LezersbrievenMaandag 19 augustus

Oplossing voor de verpleegkundigencrisis schuilt in een archiefstuk uit 1986

De ingezonden lezersbrieven van maandag 19 augustus.

Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Wendy Meerman deed een beroep op de medisch specialisten om de verpleegkundigen bij te vallen in de verdediging van hun verworven rechten (O&D, 15 augustus). Ik promoveerde in 2012 aan de Universiteit Maastricht op de geschiedenis van de psychiatrische verpleegkunde. 

Eén archiefstuk staat me bij: de directeur van de afdeling Gezondheidszorg Beroepen en Opleidingen van het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur, H.R.G. Veldkamp, schreef op 14 maart 1986 een brief aan het ministerie van Onderwijs. Daarin stelde hij dat de instroomeis aan inservice-opleidingen formeel wel op mbo­niveau kon liggen, doch dat een niet te verwaarlozen deel van de leerlingverpleegkundigen een havo- of vwo-diploma bezat. Hij vond dat de eindtermen van de per 1987 geherstructureerde opleidingen na 7 maanden voor­bereidend onderwijs en alle theoretische leerstof op hbo-niveau zouden liggen. ‘Concluderend kan ik derhalve stellen, dat het niveau van de inservice-opgeleiden tot verpleegkundige A, B en Z door mij wordt geacht te liggen tussen mbo en hbo-niveau en daarbij het hbo-niveau zeer dicht benadert. De beroepsuitoefening ligt op het eerste, c.q. hbo-niveau.’ 

Dit standpunt biedt een mooie uitweg uit de actuele crisis. De ongeruste verpleegkundigen, V&VN en minister Bruins moeten het eens worden over een overgangsregeling voor verpleegkundigen die vóór 1997 zijn opgeleid. Bij het tekort op de arbeidsmarkt heeft de zorgsector deze mensen te hard nodig om te riskeren dat zij vertrekken uit onvrede. Wanneer het functiewaarderingssysteem zuiver wordt toegepast, zou kunnen blijken dat inservice-opgeleiden die in dienst gebleven zijn, zo veel ervaring en deskundigheid hebben, dat hen de titel (hbo) regieverpleegkundige met recht toekomt.

Cecile aan de Steggeverpleegkundige en historicus, Bunnik

AZ-stadion

De constructeur Romkes (Ten eerste, 17 augustus) stelt dat zijn ontwerp goed was, maar de falende lasverbindingen van de aannemer de oorzaak waren van de instorting, zoals de ­Onderzoeksraad voor Veiligheid constateerde. Een ontwerp moet goed uitvoerbaar zijn en ook goed controleerbaar, en lasverbindingen die op de bouwplaats gemaakt worden zijn dat nauwelijks. Wanneer niet honderd procent gegarandeerd kan worden dat de lasverbindingen de berekende belasting makkelijke kunnen weerstaan, dan moeten die over-gedimensioneerd worden en versterkingsplaten hebben. Zonder dat is er sprake van een ontwerpfout.

Sjoerd Nienhuys, Hilversum

Songfestival

De opinie van de bestuurssocioloog Mark van Ostaijen (‘Het Songfestival in Maastricht is als het WK voetbal in Qatar: belachelijk’, 17 augustus) is een sterk staaltje Randstedelijke arrogantie en illustreert waarom juist Maastricht het Songfestival verdient.

Blanca de Louw, Deventer

Herenhuis

Het artikel in de Volkskrant van 17 augustus over de ouders van de in Boedapest gearresteerde zoon voor drugshandel vermeldt o.a. dat het gezin een vrijstaand herenhuis bewoont, dat de vader een succesvol ingenieur is en een eigen bedrijf heeft. Echt mensen van standing dus.

Dan kan het toch niet zo zijn dat de zoon iets verkeerds heeft gedaan? Dat lijkt de tendens van het artikel. Waarom moet ik anders lezen dat het gezin een vrijstaand huis bewoont, dat de vader een succesvol ingenieur is en een eigen bedrijf heeft? Als het gezin in een rijtjeshuis had gewoond en de vader stratenmaker was, was dat dan ook vermeld?

Lex Woertman, Zevenaar

Habiba

Mijn complimenten voor het artikel van Peter de Waard over Habiba Ben Salah (Postuum, 15 augustus). Zonder afbreuk te willen doen aan de openheid van alle andere vrouwen in de serie Groeten uit Holland, was Habiba toch in vele opzichten de verbindende factor. Wie zich afvraagt waar die ‘oudere vrouwen met hoofddoekjes’ in Nederland mee worstelen, van genieten, om lachen, huilen én waar zij door gesterkt worden, raad ik aan deze serie alsnog terug te kijken.

Riet Tool, Hilversum

Opruiend

N.L. Haze noemt (Brieven, 17 augustus) de berichtgeving in de Volkskrant over de wet BIG II eenzijdig en opruiend. De titel verpleegkundige wordt niet afgepakt, dat klopt, de mogelijkheid op het hoogste niveau je vak uit te oefenen, wordt afgepakt. Klinkt opruiend, maar hoe noem je anders de eis dat je een studie moet gaan doen om te blijven doen wat je al doet?

Ik ben verpleegkundige, inservice-Z en inservice-A opgeleid, heb hbo-V en SPV gedaan, de lerarenopleiding verpleegkunde en ik heb nog tal van andere bij- en nascholingen gevolgd.

Daarnaast ben ik zelfstandige. Toon dan maar eens aan dat je voldoende vlieguren maakt op het ‘regieverpleegkundige’-niveau; als dat niet lukt, val je in de nieuwe functieomschrijving ‘basisverpleegkundige’.

Als dit voorstel BIG II er door komt, ben ik een van de verpleegkundigen die stopt.

Maarten Steverink, Arnhem

Bushokje

Op weg van Limburg naar Utrecht kwam Reclame Bureau Limburg door Eindhoven en zag het groene bushokje dat daar (tegenover de Philips Lichttoren) al langer dan vijf jaar staat. Daarna ‘verkocht’ aan de stad Utrecht (15 augustus). Slim gedaan!

Ronald Rijnen, Eindhoven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden