CommentaarCETA-verdrag

Oppositie tegen het Ceta-verdrag ziet alleen bezwaren en miskent het grotere belang

Raoul du Pré
Duits protest tegen CETA. Beeld Getty
Duits protest tegen CETA.Beeld Getty

De snel toenemende worsteling van de Nederlandse politiek met de globalisering manifesteert zich pregnant in het debat over het Ceta-vrijhandelsverdrag met Canada. De opstelling van de PvdA illustreert die worsteling het beste.

De sociaal-democraten waren enthousiaste pleitbezorgers van het verdrag, dat alles beter zou maken. Bij monde van toenmalig minister Ploumen in 2016: ‘Canada is een land waarmee wij een race to the top organiseren in plaats van het tegenoverstelde.’ Sindsdien is de PvdA radicaal van mening veranderd. Het huidige kabinet kan mede daardoor niet meer rekenen op een meerderheid voor goedkeuring van het verdrag.

Minister Kaag vindt woensdag in de Kamer een bonte oppositie tegenover zich. Bij sommigen overheersen de zorgen over toenemende concurrentie door Canadese boeren, bij anderen de zorgen over minder strenge Canadese milieu- en dierenwelzijnsregels, bij weer anderen de zorgen over toenemende macht van multinationale bedrijven. En dan zijn er nog de partijen die alles verwerpen dat in Brussel is bedacht.

Aan minister Kaag de lastige maar belangrijke taak om een meerderheid alsnog te overtuigen. Over het Ceta-verdrag is zes jaar onderhandeld, het verdrag is enkele keren aangepast, over alle bezwaren is inmiddels vele malen gedebatteerd, en in veruit de meeste gevallen wordt de soep niet zo heet gegeten als de tegenstanders suggereren. Maar bovenal valt op dat de tegenstanders niet bereid zijn te erkennen dat een verdrag per definitie neerkomt op geven en nemen. Nadelen kunnen worden weggestreept mits de voordelen groot genoeg zijn.

In het geval van Ceta is de balans positief. Er zijn haken en ogen, maar de handel wordt in veel opzichten beter gereguleerd dan voorheen. Bovendien zorgde Ceta – dat in de praktijk al sinds 2017 grotendeels van kracht is – in de eerste twee jaar al meteen voor een spectaculaire stijging van de handel. In een land als Nederland waar een derde van de banen afhankelijk is van internationaal verkeer – zou dat een zwaarwegend argument moeten zijn. Een parlement dat nu nog een spaak in de wielen steekt, miskent het nationale handelsbelang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden