ToespraakANTI-RACISMEPROTEST

Opinie: We moeten allemaal ontgiften van racisme

Hoe bevrijden we ons van racisme? Niet alleen door verzet tegen onrecht, ook door onder ogen te zien wat racisme doet met mensen, meent Aminata Cairo, een van de sprekers op de demonstratie in het Nelson Mandelapark in de Amsterdamse Bijlmer woensdag. Hieronder haar toespraak.

Aminata Cairo
Demonstranten tijdens een demonstratie tegen racisme in het Nelson Mandelapark in de Bijlmer.  Beeld ANP
Demonstranten tijdens een demonstratie tegen racisme in het Nelson Mandelapark in de Bijlmer.Beeld ANP

Wij komen bijeen, hier en nu. Dat is belangrijk. Niet alleen komen we hier in Amsterdam bijeen, maar over de hele wereld, en we weten waarom.

Toen ik mijn 16-jarige zwarte Amerikaanse zoon vertelde dat een zwarte man door de politie was gedood, zei hij: ‘Wat is daar nieuw aan?’ Toen ik mijn 21-jarige zwarte Amerikaanse zoon vertelde dat mensen aan het protesteren zijn, vroeg hij me wat er dit keer anders was. Kijk, wij woonden op 20 minuten afstand van Ferguson toen Michael Brown werd vermoord in 2014, dus jammer genoeg is dit voor mijn kinderen niets nieuws.

Dus als we het hebben over politiegeweld, over racisme en wat dit doet met mensen, is het niets nieuws. Ik ben blij dat mensen over de hele wereld in verzet komen, dat nieuwe mensen zich aansluiten. Voor sommigen is dit wel nieuw. Het maakt me niet uit of je vorige week bent gaan meedoen, of vijf uur geleden, of vijf minuten. Ik ben blij dat je er bent, want het is tijd.

We weten hoe het eraan toe kan gaan, niets nieuws. We moeten ermee omgaan op ons werk, in ons onderwijs, in ons gezondheidssysteem. Niets nieuws. Daarom vroeg mijn zoon wat er nu anders is.

Onderschat niet hoe moeilijk ons werk is. Dit werk wordt al honderden jaren gedaan. We zijn slechts opvolgers van hen die ons voorgingen en van hen die hun leven voor ons gaven. Jullie zijn hier en dat is betekenisvol.

Geniepig

Wat dit van ons vraagt, is dat, als we bij elkaar komen voor dit werk, jullie alles van jezelf meebrengen. Dat is de uitdaging. Het gaat niet alleen over wat er gebeurt op straat, maar ook over wat het met ons heeft gedaan, want racisme is zo geniepig. We hebben dat racisme opgezogen, het zit in onze poriën, in ons wezen, het is genormaliseerd.

We moeten allemaal ontgiften, dat is de uitdaging. In Amerika zeggen we ‘We all drank the cool-aid.’ Toni Morrison zei dat racisme afleidt. Iemand anders zei dat racisme geen afleiding is, maar systemisch. Ik zeg jullie dat racisme vermoeiend is. Racisme zuigt de energie weg uit je leven, het zuigt de menselijkheid weg uit jou. Dus dit is het gevecht. Als we in verzet komen, kunnen we dat doen met heel onze menselijkheid?

Bewust zijn

Je kunt niet in opstand komen en voor rechtvaardigheid strijden als je daar zelf niet in gelooft. Je moet je bewust zijn van je waarde en dat je ertoe doet. Ik vraag jullie eens te kijken naar de mensen links en rechts van je. Zeg tegen je buur: ‘Ik zie je, ik luister naar je, ik voel met je mee.’ Want dat is wat er nodig is.

Ik vraag je je benen te buigen en te voelen dat je op Moeder Aarde staat. Begrijp dat je op de schouders staat van anderen, die op de schouders staan van mensen die op andere schouders staan. Je zet het werk voort van mensen die het werk voorzetten. Dit gaat niet alleen over jou, dit gaat over ons allemaal. Als we dit werk doen, deze heling, als we verandering bewerkstelligen, doen we dat ook ter ere van de hen die eerder dan wij hun levens hieraan wijdden.

Dus, als je vorige week ging meedoen, of tien jaar geleden, of vijf minuten geleden: we hebben jullie allemaal nodig. We hebben jullie energie nodig, jullie vuur, jullie passie, jullie liefde en jullie medeleven.

Aminata Cairo is lector inclusieve educatie aan de Haagse Hogeschool, en zelfstandig consulent. Zij studeerde en werkte lange tijd in de Verenigde Staten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden