OpinieCrisisteams

Opinie: Vrouwelijk perspectief ontbreekt in crisistijd

Waar zijn de vrouwen aan tafel van de crisisteams, vraagt filmmaker Renate Tromp zich verbouwereerd af. ‘Schuif bijvoorbeeld Sigrid Kaag naar voren. Ongekende tijden vragen om onorthodoxe oplossingen.’

Kabinet, werkgevers en vakbonden komen nu wekelijks bij elkaar om te werken aan de uitvoering van het noodpakket voor de economie. Beeld VCP
Kabinet, werkgevers en vakbonden komen nu wekelijks bij elkaar om te werken aan de uitvoering van het noodpakket voor de economie.Beeld VCP

Na enkele weken massaal in een corona-freeze te hebben geleefd, durven we bij de eerste tekenen van licht herstel weer voorzichtig om ons heen te kijken. Hoe nu verder? Om direct te constateren dat we nog heel veel niet (zeker) weten. ‘Het virus treft vooral ouderen en kwetsbaren’, ‘kinderen zijn niet de besmetters, ‘heb je het virus eenmaal gehad dan ben je immuun’, ‘het virus zal uitdoven als het warmer wordt’. Misschien. Misschien ook niet.

De scenario’s die worden bedacht om enigszins terug te kunnen keren naar de normale gang van zaken, leunen deels op aannames. Je zal maar moeten beslissen. Je zal maar deel uitmaken van het kabinet, de controlerende Tweede Kamer of zitting nemen in een crisisteam. Dan ben je niet te benijden.

Tandenfee

Wat me thuis op de bank meedenkend in mogelijke scenario’s beangstigt, is het bijna volledig ontbreken van vrouwelijk perspectief op de hoogste beslisniveaus. Dat speelt uiteraard al langer, maar de coronacrisis maakt pijnlijk duidelijk wat de consequenties zijn. Een land in een diepe gezondheidscrisis, op de voet gevolgd door een veiligheidscrisis en op korte termijn gestort in een diepe recessie zal het zonder (al te veel) regerende of meepratende vrouwen moeten doen. Terwijl het gaat om het nemen van ingrijpende beslissingen voor álle Nederlanders.

Waar in Nieuw-Zeeland de vrouwelijke premier kinderen geruststelt door te beloven dat de Paashaas en tandenfee ook tot de vitale beroepen behoren, blijft het in Nederland stil. Geen premier, geen vrouwelijke minister in de spotlight om gerust te stellen. En ook de diverse crisisteams, bijvoorbeeld het Werk-crisisteam waarin beslissingen worden genomen over wie welk geld krijgt, kennen een mannelijke dominantie. Is dat erg? Jazeker. Want waar we voor staan gaat veel verder dan het geruststellen van kinderen, hoe mooi en waardevol ook.

Volledig team

Het zijn stereotypen, maar deze worden bevestigd in diverse internationale studies, weet ik na ruim 15 jaar focus op diversiteit. Vrouwen hebben – over het algemeen – andere kwaliteiten dan mannen. Vrouwen zijn emphatischer, sterke verbinders, goed in communicatie en gericht op de lange termijn. Mannen zijn analytischer, gericht op hoofdlijnen en het resultaat. Samen vormen ze een perfect team.

Zo bekeken hebben we de afgelopen weken veel te danken aan al die mannen die beslissingen durfden nemen, zelfs op basis van soms gebrekkige kennis. Het heeft ongetwijfeld levens gespaard. Maar nu we moeten gaan nadenken over hoe nu verder, hebben we het volledige team nodig en niet de helft.

Hoe gaan we dit oplossen? Zoals met alles begint de oplossing bij bewustwording. Laten we op alle niveaus kijken en tellen en ons afvragen of de uitkomst ons geruststelt. Zo niet, dan moeten de teams opnieuw worden ingericht. Bijvoorbeeld door vanuit andere lagen of staffuncties een aanzienlijk deel vrouwen toe te voegen.

Ik roep alle mannen die nu keihard werken aan beleid en oplossingen op deze zoektocht per direct en substantieel open te stellen voor vrouwen. Ik roep ze op onorthodoxe beslissingen te nemen in ongekende tijden. Bijvoorbeeld door Sigrid Kaag naar voren te schuiven, ook al zit zij op het departement van Buitenlandse Zaken. Vrouwen uit de topvrouwen lijst van voormalig minister Bussemaker uit te nodigen om deel te nemen aan diverse crisisteams. Ze zijn van onschatbare waarde en we kunnen het ons nu meer dan ooit niet veroorloven vrouwen thuis op de bank te laten zitten.

Renate Tromp is journalist en filmmaker en maakte o.a. de documentaire Samen spelen, samen delen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden