OpinieVeganisme

Opinie: Vegan is diervriendelijk én het meest duurzaam

Wetenschap wijst al lang uit dat een plantaardig dieet meest duurzaam is, maar velen weten het niet.

Armando Govers
Bij de veganistische studentenvereniging (vegan student association Nijmegen) neemt ieder zijn gerecht mee om vervolgens samen te eten. Beeld Marcel van den Bergh
Bij de veganistische studentenvereniging (vegan student association Nijmegen) neemt ieder zijn gerecht mee om vervolgens samen te eten.Beeld Marcel van den Bergh

Vorige week beschreef een stuk in deze krant helder waarom een plantaardig voedingspatroon de meest diervriendelijke voedselkeuze is. In datzelfde stuk werd een citaat van Imke de Boer, hoogleraar dierlijke productiesystemen aan de Wageningen Universiteit, aangehaald. Volgens De Boer zou een plantaardig dieet niet het meest duurzame eetpatroon zijn. Daarmee bevestigt het stuk een breed gedragen misvatting. Er zijn immers tal van onderzoeken die uitwijzen dat een veganistisch eetpatroon het meest duurzaam is.

Neem de wetenschappelijke studies van Joseph Poore (onderzoeker duurzaam voedsel aan Oxford University) en Tomas Nemecek (leidinggevende van de LCA Research Group Agroscope). Deze onderzoekers berekenden dat 83 procent van de mondiale landbouwgrond bezet is voor veevoer. Wanneer we overstappen van dierlijk naar plantaardig eten kunnen we zodoende een grondgebied ter grootte van Afrika teruggeven aan de natuur.

En wat te denken van de berekeningen van Alon Shepon, Gidon Eshel, Elad Noor en Ron Milo? Shepon en Milo zijn milieuwetenschappers aan het Weizmann Institute of Science in Israël. Eshel is natuurkundige aan het Bard College in New York. En Noor werkt bij het Instituut voor Biologie van Moleculaire Systemen van de technische hogeschool in Zürich. De onderzoekers berekenden gezamenlijk dat je bij rundvlees 96 procent van de eiwitten verliest die je erin stopt. Voor varkensvlees is dat 90 procent, bij zuivel 75 procent, bij kippenvlees 50 procent en bij eieren 40 procent. Het onderzoek wees uit dat een plantaardig voedselsysteem liefst twee tot twintig keer zoveel voedsel oplevert.

Ecologische grenzen

En dan is er het onderzoek van Elin Röös, Bojana Bajželj, Pete Smith, Mikael Patel, David Little en Tara Garnett. Röös en Patel werken aan de Zweedse landbouwuniversiteit. Bajželj aan de universiteit van Cambridge. Smith werkt aan het Instituut voor Biologische en Milieuwetenschappen van de universiteit van Aberdeen. Little aan het Instituut voor Aquacultuur van de universiteit van Stirling. En Garnett werkt bij het Food Climate Research Network van Oxford University. Zij vergeleken gezamenlijk diverse voedselsystemen en scenario’s met elkaar. Uit hun grafieken blijkt duidelijk dat kringlooplandbouw een van de slechtste opties is voor het klimaat, tenzij dierlijke producten op rantsoen gaan. Uit dezelfde grafieken blijkt: op plantaardige wijze en met kweekvlees kunnen we wél zoveel eten als we maar willen, terwijl we ondertussen veilig binnen de ecologische grenzen blijven.

Er zijn dus tal van onderzoeken die een veganistisch dieet als meest duurzaam aanmerken. Dat blijkt ook het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Het IPCC schrijft in hoofdstuk 5 van een speciaal rapport over klimaatverandering bij het scenario waarin ‘geen dierlijke producten worden geconsumeerd, is adequate voedselproductie in 2050 realiseerbaar met minder land dan nu in gebruik is, waardoor aanzienlijke herbebossing mogelijk wordt, en de landgerelateerde broeikasgasuitstoot wordt gereduceerd tot een derde van het ‘business-as-usual-scenario’.

Onnodig natuurverlies en klimaatbelasting

Dit speciaal rapport is geschreven door meer dan honderd wetenschappers. Meer dan tweehonderd wetenschappers hebben bijdragen geleverd en meer dan zeshonderd wetenschappers hebben het rapport nagekeken. Met andere woorden: wat in dit rapport staat is de wetenschappelijke consensus. Er is hier dus geen sprake van ‘cherry picking’, waarbij onderzoeken worden uitgezocht om een bepaald standpunt te onderbouwen.

In de grafiek waarmee de kringlooplandbouwtheorie vaak gestaafd wordt, wordt het grasland dat nodig is voor de koeien niet meegeteld. Hierdoor tast men in het duister over de hoeveelheid land die nodig is voor kringlooplandbouw. In het eerder aangehaalde onderzoek van onder andere Röös wordt dit wel duidelijk: er is meer land vereist voor kringlooplandbouw dan voor een plantaardig eetpatroon. Met onnodig natuurverlies en klimaatbelasting tot gevolg.

Er bestaat dus al lang wetenschappelijke consensus over dat een plantaardig voedselsysteem het meest duurzame voedingspatroon is. Wie naast de dieren ook onze planeet wil redden, weet wat hem of haar te doen staat.

Armanda Govers is milieujurist en directeur van Even Geen Vlees.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden