Opinieblog - Is het progressieve imago van de paus aan diggelen?

Het celibaat blijft onaangetast, zelfs voor de meest afgelegen delen van het Amazonegebied, zo besloot paus Franciscus deze week. Teleurstelling bij vernieuwingsgezinde katholieken, opluchting bij hun conservatieve geloofsgenoten. Hoe kijken de kranten in Europa aan tegen deze kwestie? Een keuze uit commentaren.

Paus Franciscus beklimt de trap van de grote audiëntiezaal van het Vaticaan.Beeld Getty Images

Reputatie

Met zijn besluit, na lang aarzelen, heeft de paus zijn ‘reputatie als de grote vernieuwer verspeeld’, vindt commentator Markus Rohrhover van de Oostenrijkse krant Der Standard

‘Dit was een unieke gelegenheid om een historisch stempel op zijn pontificaat te zetten. Paus Franciscus zou de kans hebben gehad te bewijzen dat hij de kerk echt wil hervormen. Dat hij achter een kerk staat die geworteld is in de parochies. Wiens levensboom geworteld is in de basis. Uiteindelijk zal dit waarschijnlijk vooral gaan over macht en het behoud van de hiërarchische structuren. Vandaag is het doel niet de geestelijken aan het leven te binden, maar hen te ketenen aan de Heilige Stoel.’

Geen viri probati

De Franse katholieke krant La Croix is juist opgetogen over de keuze van de paus. Hij koos een andere uitweg dan de voorwaarden voor het priesterschap te verlagen, meent commentator Dominique Greiner.

‘Het nu gemakkelijk te begrijpen waarom de paus geen steun gaf aan het idee van viri probati – ofwel het wijden van getrouwde mannen met aangetoonde deugdzaamheid. In zijn visie is het risico dat leken zo worden geclericaliseerd, wat in zijn optiek de vitaliteit van de katholieke gemeenschappen in Amazonia in gevaar kan brengen op de lange termijn en dat zou een verlies betekenen, niet alleen voor deze regio, maar voor de kerk als geheel. Volgens Franciscus heeft de kerk diversiteit nodig om zijn verbeeldingskracht en missionaire bezieling te stimuleren. Net als de aarde heeft de kerk een groene long nodig om te ademen en te leven, en die is gesitueerd in het Amazone-gebied.’

Inheemse volken

Het lot van de inheemse volken in Amazonia lijkt er helemaal niet toe te doen in deze discussie, schrijft Inoslav Besker in de Kroatische krant Jutarnji List

‘Het celibaat stond overal in het brandpunt van de belangstelling woensdag, ook al had de paus dat woord niet expliciet gebruikt. Ondertussen waren er bijna geen krantenkoppen die over de inheemse volken van Amazonia gingen, de ‘Indios’ wier levens worden bedreigd, fysiek en spiritueel als ze christenen zijn. Fysiek, omdat Brazilië’s president Jair Bolsonaro hen wil verdrijven zodat grootgrondbezitters kunnen doorgaan met het omkappen van het regenwoud en de grond bouwrijp  maken. Spiritueel, omdat er niemand is om hen te troosten als er maar eens per jaar een priester langskomt bij de congregatie. Wie geeft er om de ‘Indio’s’ of ‘de long van de aarde’ als je de aandacht kan richten op andermans geslachtsdelen?’

Asbestdeeltjes worden van het dak gehaald.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

 Van Trump tot Coronavirus, lezers over de actualiteit - 6 februari

Donald Trump weigerde bij aanvang van zijn State of the Union de hand van de Democratische oppositieleider Nancy Pelosi te schudden, zij verscheurde daarop zijn tekst. Verstandig? En is de uitbraak van het coronavirus in China het moment om handel in wilde dieren aan banden te leggen? Lezers over actuele onderwerpen.

Goddelijke zelfverheerlijking

Nancy Pelosi zat als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden niet voor niets op een hoger plateau dan president Donald Trump. Net als onze voorzitter van de Tweede Kamer. Op dat niveau wordt je geacht overzicht te hebben en je emoties te kunnen beheersen. 

De bijna 80-jarige Pelosi was daar niet meer toe in staat. Trump negeerde de uitgestoken hand misschien, of wellicht zag hij de hand niet. Maar hij was wel consequent, want ook de naast haar staande Mike Pence kreeg geen hand. In de State of the Union van vorig jaar gaf hij allebei wel een hand. Waarschijnlijk had hij dit jaar besloten, hoe kinderachtig ook, om maar eens een ander protocol te volgen. De VS kunnen zich dood schamen voor deze jaarrede. De inhoud deed denken aan goddelijke zelfverheerlijking, maar de beschaving is door het schaamteloze optreden van Nancy Pelosi nu ook nog aan de horizon verdwenen.

Kees de JongUtrecht

Beestachtig

Los van het feit dat China het niet zo nauw neemt met de mensenrechten, gaan mensen in dat land ook op beestachtige wijze om met dieren. Die hebben volgens veel Chinezen geen ziel en dus menen ze veel met dieren te kunnen uitspoken.

Dat het coronavirus zich zo snel heeft verspreid, heeft alles met dit respectloze en roekeloze gedrag te maken. Om een pandemie te voorkomen zal de Chinese overheid in het belang van de volksgezondheid de verkoop van wilde dieren op markten definitief moeten verbieden. Zo niet, dan moeten we in het belang van onze gezondheid en de dierenrechten maar geen zaken meer doen met China.

André Doorlag, Groningen

Verkeerde informatie 

 
De top van Rijkswaterstaat heeft eind vorig jaar kort na inmenging van oud-minister Halbe Zijlstra een Amsterdams bouwstoffenbedrijf toegestaan duizenden tonnen van het afvalstof granuliet te lozen in een natuurplas in Gelderland. 

Volgens Zijlstra valt nog te bezien of het granuliet schadelijk is. ‘Kijk, we wisten 30 tot 40 jaar geleden ook niet dat asbest schadelijk was. En dat soort dingen weet je natuurlijk nooit’, luidde zijn reactie.

Wat een dom voorbeeld om het storten van granuliet in een natuurplas goed te praten. Zijlstra heeft niet alleen lak aan de regels op vlak van politieke inmenging, hij vergeet ook om de feiten over asbest op te zoeken. Die had hij zelfs op Wikipedia kunnen lezen. 

Dertig tot veertig jaar geleden was al bekend dat asbest schadelijk kon zijn. De eerste signalen wezen er al in 1930 op. In 1969 verscheen een boek van een bedrijfsarts die de schadelijke gevolgen van asbest vaststelde. Pas vijftien jaar later werd de toepassing en verkoop van asbest niet langer toegestaan en gebruik in de bouw definitief verboden. 

Verstandig van Zijlstra om asbest nu als voorbeeld te nemen als het gaat om het verlenen van toestemming voor het storten van granuliet in een natuurplas? Hier zullen de kleinkinderen waar Zijlstra naar verwijst, ongetwijfeld blij mee zijn... 

 Doranne Mes, Rijnsburg

Lees ons vorige opinieblog over de NS-tweet van Thierry Bauder hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden