Opinie: Waarom zou je fulltime werken als het niet nodig is?

Het verbaast Marloes van Raamsdonk hoe vrouwen telkens worden weggezet als willoos en afhankelijk, zoals weer blijkt uit de reacties op het rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Marloes van Raamsdonk
Parttime werken wordt onder mannen minder geaccepteerd dan onder vrouwen. Beeld ANP
Parttime werken wordt onder mannen minder geaccepteerd dan onder vrouwen.Beeld ANP

'Jonge Nederlandse vrouw werkt vaker in deeltijd dan man' kopt de Volkskrant. Op een vrij droge manier rapporteert Peter de Waard de uitkomst van een recent onderzoek uitgevoerd door het Sociaal en Cultureel Planbureau (Werken aan de start - Jonge vrouwen en mannen op de arbeidsmarkt) waaruit blijkt dat vrouwen weliswaar hoger opgeleid zijn maar toch vaker parttime werken.

Schrikbarend, want jeetje, kunnen die arme vrouwtjes ondanks hun intelligentie nog steeds hun eigen broek niet ophouden!

Minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven (D66) zegt in de NRC zelfs geschrokken te zijn van de uitkomst van dit onderzoek: 'Het is zó belangrijk om in je leven je eigen keuzes te kunnen maken en niet afhankelijk te zijn'. Van deze opmerking schrik ik dan weer. Waarom gaat ze ervan uit dat parttime werken geen keuze is?

Het is natuurlijk prettig, zo'n overzichtelijk onderzoek met cijfertjes. Toch mis ik een breder perspectief. Vrouwen werken vaker parttime dan mannen, maar wie zegt dat mannen het prettig vinden om fulltime te werken?

Die van mij vindt het heerlijk om een dag langer weekend te hebben. Nu kan hij natuurlijk een uitzondering zijn en kan het zijn dat zijn seksegenoten het geweldig vinden om 40+ uur te buffelen.

Maar wat nu als de behoefte om minder te werken niet afhankelijk is van wat er wel of niet tussen je benen hangt? Kan het zijn dat dit onderzoek iets zegt over onze maatschappij? Wat als we het omdraaien: parttime werkende (hoogopgeleide) vrouwen zijn niet het slachtoffer in dit verhaal, dat zijn de mannen.

Mijn gok is namelijk dat het simpelweg minder geaccepteerd wordt als een man parttime werkt. Zijn we misschien toch minder modern dan we dachten.

Dan nog iets: waarom vinden wij de uitkomst van dit onderzoek negatief? Hoezo is het schokkend dat vrouwen vaker parttime werken? En wáárom worden wij vrouwen direct als hulpeloze, afhankelijke slachtoffers neergezet?

Persoonlijk vind ik het best slim, waarom fulltime werken als het niet nodig is? Er zijn zoveel leukere dingen in het leven dan geld verdienen en carrière maken.

Veel vrouwen (met én zonder kinderen) doen vrijwilligerswerk naast hun betaalde baan, volgen een opleiding of besteden graag meer tijd aan hun hobby's. Ik begrijp de afkeuring niet. Zolang vrouwen er zelf voor kiezen en daar gelukkig mee zijn, zie ik geen probleem.

Minder uren werken, wat een luxe. Daarvoor hoef je echt niet puissant rijk te zijn, met een middeninkomen kan het ook prima. De reden dat wij parttime kunnen werken, is omdat we andere keuzes maken, wat overigens niet betekent dat we de deur niet uitkomen en alleen boterhammen met bruine suiker eten.

Waarom is niet fulltime werken iets zieligs? Beeld anp
Waarom is niet fulltime werken iets zieligs?Beeld anp

Nee hoor, we genieten heel wat af. We gaan niet elke week uit eten maar koken zelf de lekkerste gerechten. We reizen niet de halve wereld over (duurzaam!) maar rijden tijdens onze vakanties op ons gemak Europa door met de camper. Dat is ook nog eens hartstikke mindful. En ja, mijn man verdient ook als parttimer meer dan ik. Maakt dat mij minder zelfstandig? Wat een gelul.

Het zit niet in de planning, maar mochten we onverhoopt gaan scheiden, gezien de statistieken is die kans aanwezig, dan zoek ik wel een oplossing. Volgens mij ben ik zelfstandig en daadkrachtig genoeg om in dat geval een fulltimebaan te vinden. Tot die tijd geniet ik van de vrijheid die ik heb door minder uren door te brengen in een muf kantoor. Goh, wat ben ik toch zielig!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden