OpinieCoronamaatregelen

Opinie: We zijn eigenlijk met 17 miljoen pubers

Nederlanders zijn net zo eigenwijs over de coronamaatregelen van de overheid als kinderen over de adviezen van hun ouders, betoogt Marene Vos.

Demonstranten dagen de politie uit tijdens het schoonvegen van het Museumplein.
 Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Demonstranten dagen de politie uit tijdens het schoonvegen van het Museumplein.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Nog steeds zijn sommigen ervan overtuigd dat corona geen gevaar vormt voor onze samenleving. De maatregelen zouden te ver gaan en een groter gevaar zijn dan het virus zelf. Het valt me op dat juist deze mensen wetenschappers gebruiken om hun gelijk te bewijzen. Zo worden er wetenschappers genoemd die stellen dat het vaccin een gevaar vormt voor onze gezondheid. Ze worden aangehaald in artikelen en uitgenodigd bij talkshows en podcasts. Van de een is de titel jaren geleden afgenomen en de ander is al twintig jaar niet meer actief in het werkveld; de overgrote meerderheid van wetenschappers geeft hen ongelijk.

Waarom gelooft men deze wetenschappers dan wel en alle andere niet? Deze wetenschappers bevestigen hun onderbuikgevoel. Ze kiezen ervoor te geloven in de wetenschapper die het beste past bij hun beeld van de situatie. Alleen die zou met een onafhankelijke blik naar de zaken kijken. Maar ons eigen beeld is troebel. We hebben maar beperkt zicht op de situatie, en dat zicht is ook nog eens gekleurd.

Eigenlijk kun je ons volk vergelijken met een stel pubers, 17 miljoen in dit geval. De overheid probeert ons te beschermen met allerlei restricties, zoals ouders doen bij hun kinderen. De overheid legt ons een avondklok op, ouders zeggen tegen hun kinderen dat ze voor 1 uur ’s nachts thuis moeten zijn. Op deze restricties volgen reacties. Kinderen worden boos op hun ouders, die zouden alles verpesten, met opzet. Kinderen denken dat ouders hen expres willen dwarsbomen, het komt niet bij ze op dat zij dit doen om hen te beschermen. En als dat wel in hen opkomt, vinden ze dat vreselijk onnodig. Dat kunnen ze toch wel zelf bepalen?

Dwarsbomen

Zo gedragen sommigen van ons zich ook. Mensen worden boos op de overheid omdat deze hen beperkt. De overheid zou dat niet doen om hen te beschermen, maar om hen te dwarsbomen. De overheid heeft alleen het slechtste met hen voor. De situatie is net zo lastig als het opvoeden van een puber, maar dan dus keer 17 miljoen. En ergens kun je je afvragen of dat zo nodig is: wij zijn toch volwassenen die zichzelf in de hand kunnen houden?

Maar de praktijk wijst dat niet uit. Smeekbedes van het zorgpersoneel zijn niet voldoende, beelden van coronapatiënten ook niet. Uiteindelijk gaan we liever hangen met vrienden, zoals alle pubers doen. Dus dan volgt de harde hand. De overheid weet niet alles over deze crisis, zoals ouders niet alles weten over opvoeden, maar heeft waarschijnlijk meer informatie dan wij. Nog een leuk feitje: kinderen worden volwassenen en krijgen zelf kinderen. Vervolgens leggen ze die dezelfde restricties op als die zij altijd hebben gekregen. En wanneer hun kinderen gaan klagen, zeggen ze: ‘Wacht maar tot jij moeder bent, dan spreek ik je nog wel.’

Marene Vos, Nijmegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden