OpinieVrouwelijke leiders

Opinie: vrouwelijke leiders blinken uit in coronatijd

President Tsai Ing-wen op de militaire basis. Beeld AFP
President Tsai Ing-wen op de militaire basis.Beeld AFP

Internationaal laten vrouwelijke leiders betere resultaten zien in de strijd tegen corona, stelt Jelle Havermans, kunstenaar en docent.

Als ik over tien jaar terugdenk aan de coronacrisis, denk ik aan Mark Rutte, Ferdinand Grapperhaus en Jaap van Dissel. In Nederland wordt de crisis grotendeels door mannen gemanaged. Pijnlijk is dat dit mannelijk overwicht lijnrecht staat tegenover de genderverdeling in deze cruciale beroepen. Uit cijfers bleek al in maart dat het vooral vrouwen zijn die Nederland draaiende houden ten tijde van corona. Van alle verpleegkundigen is liefst 87 procent vrouw.

Tegelijkertijd toont de wereld voorzichtig dat de landen die vooralsnog het het best doen in de coronacrisis, worden geleid door vrouwen. President Tsai-Ing wen’s (Taiwan) adequate handelen ­ resulteerde in een verbluffend laag sterftecijfer van slechts zes doden. Bedenk: Taiwan ligt pal naast China. Zweden volgt nog altijd het advies van Anders Tegnell en kon rekenen op felle kritiek uit zowel binnen- als ­buitenland. De vrouwelijke leiders van de overige Scandinavische landen doen het beduidend beter: Finland (Marin), Noorwegen (Solberg) en Denemarken (Frederiksen) worden geprezen om hun voortvarende beleid dat leidde tot relatief weinig doden, zonder dat de economie volledig tot stilstand kwam. Ook Merkel verdient lof. Duitsland is hard door het virus geraakt, maar heeft een zeer laag sterftecijfer van 1,6 procent.

Een correlatie tussen vrouwelijk leiderschap en de mate van succes waarin men de coronacrisis aanpakt, is lastig te bewijzen, aangezien ieder land te maken heeft met volstrekt verschillende demografische cijfers en factoren als welvaart en de mate van sociale gehoorzaamheid.

De president van Taiwan, Ing-wen, wordt gegroet door militairen tijdens haar bezoek aan de militaire basis in Tainan.  Beeld AFP
De president van Taiwan, Ing-wen, wordt gegroet door militairen tijdens haar bezoek aan de militaire basis in Tainan.Beeld AFP

Volgens feminist en Guardian-columnist Arwa Mahdawi moeten we niet denken dat vrouwen goede leiders zijn simpel omdat ze vrouw zijn. Dat werkt seksistische ideeën in de hand die vrouwen afschilderen als ­coöperatiever en meelevender dan mannen. Mahdawi benadrukt dat vrouwelijk leiders langs strengere meetlatten worden gelegd dan mannen. ‘Je moet dubbel zo goed zijn om überhaupt mee te mogen doen.’ Dat resulteert behalve in daadkracht ook in reflectie, nodig voor het leiderschap in tijden van corona.

Trumps bizarre handelen in deze crisis heeft niet specifiek met zijn man-zijn te maken, maar met zijn kinderlijke naïviteit en onvermogen samen te werken. Wanneer de coronacrisis uitgeraasd is, zullen we zien welke ­politieke wonden Trump zal overhouden aan zijn wanbeleid. Een ding is zeker, zijn onkunde gaat nog talloze levens kosten. Ook Europese leiders als Giuseppe Conte van Italië en Pedro Sánchez van Spanje zullen door velen herinnerd worden als incompetente leiders die het coronavirus hopeloos onderschat hebben.

Daartegenover staan de vrouwelijke wereldleiders die middels heldere communicatie, doeltreffende maatregelen en vastberaden leiderschap covid-19 het hoofd boden.

Het bestrijden van een pandemie is geen genderwedstrijd, maar covid-19 bewijst dat vrouwelijk leiders uitblinken in crisismanagement en op die manier de geschiedenisboeken in zullen gaan; toch een ­positief neveneffect van deze coronacrisis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden