OPINIEJournalistiek

Opinie: Witte journalisten moeten zich bewust worden van raciale verhoudingen als ze iemand van kleur interviewen

Media moeten meer empathie en begrip leren opbrengen voor de gasten van kleur die ze tegenover zich krijgen, betoogt Nan van Houte.

Nan van Houte
Akwasi Owusu Ansah, rapper en schrijver. Beeld ANP
Akwasi Owusu Ansah, rapper en schrijver.Beeld ANP

Ze waren er allemaal als de kippen bij om hun verontwaardiging uit te spreken: de journalisten die verslag mochten doen in hun krant of via hun omroep van een geïnterviewde die eist dat zijn interview wordt gewist. Zelfs de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt dat dat reden is de dader op het schavot van de publieke opinie te plaatsen.

Maar daar stond hij al. Zijn hele leven eigenlijk, getuige het prachtige dubbelinterview met Natacha Harlequin in de Volkskrant van 12 juni 2020. Maar in zijn jeugd was hij nog geen publiek figuur en waren er nog geen sociale media die na zijn gewraakte uitspraak tijdens de Black Lives Matter-demonstratie zijn leven in gevaar brachten.

Ik denk dat het hoog tijd wordt dat witte journalisten zich bewust worden van de raciale verhoudingen als ze iemand van kleur interviewen. Dat ze eens rekening gaan houden met de onevenredige effecten die elke uitspraak van hun geïnterviewde op diens leven kan hebben. Voor die persoon van kleur gaat het niet over persvrijheid, vrijheid van meningsuiting, of ‘je een beetje bedreigd voelen’ als iemand je laptop afpakt en vraagt om zijn woorden te wissen. Voor hen heeft elke uitspraak een directe impact op hun veiligheid en die van hun gezin. Zoals Akwasi eerder in datzelfde interview uitgebreid uitlegde aan Hans van der Steeg.

Zouden de NVJ en de baas van de NOS in plaats van te roepen ‘handen af van onze journalisten’ (die overigens niet door Akwasi zijn aangeraakt) hun journalisten niet beter op cursus sturen, zodat ze wat meer empathie en begrip leren opbrengen voor de gasten van kleur die ze tegenover zich krijgen? Of eens wat zwarte journalisten aantrekken om dit soort interviews te laten afnemen?

Akwasi Ansah liet zich in zijn eigen val van opgekropte frustratie lokken. Dat is jammer. Maar er was wel een journalist voor nodig die heel erg zijn best deed hem te laten zeggen dat hij gerepeteerd heeft op die zin over een trap tegen het gezicht van een Zwarte Piet. Akwasi weet helaas maar al te goed wat dat betekent: dit interview gaat niet over zijn succes met Omroep Zwart, maar is de zoveelste poging hem erbij te lappen en de veiligheid van hem en zijn gezin in de waagschaal te stellen.

God, wat kijk ik uit naar Omroep Zwart.

Nan van Houte is cultureel manager en opiniemaker.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden