OpinieMohammad-Reza Kolahi

Opinie: Verzet tegen een tiranniek regime is legitieme vrijheidsstrijd, geen terrorisme

Als de gedode elektricien uit Almere, inderdaad de in Iran ter dood veroordeelde aanslagpleger Mohammad-Reza Kolahi is, dan had hij juist recht op asiel en bescherming, betoogt Keyvan Shahbazi.

Keyvan Shahbazi
Mensen op straat in Teheran. Op de achtergrond levensgrote portretten van ayatollah Khamenei en de voormalige ayatollah Ruhollah Khomeini. Beeld EPA
Mensen op straat in Teheran. Op de achtergrond levensgrote portretten van ayatollah Khamenei en de voormalige ayatollah Ruhollah Khomeini.Beeld EPA

Op 15 december 2015 wordt een elektricien van Eneco bij de voordeur van zijn huis in Almere geëxecuteerd. In de loop van 2016 doet in de kringen van de Iraanse ballingen het gerucht de ronde dat het slachtoffer Mohammad-Reza Kolahi was. Tegelijk fluisteren de ayatollahs onderling dat de dader van de bomaanslag van 28 juni 1981 is gefusilleerd in Nederland.

In de loop van juni 1981 besluit ayatollah Khomeini, om Bani-Sadr, de eerste gekozen president na de revolutie van 1979 af te zetten en te starten met de massale executie van politieke gevangenen. Elke avond wordt in het Iraanse achtuurjournaal de lijst met namen van honderden geëxecuteerden voorgelezen. De meesten zijn jongeren, vaak studenten of minderjarige middelbare scholieren, soms nog zwangere vrouwen, journalisten, dichters en schrijvers. Khomeini maakte één uitzondering: meisjes die nog maagd waren, mochten niet worden gedood. Om die reden worden ze vóór hun executie door de revolutionaire gardisten eerst ontmaagd.

Op 28 juni reageren tegenstanders met een bomaanslag op het hoofdkantoor van de Partij voor de Islamitische Republiek tijdens een bijeenkomst van de top van het regime. Alle baardmannen die daarbij naar hun 72 maagden in de hemel gaan, waren direct verantwoordelijk voor gruwelijke misdaden tegen de menselijkheid. Daaronder ook ayatollah Beheshti, de tweede man van het regime en de gedoodverfde opvolger van Khomeini.

De student elektrotechniek die verantwoordelijk was voor de geluidsinstallatie van de zaal (Kolahi), wordt door de ayatollahs verdacht en bij verstek ter dood veroordeeld. In de loop van de jaren wordt de naam Kolahi voor veel Iraniërs een legende van een Hannie Schaft-achtige proportie. Maar of hij ook de dader was, weet niemand.

Aanslagen gaan door

De ayatollahs hebben sinds die tijd honderden terreuraanslagen gepleegd op dissidenten buiten Iran. Vrijwel altijd waren de daders leden van de Libanese terroristische beweging Hezbollah die een uitgebreid internationaal opererend drugssmokkelnetwerk heeft. De meest geruchtmakende aanslag in Europa vond in 1992 in het Berlijnse restaurant Mykonos plaats. De Duitse rechters wezen het ‘Comité voor Speciale Operaties’, bestaande uit de top van het Iraanse regime , aan als de opdrachtgever. Alle leden van dat comité – waaronder de opperste leider Khamenei – werden internationaal gesignaleerd. Als protest trokken de EU-landen hun ambassadeurs terug uit Teheran.

De terroristische aanslagen gaan door. Op 9 november 2017 werd in Den Haag een Iraanse vluchteling voor de ogen van zijn vrouw en kinderen doodgeschoten. Nog recenter is de aanslag op 1 mei 2018 op de naar Amerika gevluchte vakbondsleider Mansour Osanloo. Hij werd in de metro van New York met een chemische stof bespoten. Na een lange ziekenhuisopname overleefde hij de aanslag.

Al jaren heerst grote angst onder gevluchte Iraniërs. Ik ken gevallen waarbij de Iraanse geheime dienst de ouders in Iran foto’s heeft laten zien van hun kinderen in Europa met de waarschuwing, ‘we weten en kunnen meer dan je denkt’. Ook ken ik Iraniërs die bij aankomst op het vliegveld in Teheran hun paspoort moesten inleveren. Pas na een paar ‘interviews’ op het kantoor van de geheime dienst – over de andere Iraniërs in Nederland – konden ze het terugkrijgen.

Laten we voor het gemak ervan uitgaan dat de dode elektricien inderdaad Kolahi was en dat Kolahi verantwoordelijk was voor de aanslag van 28 juni 1981. Als hij een terrorist was, waarom hebben de ayatollahs geen officieel rechtsverzoek ingediend om hem te (laten) berechten? Feit is, dat een sharia-rechtbank uit het kalifaat van Khamenei in Nederland een buiten rechterlijke executie heeft besteld en laten uitvoeren. Wie is hier de terrorist?

Hijgerige onwetendheid

Het Parool van 26 mei kwam als eerste Nederlandse medium met het nieuws. In het Radio 1 programma Spraakmakers van 28 mei vond Bert Huisjes, de hoofdredacteur van WNL, het nodig om zijn hijgerige onwetendheid tentoon te spreiden. Huisjes beweerde dat ‘een terrorist in Nederland is voortgegaan met zijn werk in wapenhandel, drugshandel, criminaliteit en kon rondreizen in een Eneco-busje en contacten onderhouden met andere terroristen en moskeeën’. Meneer Huisjes heeft de klok horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt. Net zoals het VVD-Kamerlid Malik Azmani die in de Telegraaf van 28 mei zich afvraagt hoe Kolahi asiel kon krijgen en hem vergelijkt met oorlogsmisdadigers uit Syrië. Waar halen deze heren het recht vandaan om de wijlen Kolahi, die zichzelf niet meer kan verdedigen, alvast te berechten en te veroordeelden?

Verzet, ook gewapend verzet – al zou ik er persoonlijk the guts niet voor hebben – tegen een misdadig tiranniek regime is legitieme vrijheidsstrijd, en geen terrorisme. Als iemand recht op asiel en bescherming had, was het Kolahi wel. Zowel Huisjes als Azmani zullen beschaamd opkijken als over een paar jaar in Iran straten, pleinen en scholen worden benoemd naar Kolahi. Precies zoals bij de Nederlandse Hannie Schaft gebeurde.

Keyvan Shahbazi is publicist en cultureel psycholoog.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden