zelfs wetenschappers denken met techniek de door onze soort veroorzaakte klimaatproblemen te kunnen oplossen? Hoe duidelijk en intens verdrietig is het voor mij te zien dat wij niet de aarde en onze toekomst willen redden, maar onze perverse leefstijl? Wat moet er gebeuren om in te zien dat het niet gaat om meer geld en grondstoffen, maar om betekenis?

Theo Koster, Giethoorn

Kunst

Plantsoenendienst ziet ecologisch kunstwerk aan voor onkruid (Ten eerste, 1/5). De gemeente vergoedt alle schade en bij het kunstwerk komen bordjes: ‘Let op: dit is kunst’. Is kunst nog kunst als je dit niet als zodanig kunt herkennen?

Koos van Nieuwenhoven, Baarn

Philip Roth

Connie Palmen beschreef haar liefde voor Philip Roth op een gedurfde manier (Boeken, 1/5). Hulde! In de huidige pandemie heb ik nooit ergens gelezen over Roths geweldige roman Nemesis. Hij beschrijft het leven in Newark als de besmettelijke ziekte polio uitbreekt, in de zomer van 1944. Een aanrader nu we al een jaar door covid-19 worden bedreigd.

Gertrude van de Ven, Tilburg

Hen en hun

In navolging van non-binaire mensen gebruikt de Volkskrant ‘hen’ en ‘hun’ als neutraal persoonlijk en bezittelijk voornaamwoord. Ik kan me de behoefte aan deze neutrale persoonsvormen goed voorstellen. ‘Hen’ en ‘hun’ zijn echter bestaande woorden met hun eigen betekenis en ze roepen verwarring op als ze in het interview met Hengameh Yaghoobifarah (Zaterdag, 1/5) gebruikt worden als neutrale persoonsvorm enkelvoud. Zelfs irritatie: waarom niet een nieuw woord bedacht (xij, xem, yaar)?

Yolande Hendriks, Amersfoort

Stierengevecht

Dat uw verslaggever in Spanje bloederige stierengevechten beschrijft (Ten eerste, 3/5) is ongetwijfeld nuttig, maar misschien kan hij de begrippen ‘gevecht’ en ‘strijd’ daarin voortaan weglaten. Een weerloos, opgehitst beest martelen en doden in een arena ten overstaan van een uitzinnige menigte lijkt echt in niets op een sportieve krachtmeting.

Trees Roose, Haren

Gemengd versus divers

In veel bedrijven en instanties is ‘diversiteit’ een modewoord. Alleen witte mannen van middelbare leeftijd, zoals de mijne, zijn daarvan uitgesloten en hebben het gedaan. Mijn collega vertelt me dat ze vaker gevraagd wordt dan andere collega’s vanwege haar donkere huidskleur.

Achter de betekenis van ‘verschillend zijn’ (Van Dale) gaat hokjesdenken schuil: veel mensen zijn tegenwoordig niet alleen ‘man’ of alleen ‘zwart’. In een wereld die steeds kleiner wordt, zijn er mogelijkheden om je andere gebieden, groepen, en culturen eigen te maken. De Engelsen gebruiken daar het woord ‘transnationalism’ voor. In het Nederlands ga ik liever voor een ‘gemengd’ individu dan voor ‘divers’ personeel. Een vrouw aan de top die alleen ‘vrouw’ is, is zó 2020.

Laura Rupp, Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden