Commentaar Euthanasie bij kinderen

Opmerkelijk dat juist artsen voorgaan in de discussie over euthanasie bij kinderen

Beeld Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Een grote meerderheid van kinderartsen die te maken krijgen met ongeneeslijk zieke patiëntjes dringt er bij de Tweede Kamer op aan euthanasie mogelijk te maken voor kinderen tussen 1 en 12 jaar. In 2001 vertrouwde de wetgever een beslissing over leven of dood nog niet toe aan jonge, ‘wilsonbekwame’ kinderen – of aan hun ouders. Dientengevolge moeten behandelaars volstaan met pijnbestrijding, of kunnen ouders besluiten hun zieke kind te laten versterven. Actieve levensbeëindiging zou in veel van die gevallen te verkiezen zijn, zeggen de betrokken kinderartsen. Jaarlijks zouden daarvoor in Nederland vijf tot tien kinderen in aanmerking komen, denkt de Groningse hoogleraar Eduard Verhagen.

Al in 2001 zinspeelde de verantwoordelijke minister Els Borst op zo’n verruiming van de euthanasiewet. Maar de politiek en de medische beroepsgroep, waar Borst zelf toe behoorde, toonden zich minder gretig om de wet aan ‘veranderende maatschappelijke opvattingen’ aan te passen dan Borst had voorzien. Zo hoopten ze bij tegenstanders van euthanasie de vrees weg te nemen dat de wet het pad zou effenen naar ‘dood op bestelling’.

Dat kinderartsen nu alsnog pleiten voor de door Borst voorziene verruiming, is opmerkelijk. In de eerste plaats omdat de Hoge Raad zich nog moet uitspreken over de toepassing van euthanasie bij een 74-jarige dementiepatiënt – door het OM als moord aangemerkt. Als de hoogste rechtsinstantie in Nederland deze classificatie zou overnemen, ligt het niet in de rede dat de kinderartsen gehoor zullen vinden met hun pleidooi voor verruiming van de wet ten behoeve van een andere groep wilsonbekwamen.

De meeste artsen hebben tot dusverre beschutting gezocht aan de veilige kant van de wet. Soms omdat hun beroepsethiek zich verzette tegen levensbeëindiging bij patiënten die zij nog niet ‘uitbehandeld’ achtten, soms om het risico van vervolging zo klein mogelijk te houden. Juist omdat de beroepsgroep bij de toepassing van de wet zo terughoudend is geweest, verdient het pleidooi van de kinderartsen serieuze aandacht van de wetgever.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden